Bygger med hjerte for idretten

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Nordens største multisportarena har en prislapp på 920 millioner kroner – og bygges helt uten offentlige midler.

DEL

GÖTEBORG: – Det handler om å tro på egen kunnskap, sier entreprenør Ola Serneke.

Til sommeren står Göteborgs Nya Arena ferdig i all sin prakt. 45.000 kvadratmeter med et unikt skianlegg, fotballbane med plass til 3.000 tilskuere, to idrettshaller, fire skoler inkludert idrettsgymnas, sportshotell, konferansesenter og restaurant.

SE VIDEOPRESENTASJON AV GÖTEBORGS NYE ARENA

Dette er bare noe av det som storstuen kommer til å inneholde. Og da har vi ikke engang nevnt alpinanlegget som skal bygges på baksiden av selve arenaen. Totalt vil over 25 ulike idretter være representert.

LES OGSÅ: Børster støv av Campus Marienlyst

Vil utvikle landets mest attraktive idrettsområde

Ola Serneke tar imot Drammens Tidende på området som ligger nordøst i Göteborg – i bydelen Kviberg, cirka ti minutter med bil fra sentrum. Trikken stopper 100 meter bortenfor.

Inge Tveit, mannen bak Campus Marienlyst, er med for å finne ut om svenskemodellen kan adopteres til Drammen. Han reiser hjem med hodet fullt av gode ideer.

Multisportarenaen bygges på en nedlagt militærforlegning. Her – i Kviberg Park – ønsker Göteborg kommune å utvikle Sveriges mest attraktive idrettsområde.

Men det eneste kommunen bidrar med økonomisk er sikre leieinntekter de neste ti årene. Göteborgs Nya Arena er 100 prosent privat finansiert.

LES OGSÅ: Føler DHKs mål trenger Campus Marienlyst

Inn med 200 mill.

Den travle byggherren har satt av én time til Drammens Tidende. Men når tiden er omme har ikke Serneke rukket mer enn å presentere prosjektet – og svare på en rekke spørsmål. Han setter av en ny time til omvisning. Det vi får se er imponerende.

Ola Serneke er administrerende direktør og gründer i bygg- og anleggskonsernet med samme navn. Serneke Group (tidligere SEFA) eier 40 prosent av arenaen.

Selskapet har gått inn med 200 millioner i startkapital. Prioritet Finans, som eier 50 prosent, har gjort det samme. Begge eierne er blant de største sponsorene i IFK Göteborg. Det var den linken som åpnet dørene. Uten IFK hadde det ikke blitt noe Göteborgs Nya Arena.

Må ha et idrettshjerte

Den svært sportsinteresserte 43-åringen hadde den opprinnelige ideen, samt pengene, kunnskapen, nettverket og gjennomføringsevnen til å realisere prosjektet. Serneke har til og med tegnet skissene til arenaen. Han involverer seg i alle ledd, og er helt enkelt en fyr som får ting til å skje.

– Når man legger inn så mye penger i en slik satsing, da krever det at du har et hjerte for idretten, sier Ole Serneke.

Som alle andre storstilte planer startet Göteborgs Nya Arena i det små. For sju år siden snakket Ola Serneke og Roger Gustavsson i IFK Akademin om å bygge en fotballhall med tilhørende skole.

– Men vi fant raskt ut at det ikke var økonomisk bærekraftig. Vi kunne ikke regne det hjem. Det ble for lite inntekter, sier Serneke.

Løsningen ble et sportshotell med restaurant. De skrev en langsiktig kontrakt med Sodexo, og fikk opp inntektene til et nødvendig nivå. Så fylte de bare på med enda mer. Jo større prosjekt, jo bedre ble økonomien. Ola Serneke prater om hvor enkelt regnestykket er. Han får det også til å høres lett ut.

– Du må ha tilstrekkelig antall leietakere som er tilstrekkelig kredittverdig. Vi vet hvor mye det koster å bygge. Og vi kan bygge. Det er enkle matematiske formler, sier han.

LEDER: Marienlyst på sporet

64 mill. i leieinntekter

Hele «skiten», som Serneke beskriver, har en prislapp 920 millioner kroner. Eierne har gått inn med 200 millioner hver for å finansiere. I tillegg kommer bankfinansieringen. Resten handler om sikre leieinntekter.

– Vi må ha inn 64 millioner kroner i årsinntekter, forklarer Serneke.

Det er nesten 200.000 kroner per dag. 90 prosent er allerede på kontrakt. De fleste har varighet på ti år. Nordic Welness, som skal drive skianlegget og gymmen, betaler eksempelvis 20 millioner kroner for alt de leier. Kommunen er inne med fem millioner per år.

– Vi har et bra konsept som kommer til å fungere, sier Ola Serneke.

– Og hvem må betale om dette går åt skogen?

– Det blir jeg. Men det kommer ikke til å skje. Dette skal gå «hur bra som helst». Vi har leieinntekter til den største delen, og det finansierer våre kostnader.

Ingen hadde troen

Slike store idrettsanlegg ender ofte opp med å bli store underskuddsforetak. Men i Göteborg ser det ut til at Ola Serneke har knekket koden.

– Det var ingen som trodde på dette prosjektet. Det var ingen som trodde det kom til å gå økonomisk. Det største problemet i slike typer prosjekt er at folk ikke våger tro på det man er mest dyktig til, sier svensken.

Det er det rådet han vil gi til Drammen og Campus Marienlyst. Å bevare troen.

– Det handler om kunnskap. Og ikke si nei til noen før man kan bevise det motsatte. Du må tro på det du kan. Du må tro på kalkylene. Du må tro på økonomien. Og så må du overbevise en masse andre aktører om å tro på det samme, sier Serneke.

En vinner

Det er en av hans styrker. Serneke er overbevisende. Et vinnende vesen som åpner dører.

For sju år siden sådde han og Roger Gustavsson et frø. Det spiret raskt. I 2012 kjøpte Serneke tomten. I fjor startet byggingen. I mai er Göteborgs Nya Arena ferdigstilt.
Valget av Kviberg Park er ikke tilfeldig. Det er midt i hjertet av Göteborgs idrettssatsing.

Når alt er ferdig vil det være 21 fotballbaner på området, samt ny tennishall og konkurransebane for sykkel. Serneke & co. ønsker å kombinere idrett med integrering og folkehelse. Bydelene Kortedala og Bergsjön ligger ikke langt fra Kviberg, og her bor det mange innvandrere.

– Vi håper at denne virksomheten skal knytte folk sammen. Idretten har en viktig rolle i samfunnet, og vi håper å bidra til integreringen i hele Göteborg, sier Ola Serneke.

Vil ha V-cup under tak

Ola Serneke har planer om å invitere Petter Northug og Ole Einar Bjørndalen til svensk-norsk superduell i Göteborgs Nya Arena. På sikt drømmer han om å arrangere verdenscup der inne.

Ideen til Serneke om et innendørs skianlegg er like spektakulær som den er kreativ. Han vil gjøre noe som ingen andre har gjort før.

Det er snakk om 13.000 kvadratmeter med snø og et 1,2 kilometer langt skispor. Løypen er til og med kupert – og går over to plan. Du kan faktisk se litt på fotballkampen mellom vinduene, før du tar turen ned i underetasjen.

Trekkplasteret

Hele skianlegget kommer til å holde en temperatur på to minusgrader året rundt. Serneke har investert hele 17 millioner kroner i en snøkanon. Den kan produsere så mye som 200 kubikkmeter snø per dag i opptil 24 varmegrader.

– Det er en «jäckla» frekk maskin. Jeg kjøpte den av Putin, sier Serneke.

– Av Putin?

– Ja, eller ... Ikke direkte av Putin, da. Men de hadde den i Sotsji, gliser Serneke.

Skianlegget har fordyret prosjektet en hel del. Bare den ekstra etasjen koster minst 100 millioner kroner. I tillegg kommer altså snømaskinen, garderober og lignende.

– Skihallen blir virksomhetens store drivkraft. Det vil også være bedre økonomisk enn mange tror. Det kommer flere folk hit på grunn av skihallen. For å få leietakere hit trenger du noe som drar litt. Et skikkelig trekkplaster, sier Ola Serneke.

Nor-kampen og v-cup

Han er selv en ivrig skiløper og går Vasaloppet hvert år. Nå er hang godt i gang med lobbyvirksomhet for å få konkurranser til Göteborgs Nya Arena.

Serneke ser for seg å koble på tre kilometer av løypen utendørs, og ha start og målpassering på fotballbanen. For skiskytterne blir det også standplass inne på fotballbanen.

– Vi har hatt møter med det svenske skiforbundet og skal også ha møte med skiskytterforbundet. Tanken er å by hit nordmennene og ha Nor-kampen i arenaen. Både i sprintlangrenn og skiskyting, forteller Serneke.

Alpinbakke

På sikt tenker han i et enda større bilde. Serneke ser for seg spektakulære publikumsarrangement i både langrenn og skiskyting.

– Da kan vi ha FIS-stevner. Verdenscup. Men det skjer neppe før tidligst i 2017, sier Serneke.

Han ser konstant løsninger og ønsker også å bygge et alpinanlegg på baksiden av arenaen.

– Når vi først har brukt så mye penger på snømaskinen, og har så mye overskudd av snø, da kan vi like gjerne lage denne alpinbakken. Den blir 340 meter lang, 30 meter bred og med en fallhøyde på 60 meter, forteller han.

LES OGSÅ: - Vi må ha noen visjoner

Artikkeltags