Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.
Singellivet ble tydeligvis for ensomt for Ståle Sørensen etter at han ble kastet på dør i MDG og meldte seg som uavhengig tidligere i år.
Frierne ser heller ikke ut til å ha stått i kø, så i den grad det finnes et politisk kjøttmarked på Tinder, har Sørensen, etter å ha skrotet planen om å starte eget parti, sveipet seg frem til rett match. For seg. Det ble ikke Høyre, slik noen har spekulert i, men Ap.
Ikke at det har vært noen desperasjon å spore i rosenes leir. Så når Sørensen kommer ut av skapet som sosialdemokrat, en «moderat» sådan, tas det imot med avmålt begeistring.
Joda, det blir «veldig hyggelig», sier de. Men nyheten om at byens mest profilerte politiker-spiss er på vei inn i partirekkene, vil trolig vekke de samme følelsene som for de svenske landslagsspillerne å få vite at Zlatan var på vei tilbake. #Denfølelsen.
Det kan by på åpenbare fordeler, men også en haug med utfordringer. Dette er Ap-ledelsen fullt klar over, ikke bare i Drammen, men også i partigruppen i Viken der skepsisen til Sørensen er enda større.

Kastet ut av MDG, melder seg inn i Ap: – Det kan bli støyfullt
Det er ikke tilfeldig at både gruppeleder Eivind Knudsen og partiets nylanserte lokallagsleder Mads Hilden i et intervju med Drammens Tidende gjentatte ganger påpeker partiets sterke partidisiplin. At her i gården er det medlemmene som bestemmer. Det er nesten så man kan undre seg om det i det hele tatt er rom for de folkevalgtes egne meninger.
Sørensen forsikrer at han kommer til å jobbe hardt for å få gjennomslag for sitt syn, men at det vil skje internt i partigruppa. Han ser likevel ikke bort fra at det kan bli «støyfullt», noe som nok er en realistisk, men også dristig tilnærming.
For det er nettopp dette som kommer til å bli Ståle Sørensen store bøyg når han som nyfrelst sosialdemokrat trer inn i Aps kommunestyregruppe: Å innrette seg etter partipisken og forholde seg rolig når saker han er uenig i, men har tapt internt, kommer opp til debatt i formannskap og kommunestyre. Da vil også evnen til å sitte på hendene sine og holde kjeft avgjøre hvor bærekraftig dette forholdet blir på sikt.
Når det er sagt, er det fullt mulig for Drammen Ap å dra store fordeler av å få Sørensen inn i partifolden. Partiet vil styrke sin makt i flertallsposisjonen ved å sitte med både ordfører og varaordfører, i tillegg til at partiet har overtatt koordineringsansvaret for de fem posisjonspartiene. Det er dessuten lettere å kontrollere Sørensen når han er innenfor partiet enn utenfor, og hans gode forhold til Rose Jahanfarah, som sitter som eneste uavhengige på vippen i kommunestyret, vil komme godt med.
Sørensen kan også komme til nytterent politisk. Han er en synlig og i mange kretser en populær politiker. Han er en sterk debattant, skriftlig så vel som muntlig, strategisk og flink med media. Sørensen er også en av byens folkevalgte som kan mest om areal- og transportpolitikk, klima og miljø, og som ser grønn politikk i et helhetlig perspektiv. Slik kan han tilføre Ap en tyngde partiet sårt trenger, både lokalt og kanskje på sikt nasjonalt. Kanskje er det en slik grønn rolle han ser for seg i partiet fremover.
Utfordringen er bare at det som er Sørensens styrke, også er et politisk minefelt, inkludert i Drammen Ap. På den ene siden har du de som mener at kommunen i større grad må få ned biltrafikken, satse på myke trafikanter og bygge boliger rundt kollektivknutepunktene. Denne fløyen vil få en sterk alliansepartner i Ståle Sørensen. På den andre siden har du den mer fossilvennlige delen av partiet, som nok vil utgjøre den største skeptikergruppen mot Sørensens inntreden i Ap.
Scenariet ville neppe sett annerledes ut om Sørensens Tinder-match hadde blitt Høyre. Noe som heller ikke ville vært en stor overraskelse, gitt hans liberale verdisyn i enkelte saker og tidligere bakgrunn fra Venstre. Men et resonnement som Sørensen ikke nevner selv, men som likevel er relevant for å forstå hans partivalg, er at der det er mest å hente av innflytelse i drammenspolitikken nå, er nettopp i Ap.
Sørensen ber om å bli trodd på at han verken har krevd eller sikter etter posisjoner i partiet. Det vitner i så fall om at han har et realistisk forhold til sin egen framtid i partiet. Samtidig viser all erfaring at politikken er uforutsigbar og at neste valg aldri er langt unna. Det vet Sørensen, som nå har alt å vinne på å vise seg som en konstruktiv lagspiller, noe han også har fått klar beskjed om av partiledelsen. Ap-ledelsen må på sin side utnytte Sørensens kompetanse og strategiske evner.
De neste månedene og året vil vise om dette blir himmel – eller et internt helvete.
LES MER:

Sørensen ønskes velkommen: – Vil bli en viktig stemme for Ap

Forsøkte å prute med ordføreren: – Vi seigpiner oss selv

Ståle satser på elbåter: – Det er både business og ideologi
