Gå til sidens hovedinnhold

Søppelanlegget vil ikke øke livskvaliteten til noen av dem som befinner seg i nærheten

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ragn Sells har i flere år prøvd å etablere et stort søppelanlegg rett ved innkjøringen til Drammen. Nå kan det se ut til at Drammen kommunes administrasjon og Ragn Sells dragkamp mot sunn fornuft, er et stort skritt nærmere det de begge ønsker så sterkt.

Ragn Sells har brukt tiden godt, tilpasset og pyntet på det slik at kommune og politikere skal ta altfor god fisk. Rapporter er skrevet på bestilling av tiltakshaver og konklusjonene er klare. Det finnes verken risiko for forurensning, brann eller eksplosjonsfare. Dette er vel for godt til å være sant? Selvfølgelig.

Les også

Ga klarsignal for stort avfallsanlegg: – Kan ikke sende saken ut på ny ørkenvandring

Vi har nemlig lest rapporter og statistikker som viser noe helt annet. Det kommer nemlig til å brenne, det er bare et spørsmål om tid. Søppelanlegg er den typen industri som har de største utfordringene med brann og forurensning. For å etablere slik virksomhet må man søke Miljødirektoratet om lov, nettopp fordi det er fare for forurensning. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har skrevet mye om risiko med søppelanlegg og Rise Fire Research kom med en rapport i 2019 som belyser problemet. Den sier at branner i avfallsanlegg er et betydelig problem, blandet avfall peker seg ut som risikoavfall, og enhver stor brann vil, uansett hvilken type avfall som brenner, føre til utslipp av miljøgifter til luft, vann og eller grunn.

Denne åpenbare risikoen kan det altså nå se ut som Drammens politikere er villig til å ta. Rett ved innkjøringen til Drammen. Det er rett og slett fascinerende at man tenker at dette er en god idé. Et viktig argument skal visstnok være at man skal ha lett tilgang til E18, men for å komme dit må man kjøre nær bolighus og krysse skolevei for å komme fram.

Da må det være andre steder langs E18 som er mer egnet. Et søppelanlegg hører ikke hjemme blant annen bebyggelse, verken bolighus eller annen normal næringsvirksomhet.

Kjære politikere, dette kan dere ikke tillate. Dere må stoppe det nå. Når det først er etablert og vi ser konsekvensene er det lite vi får gjort. Da kan Ragn Sells stort sett gjøre hva de vil, for det skal mye til før fylkesmannens tilsynsmyndighet setter foten ned. Der er det bemerkelsesverdig mye som blir sett mellom fingrene på.

Imens sitter vi her da, vi tullingene som har bosatt oss her. Vi stolte på reguleringsplanene. De flotte reguleringsplanene som er til nettopp for å gi forutsigbarhet til folk som skal bosette seg i området og virksomheter som ønsker å etablere seg. Det skulle vært en privat tiltakshaver som forsøkte seg på reguleringsplanen i sitt område. Det ville nok blitt blankt nei. For så stor forskjell er det på næring og privat. Er det næring, kjemper administrasjon og politikere for deg. Er du privat er det en helt annen kamp.

Menneskelige hensyn burde komme først. Vi må kunne forvente at politikerne har menneskers ve og vel som prioritet nummer en. Det er jo vi som stemmer de fram. Dette søppelanlegget vil ikke øke livskvaliteten til noen av dem som befinner seg i nærheten.

Om politikerne ikke bryr seg om reguleringsplaner, med unntak Ap og Sp i denne saken, skulle man tro det var viktig å beskytte byens renommé og tiltrekningskraft på nye innbyggere. Det spørs hvor fristende det blir når det første du møter er et søppelanlegg med Ragn Sells standard på avfallshåndtering, orden og ryddighet.

Det blir stor stas å ønske velkommen til søppelbyen Drammen.

Les også

Silje tok seg fri for å kjempe nabolagets kamp. Her kan hun endelig juble

Les også

Drammensbudsjettet: – Bygg billigere og raskere

Kommentarer til denne saken