BERGEN: En elendig klarering fra Amin Askar og et godt skudd fra Vamouti Diomande var hovedingrediensene da Mjøndalen tok ledelsen 1-0 mot Brann i førsteomgang. 

Innbytter Kasper Skaanes utlignes i andreomgang, men totalt sett må Mjøndalen se seg godt fornøyd med 1-1 i den første av to kvalifiseringskamper mot rødtrøyene. 

Faktisk var det MIF som presset i store deler av kampens siste 45 minutter, og det kunne fort stått 2-1 til gjestene da Brage Sandemoen blåste av etter 90 spilte minutter.  

Nestentabbe

Mjøndalen fikk ingen optimal inngang til kampen. Visekaptein Ulrik Arneberg skadet seg på oppvarming, og måtte kaste inn håndkleet i siste liten.

Dermed måtte Rhett Bernstein plutselig gjøre seg klar til å spille fra start. 

I åpningsminuttene var det bruntrøyene som presset vertene. Mjøndalen brukte lang tid på dødballer, til stor frustrasjon for Brann-supporterne på tribunen. 

Rødtrøyene kom bedre med etter hvert, og de drøyt 200 MIF-tilhengerne fikk nok hjertet i halsen da Ivar Andreas Forn begynte å leke Lionel Messi mot Marcus Pedersen. Sisteskansen dro av den tidligere Godset-spilleren én gang, men var centimetre fra å rote bort ballen til samme mann sekunder etter. 

Heldigvis for Mjøndalen klarte Forn seg med et nødskrik. 

To halvsjanser

Bortsett fra nesten-brøleren til MIF-keeperen, var det ikke en eneste sjanse å skrive hjem om på den våte og tunge gressmatta den første halvtimen. 

Brann hadde ballen mest, men skapte ikke stort. Mjøndalen var kompakte bakover, og prøvde å ta de kontringene som kom. 

Kampens første mulighet var det vertene som fikk etter 31 minutter. Et hardt innlegg traff en MIF-fot, men gikk på feil side av stolpen sett med bergenske øyne. 

Minuttet seinere kom bruntrøyenes første avslutning, signert Vamouti Diomande. Ivorianerens skuddforsøk var imidlertid ikke mye å skryte av, og var trolig farligere for ballguttene enn Branns Tippeliga-tilværelse. 

Men det var et varsel om hva som skulle komme. 

Sjokkledelse

For etter 37 minutter på Brann stadion skjedde det alle med rødt hjerte i Vestlandets hovedstad hadde fryktet: Mjøndalen tok ledelsen. 

Amin Askar skulle klarere ballen vekk fra hjørneflagget, uten å lykkes nevneverdig med det. Kula endte hos Vamouti Diomande på 20 meter. «Dio» sendte av gårde en markkryper som overlistet unge Øystein Øvretveit i Brann-buret, og 1-0 var et faktum. 

Det tente naturligvis Brann. Joackim Olsen Solberg var heldig som ungikk å score selvmål da han ikke klarte å stokke beina på et Huseklepp-frispark. Ballen trillet like utenfor stanga til Forn. 

På overtid av førsteomgang klinket Marcus Pedersen til på volley fra skrått hold. MIF-keeper Forn vartet opp med en god reaksjonsredning. 

Like før omgangen var ferdig lagde Morten Sundli et frispark i god skuddposisjon. Fredrik Haugen bøyde ballen i nettet til vill jubel fra hjemmesupporterne. De stilnet raskt da det gikk opp for dem at skuddet hadde truffet nettveggen på utsiden av målet. 

I stedet måtte Brann gå til pause med 0-1, og Bataljonen pep sine helter inn i garderoben. 

Innbytter-utligning

Rikard Norling byttet ut Stephane Badji til fordel for Kasper Skaanes i pausen. Det viste seg å være lurt, for Skaanes brukte bare sju minutter av andreomgang på å utligne til 1-1.

Mjøndalen klarte ikke å klarere en retur inne i eget felt, og da grep Skaanes muligheten til å sette ballen i mål fra kloss hold. 

Gjestene fra Nedre Eiker var frampå i en periode etter 1-1-scoringa. Den neste sjansen var det derimot vertene som skapte, da Fredrik Haugen dro til fra skrått hold. MIF-keeper Forn kunne annet enn å fiste ballen over tverrliggeren. 

Annullert MIF-mål

Noen minutter seinere gjorde Magnus Sylling Olsen en god prestasjon da han vendte bort Brann-stopper Birkir Mar Sævarsson. Avlustningen stod dessverre ikke stil. Like etterpå testet og Stian Semb Aasmundsen skuddfoten uten å lykkes. 

Så var det Brann sin tur til å prøve lykken. Et frispark fra Marcus Pedersen ble sendt som et prosjektil mot MIF-målet. Nok en gang måtte Ivar Andreas Forn ta frem det ypperste han har for å hindre scoring. 

I det hele tatt bølget kampen fram og tilbake store deler av andreomgangen. 

Da stadionuret viste 77 minutter fikk Mjøndalen ballen i mål etter en corner. Brage Sandemoen hadde imidlertid allerede blåst av for angrep på keeper. 

Det siste kvarteret var det faktisk bruntrøyene som styrte fullstendig på Brann stadion. 

Returoppgjøret mot Brann spilles førstkommende onsdag klokken 19.00 på Mjøndalen stadion.