KONNERUD: – For meg var det fjernt å skulle flytte på gård, sier Dénise Sandli og titter bort på søsteren Tina Sandli Løvgren.

Nå har det fjerne blitt hverdag.

De to søstrene setter seg ned på grusen og gresset mellom de to boligene på gården. Hundene Ailo og Bobby hilser mer enn gjerne på fremmede. Svarterud gård i Andorsrudveien på Konnerud bader i sol og varmegrader, og det nyklipte gresset på den svære tomta er på sitt grønneste.

Selv om søstrenes valg om å kjøpe en gård virker som en søt sommerdrøm denne junidagen, har det også bydd på mange arbeidstimer.

– Vi har gjort ekstremt mye her, sier Tina og titter utover landskapet.

Drømmen om småbruk

Begge søstrene bodde allerede på Konnerud da Svarterud gård ble lagt ut for salg. Men bare Tina hadde en drøm om å bo på småbruk.

Gården på Konnerud hadde to boliger og Tina sendte lenka til salgsannonsen til Dénise.

– Jeg sa «vi kan jo spleise på dette».

Bildeserie

Bli med inn på Svarterud gård

Dénise sin respons var «ja særlig». Likevel dro de på visning for å kikke, mest for gøy. På den tiden bodde Dénise alene med de to eldste barna. Nå har hun ni måneder gamle Pernille på armen. Hun traff Thomas kort tid før de flyttet sammen på gården.

Søstrene og flere av barna dro på visning. De har tre barn hver, der flere er i samme alder. Selv om Dénise fortsatt tenkte at «dette går ikke», så endret det seg da hun traff Thomas, som gjerne ville bo på gård.

Dert hjalp også at beliggenheten passet til skolekretsen til barna.

– Det var landlig, men samtidig nær bussen som går hvert kvarter, sier Dénise.

Bygde hus på tre måneder

For snart tre år siden flyttet Dénise og Thomas til gården. De skulle bo i det huset som var mest falleferdig, og bodde derfor i det andre huset mens de pusset opp.

De rev alt innvendig og bygde det opp igjen.

Dénise forteller at de brukte tre måneder på å få huset klart.

Så flyttet Tina og familien til gården og huset de skulle bo i. Da hadde det blitt 1. desember. Noen måneder senere startet koronapandemien.

– Det ble mye tid til dugnad og vi ble vant til fester for fire, smiler Tina.

Noe av det første de kjøpte var en gravemaskin. Uteområdet har de gjort mye med, og laget ulike soner med alt fra bålplass til vedfyrt stamp.

– Det første vi lagde var stampen. Vi måtte ha hygge, sier søstrene samstemt. I bakgrunnen ryker det fra stampen, som tar tid å fylle med vann og varme opp før helgens bad.

Les også

Møttes på akutten – nå er Anette (41) fostermor for Tuva (18)

Mye vedlikehold

På gården står slagordet «yte og så nyte» ganske sterkt. For å nevne noe om yte:

Hele låven har fått to nye strøk med rød maling og taket er skiftet. Låven var helt falleferdig og lakk som en sil, forteller søstrene. Nå har de laget en egen storstue i låven for alt fra bursdager med runde tall til konfirmasjoner.

Den 500 meter lange grusveien til gården krever mye vedlikehold.

Bare det å klippe gresset på en så stor tomt, som søstrene anslår er på rundt 14 mål, krever sitt. Flaggstang har de skaffet seg og stabburet er malt og pusset opp.

For å holde alle prosjektene gående har de to familiene egne husmøter med agenda og plan på hva som skal gjøres. Heldigvis liker de alle «å holde på».

– Det er litt ulike ting vi liker å holde på med, så da utfyller vi hverandre, sier Dénise.

Les også

Drammens skjulte perle med smak av engelsk landsbyidyll

Naturen tett på

Selv om Svarterud gård krever mye jobb, har ikke søstrene problemer med å liste opp hva som gjør at de likevel trives.

Roen. Vinteren med lite lysforurensing og klar stjernehimmel. Nærheten til naturen.

Tina mener å huske at hun har vært på én telttur etter at de flytta på gård. Dénise har ikke lenger behov for å flykte i skogen etter travle jobbdager. Skogen er jo rett utenfor husveggen.

Om sommeren er de ute hele tiden. Om vinteren er de mer inne, og alt går litt saktere.

– Jeg har alltid søkt dyr og stillhet, sier Tina. I tillegg til hundene har de åtte høner og hanen Nansen. Katten Monsen er også en del av dyrelivet på gården.

– Det er faktisk mange som spør «angrer dere ikke»?

Det gjør de ikke.

Bli med hjem

Drammens Tidende blir med hjem til folk for å se hvordan de bor.

Tips oss om boliger vi bør besøke: linn.christoffersen@dt.no