OSLO: Foran over 5.000 tilskuere i Oslo Spektrum, inkludert statsminister Erna Solberg, så cruiset Drammen Håndballklubb inn til et meget fortjent NM-gull. Etter en jevn første omgang så økte DHK jevnt og trutt sin ledelse etter pause. Til tider briljerte og showet drammenserne i andre omgang. Og til slutt endte det 28–23.

Dette var DHKs niende tittel i norsk topphåndball, men kun den andre NM-tittelen – og kongepokal. Det er nøyaktig ti år siden Drammen HK tok klubbens første NM-gull ved å slå Fyllingen 33–24.

DHK har også fire seriemesterskap, to sluttspillgull og én europacupseier.

For DHK-trener Kristian Kjelling var det også første gang han var med på ta en tittel i Norge. Han var med på å tape NM-finalen i 2000 som DHK-spiller – røk 24–21 for Viking.

–  Kjempegøy. Det føles veldig bra. Litt vanskelig å sette ord på det så kjapt etter kampslutt. Det må synke inn litt først, sier Kjelling til Drammens Tidende.

Mistet taket

Det var et aggressivt Bodø-lag som tok ledelsen etter et drøyt minutt, men Drammen HK ville også være med på leken. En heltent Joakim André Hykkerud på strek utlignet like etterpå. Et positivt signal for DHK i startfasen var at de tre skytterne Gøran Sørheim, Oskar Olafsson og Johannes Hippe kom på scoringslisten i åpningsminuttene. Drammenserne var foran med 4–2 etter fem minutter.

DHK så ut til å ha koblet et lite grep på matchen etter å ledet både 9–5 og 12-8, men svakt forsvarsspill, spesielt i midten, førte til at Bodø knappet innpå gang på gang. Og i de siste ti minuttene så stoppet det også seg fullstendig for Buskerud-laget i angrep. I tiden inn mot pause så bommet begge lag på alt som var av avslutninger. Det var kaotisk, og det bølget fram og tilbake hele tiden.

Da Bodøs Alexander Westby støtet offensivt ut mot Sørheim så fikk også DHK trøbbel offensivt. DHK scoret faktisk ikke et eneste mål de siste ti minuttene av første omgang. Omgangen ble avsluttet med at Drammens Aksel Horgen skjøt utenfor på straffe.

Det sto 12–11 til DHK ved sidebytte.

– Det var mye rot i første omgang. Vi gjorde mye vi rett og slett ikke skal gjøre, kommenterer Kjelling.

Ingen tvil

Andre omgang startet med en viktig redning av DHK-målvakt Mathias Kolstad Holm. Det bidro til at drammensgutta kunne øke ledelsen tidlig. Etter drøye seks minutter var stillingen 16–13.

DHK jobbet bedre i forsvar etter pause. Oskar Olafsson blokket et skudd ved å holde ballen. Kristian Kjellings menn beholdt tremålsledelsen en stund. Det så lyst for Drammen da Johannes Hippe knallet inn 19–16 etter tolv minutter. Da tok Bodø timeout.

Nå briljerte DHK. Vi fikk se et par flygere satt inn av Sørheim og Horgen. Kolstad Holm kom fortsatt med redningene, og et litt slitent Bodø begynte å gjøre langt flere feil. På fire minutter hadde favorittene gått fra 17–16 til 22–16.

På slutten hadde Drammen full kontroll, selv om Bodø fikk lov til å pynte litt på resultatet. Men to minutter før slutt sang den tallrike DHK-fansen seieren er vår i Oslos storstue. Det stoppet på 28–23 til laget fra Buskeruds hovedstad.

– Som å snu en tankbåt

DHK-målvakt Mathias Kolstad Holm spilte igjen en solid match. Han var med på gullet for ti år siden, og vet hvor hardt det er jobbet for at klubben skulle komme tilbake og ta en tittel igjen.

– Tidligere lagkamerat Morgan Lunde sa for en stund siden til meg at det å få DHK på rett kjøl igjen måtte være som å prøve å snu en tankbåt. Nå er tankbåten i ferd med å snu, men det gjenstår ennå litt, uttaler Kolstad Holm.

PS! Dette var første gang DHK tok en tittel uten legenden Glenn Solberg på laget. Han har vært på samtlige åtte tidligere titler.

Kampfakta Bodø-DHK

Håndball. NM-finale menn:

Bodø HK-Drammen HK  23-28 (11-12)

Oslo Spektrum, 5.172 tilskuere

DHK: DHK: Mathias Kolstad Holm, Andreas Björkman-Myhr - Erik S. Alm 2, Christian Spanne 1,  Kristoffer Norgren Olsen 1, Sander Akerlie, Hermann Vildalen 3, Joakim A. Hykkerud 6, Thomas H. Boilesen, Jesper Hagen, Gøran Sørheim 6, Espen Gommerud Våg, Johannes Hippe 3, Aksel Horgen 2, Oskar Olafsson 4, Lasse Larsen Thorsbye

Toppscorer Bodø: Endre Langaas og Djordje Djekic 4

Dommere: Mads Dahlby Fremstad og Markus Kjelsrud Pedersen

Utvisninger: Bodø 6 x 2 min. og DHK 4 x 2 min.

DHKs beste:

3 poeng: Joakim André Hykkerud

2 poeng: Gøran Sørheim

1 poeng: Mathias Kolstad Holm