(Eikerbladet)

Hokksund-dagene er godt i gang med telt og boder fulle av klær og annet på tilbud. En ting som ikke er på tilbud er heliumballongene man kan få kjøpt til 150 kroner.

Selv om det ikke er et nasjonalt forbud mot å selge heliumballonger, er det de siste årene blitt ulovlig i flere kommuner – blant andre nabokommunen Drammen. Men gjengen i bodene, som ikke ville stille med navn, forteller til Eikerbladet at dette er helt greit i Hokksund.

– I større byer som Fredrikstad og Drammen får vi ikke lov, men i mindre steder som Hokksund er det greit, sier en av selgerne.

En annen forteller at de har fått tillatelse til å selge heliumballonger av Henriette Flaget, som er ansvarlig for Hokksund-dagene, men at ingen har vært i dialog med kommunen.

Reagerte raskt

I 2018 skrev Øvre Eiker kommune på sine nettsider at det ble vedtatt et totalforbud mot gatesalg av heliumballonger. Dette på grunn av blant annet forsøplingsproblematikk, knapphet på helium og at salg av heliumballonger ofte selges for dyrt i forhold til produksjonskostnadene. Ifølge kommunen koster det rundt ti kroner å produsere en ballong.

Kommunedirektør, Trude Andresen, reagerte raskt da Eikerbladet spurte om bodene hadde fått dispensasjon til å selge heliumballonger under Hokksund-dagene.

– Dette er ikke lov, det blir stoppet nå. Det beror kun på en misforståelse.

Hokksund-dagenes leder Flaget avviser at hun har gitt tillatelse til salg av heliumballonger.

Selv om det var noen barn som fikk foreldrene til å betale de 150 kronene som skulle til for å få en ulovlig ballong, tok det ikke lang tid før selgerne ble beordret til å stoppe salget. I istedenfor å fly opp i lufta og sprekke slik mange heliumballongliv endes, ble disse avsluttet i en hvit varebil i Hokksund.