Politiet rykket raskt ut etter at meldingene om en mann som skjøt på folk med pil og bue i Kongsberg.

Det gikk fem minutter fra den første meldingen om bueskytingen kom klokken 18.13 til politiet først observerte mannen. De fikk kontakt med mannen, men han svarte med å skyte etter politiet med pil og bue og stikke fra stedet.

Før mannen så ble pågrepet klokken 18.47 rakk han å drepe flere personer, muligens alle de drepte. Fem personer ble drept, fire kvinner og en mann – alle i alderen 50 til 70 år.

– Noen funnet døde inne i boliger og noen funnet døde ute

Varselskudd

Under pågripelsen ble det løsnet varselskudd mot mannen.

Allerede før politiet traff på mannen valgte politiet å beslutte såkalt «Plivo», det vil si det politiet definerer som «Pågående livstruende vold».

Nå er Spesialenheten for politisaker varslet om hendelsen av Sør-Øst politidistrikt.

I en pressemelding forteller Spesialenheten at de ble varslet om hendelsen ved 23-tiden onsdag kveld.

I pressemeldingen kommer det frem at varselskuddene ikke medførte skade på gjerningsmannen, en 37 år gammel dansk mann bosatt i Kongsberg.

– Vurderes fortløpende

Samtidig skriver Spesialenheten at «det i løpet av torsdagen har kommet frem nye opplysninger, blant annet at det tok tid fra politiet kom til stedet og hadde første observasjon av gjerningspersonen til han ble pågrepet.»

Det gjør at enheten nå tar grep for å skaffe seg et bilde av hva som har skjedd.

– Spesialenheten har ikke iverksatt etterforskning, men vil innhente informasjon for å skaffe oss et bedre bilde av hva som har skjedd. Om det er forhold som tilsier at vi skal iverksette etterforskning må vurderes fortløpende ut fra den til enhver tid foreliggende informasjon, sier Liv Øyen, leder for etterforskningsseksjonen Øst-Norge i pressemeldingen.