Natteravnene tar avstand fra Odins soldater

OSLO 20111112. Natteravner på vandring I Oslos gater lørdag kveld. Seint på natta.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

OSLO 20111112. Natteravner på vandring I Oslos gater lørdag kveld. Seint på natta. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det er forkastelig å sammenligne Odins soldater med Natteravnene, sier ravnenes generalsekretær, Lars Norbom.

DEL

– Talsmann for Odins soldater, Ronny Alte, har ved flere anledninger uttalt at deres virksomhet er en form for privat Natteravn-virksomhet og at de samarbeider med Natteravnene. Dette bygger på uvitenhet. Alte får det til å høres ut som Natteravnene er en form for offentlig virksomhet, noe det ikke er, sier Norbom.

Senest tirsdag sa Ronny Alte i Dagsnytt 18 på NRK at Odins soldater ikke er noen borgervernsgruppe, men at de kan sammenlignes med Natteravnene.

LES OGSÅ: Frykter sterke reaksjoner etter TV 2-serie: - Ikke sånn man snakker til folk

– Vi trenger dem ikke

Lederen i Odins soldater i Norge, Kim Mæland, sier til Rogalands Avis at de har god dialog med politiet og godt samarbeid med Natteravnene i Stavanger.

Seksjonsleder for orden ved Stavanger politistasjon, Kristian Johansen, mener det er en drøy påstand.

– De har ringt og sagt ifra at de patruljerer i sentrum de siste helgene, og innsatsleder hos oss minner dem på hvor grensen går. Én gang så de en slåsskamp, ringte oss, og vi kom og ordnet opp. Å kalle dette samarbeid med oss er å dra det litt langt, og vi har ikke behov for at de er der. Vi har godt samarbeid med dørvakter på skjenkestedene i sentrum og med Natteravnene. Vi er også godt til stede selv, sier han til NTB.

Viktig å være politisk nøytral

Natteravnene er en frivillig organisasjon hvor voksne i organisert form vandrer i sentrumsområder eller i lokalmiljøet på kvelds- og nattetid. Natteravnenes oppgave er å være synlige og tilgjengelige, og prosjektet er bygget på ideen om at dette i seg selv virker dempende på vold og skadeverk.

Natteravnene er også en politisk og religiøst nøytral organisasjon, påpeker Lars Norbom.

– Odins soldater har sitt utspring i et høyreekstremt miljø. Dersom man skal bidra til økt trygghet for alle grupper av befolkningen, er det helt avgjørende at man opptrer med en troverdig nøytralitet, sier generalsekretæren.

LES OGSÅ: Klar for sitt første bordtennis-VM

– Virker truende

Odins soldater har den siste tida patruljert i gatene i flere norske byer, ikledd svarte hettegensere med vikinghjelm og norsk flagg på ryggen. Flere av gruppens medlemmer har tilknytning til kriminelle miljøer, opplyser politiet, som nå følger Odins soldater med skepsis.

Blant annet har Odins soldater patruljert i Stavanger i nesten to måneder og sier at de vil fortsette med det.

Seksjonsleder Kristian Johansen i Stavanger-politiet mener bekledningen og symbolene på de svarte jakkene kan virke truende, og foreslår innmelding i Natteravnene hvis de vil hjelpe til:

– Hvis du er alene, beruset eller føler deg uvel midt på natta i en bakgate føles det nok annerledes å bli kontaktet av en gjeng personer i svarte klær og hettegensere enn av to personer i gul refleksvest, sier Johansen til NTB.

LES OGSÅ: Har stjålet varer for opptil 400.000 kroner

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken