Dronningen på Gyldenløve

Clara ser virkelig ungdommelig ut igjen der hun ligger og småruller på Gyldenløve Skutebrygge. Hun har passert 80, men har gjennomgått en omfattende styling etter at hun kom til Drammen.

Clara ser virkelig ungdommelig ut igjen der hun ligger og småruller på Gyldenløve Skutebrygge. Hun har passert 80, men har gjennomgått en omfattende styling etter at hun kom til Drammen. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Hun ble unnfanget i Sverige, men nyter nå alderdommen i Drammen.

DEL

Drammen: Clara heter hun, er 37 fot lang og fem meter over hoftene på det bredeste. Nå har hun passert 80, men ser bedre ut enn noen gang.

Jeg falt for formene allerede første gang jeg så henne. Da lå hun og rugget på seg i Marstrandkilen i Sverige, sier Per Hæhre.

Formidabel jobb

Clara er ikke som de andre på Gyldenløve Skutebrygge. Den sjeldne formen hennes skiller seg klart fra de andre.

LES OGSÅ: Vil ha plass til flere skuter

Gutta kaller henne bare fruktfatet på grunn av utseendet, sier Hæhre.

Nå ligger hun og rugger på seg ved brygga. Hun virkelig skinner etter en overhaling som mange helt sikkert misunner henne. Det gjenstår litt i bakparten, men første uken i august skal hun ut på vannet og vise seg fram sammen med familien Hæhre.

– Hun ruller skikkelig på seg når det er litt sjø. Det er fordi hun er så bred over hoftene. Men hun ligger støtt som bare det på vannet. Grunnen er det lave styrehuset er felt ned i henne, sier Hæhre.

Nå har han snart tatt for seg hele damen. Det aller meste har han gjort selv. Det har tatt fem år, men så har hun jammen blitt fin også. Ved først blikk ser hun faktisk ungdommelig ut igjen. Litt slitasje her og der, men det synes ikke.

– Hun så litt mer skranten ut da jeg så henne første gang. Jeg så for meg en formidabel jobb, men sa ingen ting til kona og datteren som begge falt pladask for henne, sier Per Hæhre.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Gammel i ny drakt

Selv om den svenskfødte damen er mer enn godt voksen, fremstår hun i dag i ny drakt.
Hun kalles en Marstrand-skøyte, så dagens lys i 1929 og skulle bringe fisk i land til det svenske folket. Det holdt hun på med i mange år før noen bestemte at de skulle putte to svære ståltanker inn i henne for å frakte diesel ut til de virkelig store damene.

Hun var allerede sliten da hun ble pensjonert som 40-åring. Da var det en svenske som forbarmet seg over henne, Han kjøpte Clara for å bruke henne som stasdame.

Og slik ble det.

For åtte år siden immigrerte hun til Norge og endte i Drammen. Det har hun ikke angret på. Hun havnet i hendene på mennesker som virkelig satte pris på henne, og de to første årene var hun mye på sjøen uten at det ble gjort noe med utseende hennes.

– Vi brukte mye tid på å finne ut hvordan hun skulle se ut på sine eldre dager, sier Per Hæhre.

Nå står Clara fram i «new look».


Det meste er byttet ut, men holdt i gammel stil. Masta er pusset opp og påmontert gamle landterner. Styrehuset, dekket og lasterommet, som rommer fire soveplasser, har fått sin overhaling. Det eneste som gjenstår av store ting er litt i bakparten, taket på styrehuset og pigglugaren som skal bli to ekstra soveplasser.

Selv det nye tauverket er holdt i gammel stil. I tillegg har Hæhre en container full med gamle ting.

– En del av det skal monteres på Clara, sier han.

Han visste det ville bli en stor jobb å ta ansvaret for Clara. Men Per Hæhre klager ikke.

– Jeg har fått fullstendig dilla på denne damen. Helheten er det jeg er mest fornøyd med. Derfor kunne jeg ikke tenke meg å gjøre noe om igjen med henne. Men det er blitt noen kaffekopper før hun fremstår som hun gjør i dag.

Hva hun har kostet, har ikke Per Hæhre peiling på.

– Da vi satte i gang å pusse henne opp for fem år siden, var kona og jeg enige om én ting: Alle kvitteringene skulle gå rett i søppeldunken!
 

Artikkeltags