Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
I forbindelse med kommunesammenslåingen mellom Drammen, Nedre Eiker og Svelvik klarer distriktet nok en gang å rote seg inn i emosjonelt konfliktterritorium. Mens det nye kommunevåpenets skjebne fortsatt debatteres mellom selverklærte heraldikkeksperter, oppgitte politikere og andre tilfeldige forbipasserende, skal det også bli noen nye vei- og gatenavn rundt forbi.
Et sentralt strekk som må bytte navn, er Strandveien foran Aass Bryggeri. Strandveien i Nedre Eiker skal fortsatt hete Strandveien, så bilveien langs elveparken og strandpromenaden må hete noe annet.
Ifølge Drammens Byleksikon ble Strandveien satt som navn på gjennomfartsveien langs Drammenselva fra Erik Børresens gate til rundkjøringen på Brakerøya i 1984. Bryggeridirektør Christian Aass skulle gjerne beholdt Strandveien – og slippe en kostbar omprofilering av visittkort, brevark og digitale kontaktpunkter – men har foreslått Bryggerigata eller Bryggeriveien som alternativer. Det er historisk sett antakelig det eneste rette.
Ser du på gamle bilder av Aass, gikk elva helt inn bygningsmassen. Du kunne praktisk talt legge deg til med båt inntil bryggerhuset. Så selv om Strandveien har vært et for så vidt presist og riktig gatenavn, kunne den like gjerne vært titulert Bryggeriveien fra start.
Det er en ikonisk strekning: Fasaden til Aass Bryggeri ut mot Drammenselva ble flombelyst så tidlig som i 1921, det var bokstavelig talt oppsiktsvekkende. Bryggeriets navn og karakteristiske grå fasade har siden ligget og speilet seg i den nattsvarte elva, ofte akkompagnert av damprøyk og en umiskjennelig eim av vørter fra bryggeriets pipe.
Drammen er en skikkelig ølby, og det er lov å være stolt av det.
Det fortjener en vei oppkalt etter seg, selv om jeg allerede kan høre den fortørnede knatringen fra tastaturet til Kristelig Folkepartis Billy Taranger–Gud forby om kirkebussen hans er nødt til å kjøre bortover en vei oppkalt etter alkoholproduksjon.
Aass Bryggeri er det eldste norske bryggeriet som fortsatt er i virksomhet, deres historie strekker seg helt tilbake til 1834. Haandbryggeriet vil for alltid ha status som en pioner i historien om framveksten av norske mikrobryggerier, og de holder koken og skaper sitt umiskjennelige humlesus selv om de nå skal flytte til sin fjerde lokasjon – fra Brakerøya til Tangen.
I Haandbryggeriets andre lokasjon, på Sundland, holder Aja Bryggeri til, de har laget seg en liten nisje med hovedfokus på belgisk gjær, og i sine beste batcher ypper de seg mot de aller beste. Utenfor den urbane kjerne finner vi Eiker Ølfabrikk oppe i bruntrøyeterritorium, og på Svensefjøset i Lier har Torggata-hipsterne i kretsen rundt Rekord Bar og Frukt & Grønt startet opp et landlig bryggeri med det tilbakelente og jordnære navnet Disko. Gammel og ny bryggerihistorie i tilstøtende tappekraner i en by der det er kultur for slikt.
Nesten ingen norske byer har store bryggerier liggende midt i byen lenger. Ølets tilblivelse og imøtesette ferd ut til folket er stort sett blitt henvist til industriparker og sjelløse, hangarlignende konstruksjoner. Drammen er et av unntakene.
Sammen med Borg i Sarpsborg og Grans i Sandefjord er Aass det eneste av bryggeriene som ble grunnlagt på 1800-tallet som fortsatt har sin hovedproduksjon av øl i sentrumskjernen i en norsk by.
Den cirka fem hundre meter lange Aass-tomten midt i byen er enhver eiendomsutviklers våte drøm. Så det er nesten litt utrolig at bryggeriet fortsatt ligger der.
En dag vil Aass kanskje flytte et annet sted, til Lierstranda eller Kobbervikdalen eller en annen diger og flat tomt hvor det er mulig å sette opp en effektiv ølfabrikk med enkel atkomst til E18. Vi skal være glade for at vi fortsatt kan se og lukte dem midt i byen.
Det minste Nye Drammen kan gjøre er å minnes denne stolte, snart 200 år lange historien med et presist og historisk talende veinavn.
LES OGSÅ: Dette foreslår Aass-sjefen at Strandveien skal hete i fremtiden