NB: Dette bør ikke leses av deg som planlegger en storfamilie.

Da jeg var barn husker jeg mamma fikk all post, informasjon fra skole og fritidsaktiviteter, nyheter og regninger i postkassen. Det var én telefon i huset og den ble kun brukt til å prate med. Av og til hadde vi også ranselpost. Var vi med på en fritidsaktivitet, trengte vi ikke å melde fra hver uke om vi kom. Vi bare kom. Enkelt!

Det digitale har gjort livet mitt enklere på mange måter. Jeg liker å kunne lese aviser på nettbrett, få mindre papiravfall og jeg synes det er lettere å kommunisere med folk. Men det er alltid en bakside. La meg presentere min «enkle» hverdag.

Vi har to barn. Den ene spiller fotball og den andre spiller basketball, trener friidrett og er i speideren. Fotballen og basketballen bruker Spond-appen for påmelding til treninger. Hver uke må vi melde på barna. Nesten hver søndag får vi to purringer, fra hver forening, som sier «Supert om du kan svare på arrangementet jeg har sendt deg». I tillegg kommer informasjon om dugnader, kamper og endringer av treningstider.

Basketballen skriver all informasjon i Spond, fotballen bruker Spond og Facebook. Friidretten bruker ikke Spond, men kun Facebook, selv om de har Spond. Men, for å få regningene må jeg gå på nettsidene til foreningene og få informasjonen sendt i e-post, deretter registrere barna i «Min idrett». Speideren pleier å bruke Facebook, men av og til e-post og ranselpost. Likevel for jeg som regel får vite hva som skjer fra en annen mor som har lest e-posten, for jeg hadde jo glemt å sjekke spam-mailen.

Kommunen har vært supre og sponset hvert barn med fritidskort av verdi 1.000 kroner for fritidsaktiviteter i halvåret. Men for å få tak i det må jeg først logge meg inn Friskus.com og finne informasjon via steder jeg ikke vet hvor jeg finner hva. Det kan være i Spond, det kan være i e-post, det kan være i nettbanken. Så langt har jeg kunnet betale for en av fire klubber, mens jeg har bedt om regninger fra to andre klubber. Jeg brukte 1,5 time på å betale en regning fordi jeg ikke visste hvor jeg finner den relevante informasjonen.

Skolen bruker Vigilo, ranselpost og noen ganger vanlig e-post. Jeg håper vi unngår Digipost, som andre skoler bruker i tillegg. Jeg har postkasse hjemme, posthylle på jobben, e-post på jobb, to private e-post adresser, og post i nettbanken.

Skal jeg kontakte legen er det på en egen konto man har på Helse Norge. Ikke glem at familiens resepter også kommer der. Blir legetimen flyttet får du først en sms om å sjekke til når timen ble flyttet ved å logge inn på Helse Norge. På jobben bruker vi Teams, Endnote og Sharepoint, men vi kan også lagre på C, M eller P. Hvor jeg bør lagre hva og hva som er lurest, vet jeg nesten ikke.

Jeg pleide aldri å få purringer før. Nå får jeg purringer hver måned fordi jeg ikke henger med lenger. Regningen kommer stort sett i nettbanken, men noen kommer i Vipps, i e-post eller i Spond. Takk og lov får vi varsel før vi får inkasso.

Også er det informasjon fra selskaper som forsikring, alarmselskap, aviser og annet jeg har registrert meg i. De har også egne apper og nettsider som krever innlogging for å få informasjon eller sikre at betalingene går ut. Jeg skal ærlig innrømme jeg ikke husker alle stedene jeg er registrert i.

Barna våre er ennå så unge at de ikke har begynt med sosiale medier, heldigvis. Jeg prøver å utsette de sosiale mediene enda lenger, for jeg kjenner jeg har nok med å følge med hva de ser på TV, Youtube, Tiktok, hvilke spill de spiller og aldergrensene der. Jeg må lage kontoer med passord på Minecraft, Roblox, og mye annet. Jeg kjenner jeg ikke har lyst til å forholde meg til hva som skjer på Instagram, Snapchat, WhatsApp, og så videre.

Det er mye vi tror har blitt enklere, men som tvert imot får meg til å rive ut hårene mine i ren frustrasjon.

Stakkars foreldre med mange barn, stakkars eldre mennesker og stakkars de som er innflyttere fra andre land som skal sette seg inn i alt dette, for jeg gir snart opp!

LES OGSÅ: