Full strid i regjeringspartiene om Odins soldater

Drammen  20160221.
Selvjustisgruppa Odins Soldater eller Soldiers of Odin patruljerer gatene i Drammen natt til søndag.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Drammen 20160221. Selvjustisgruppa Odins Soldater eller Soldiers of Odin patruljerer gatene i Drammen natt til søndag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Fremskrittspartiets justispolitiske talsperson Jan Arild Ellingsen sier Odins soldater fortjener honnør. Statsminister Erna Solberg (H) svarer med en streng irettesettelse.

DEL

– Fremskrittspartiet gir selvfølgelig ikke noen ubegrenset tillit til Odins soldater. Men det er sånn at vi har tidvis et bybilde som ingen ønsker seg, hvor det begås kriminalitet, det begås andre handlinger vi ikke ønsker oss, og der norsk politi ikke har ressurser nok til å gjøre jobben. Da syns vi at enhver borger som ønsker til å bidra til å redusere utrygghet og redusere kriminaliteten, bør få honnør for det, sier Ellingsen til NRK.

Uttalelsen vekker kraftige reaksjoner hos koalisjonspartneren Høyre.

«Odins soldater har ingen plass i arbeidet for å trygge gater. Farlig verdisyn. Ellingsens uttalelser representerer ikke regjeringen», skriver statsminister Erna Solberg (H) på Twitter.

Tar avstand

Justispolitisk talsmann Anders Werp i Høyre tar sterkt avstand fra Ellingsens uttalelser.

– Dette er ikke regjeringens politikk. Odins soldater og lignende grupper representerer ikke noe positivt, tvert imot. Det må vi justispolitikere være krystallklare på, sier han i en uttalelse til NTB.

– Jeg får en vond smak i munnen av det de holder på med. Dette bidrar ikke til å skape trygghet, sier han.

Odins soldater har den siste tida begynt å patruljere ute i gatene i flere norske byer, ikledd svarte hettegensere med vikinghjelm og norsk flagg på ryggen. Flere av gruppens medlemmer har tilknytning til kriminelle miljøer.

Gruppens nasjonale talsperson er Ronny Alte, som har bakgrunn fra ytre høyre-grupperinger som Norwegian Defence League og Pegida.

LES OGSÅ: Politiet fotfulgte Soldiers of Odin i Drammen

LES OGSÅ: Odins Soldater: - Vi har startet i Kongsberg

Får ikke støtte hos Anundsen

Heller ikke justis- og beredskapsminister Anders Anundsen fra Ellingsens eget parti Frp slutter opp om utspillene.

– Det er politiet som skal trygge våre gater, og de samarbeider godt både med vekterselskaper og frivillige som Natteravnene. Jeg har vanskelig for å se at Odins soldater har noen rolle i denne sammenhengen, sier han.

Anundsen vedgår likevel at politiet kunne hatt enda større ressurser.

– Politiets kapasitet til å håndtere ordensforstyrrelser er jevnt over god, men vil bli bedre, lover han.

På Stortinget har både Venstre og SV nå sendt skriftlige spørsmål til Anundsen for å få ham til å klargjøre hva som er regjeringens syn på Odins soldater.

LES OGSÅ: Soldiers of Odin skal patruljere Drammens gater

Viser til straffeloven

Ifølge Ellingsen er det straffeloven som setter grensene for hva Odins soldater kan gjøre. Han sier ingen som ønsker seg et Odins soldater som privatpraktiserer norsk lov.

– Men hvis de bidrar til å gi norske borgere og andre i dette landet økt trygghet og redusert kriminalitet, da syns vi det er et positivt bidrag, sier Ellingsen.

Frp-politikeren kom med uttalelsen da han møtte Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik til debatt i Politisk kvarter på NRK P2 tirsdag morgen.

Tajik mener gruppen lefler med høyreekstreme symboler.

– Odins soldater ble startet som organisasjon i Finland, Soldiers of Odin, av en selverklært nynazist, med den begrunnelse at det var kommet altfor mange asylsøkere til Finland, sier hun til NRK.

– De representerer et verdigrunnlag som helt åpenbart ikke bidrar til økt trygghet i Norge, sier Tajik. (©NTB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken