Firbente mestere

Et hundeliv.Matmor Frøydis Løken, Grethe Stillum og Asbjørg Jonassen med konkurransehundene Lita, Tessa og Xie med pokalen de vant i grenen "agility" i NM for to uker siden. FOTO: ALEXANDER JANSEN

Et hundeliv.Matmor Frøydis Løken, Grethe Stillum og Asbjørg Jonassen med konkurransehundene Lita, Tessa og Xie med pokalen de vant i grenen "agility" i NM for to uker siden. FOTO: ALEXANDER JANSEN

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

I Drammen Brukshundklubb spretter det rundt en rekke firbente mestere.

DEL

Drammen brukshundklubb ble nemlig nylig norgesmestere i agility for lag. Agility er en av tre konkurransegrener for hunder, og har sitt utspring i sprangridning. På samme viset som hestene forserer ulike hindre med kusken på ryggen skal hundeførerne dirigere hundene over stenger, stativer og trapper, samt gjennom tunneler og lignende mens de løper ved siden og roper instrukser til de firbente.
Hundene må være utvokst før de kan delta i konkurranse, og det trengs flere års trening for å oppnå et godt nivå. Vinnerhundene Lita, Tessa og Xie er 5-7 år gamle, og har alle 3-5 år med trening bak seg. Små og mellomstore hunder er de med best forutsetninger for å bli en dyktig agility-hund.
-Vi trener som regel en gang i uken, og deltar i 8-10 konkurranser hvert år, forteller matmor Frøydis Løken. Treningene på vinterstid gjennomfører de i et drivhus på Ytterkollen i Nedre Eiker. Og selv om det er kaldt og mørkt synes både hunder og eiere det tydeligvis er stas å fare gjennom hinderløypen, som forøvrig aldri er den samme. Her er det om å gjøre å komme fra start til mål på kortest mulig tid med færrest mulige feil, og å bli fort kjent med løypa.

Trange kår.Til tross for stor aktivitet og mange medlemmer i hundeklubber rundt om i landet, er ikke menneskets beste venn spesielt tilgodesett med penger, treningsfasiliteter og tilrettelegging for konkurranser. Mye av årsaken til det er at ingen former hundesport blir innlemmet under Norges Idrettsforbund.
-Vårt håp og ønske for fremtiden er å kunne få tildelt en plass hvor vi kan trene under samme tak, noe som vil føre til et økt tilbud for både unge og gamle hundeeiere. Hunder bidrar i stor grad til noe positivt for menneskets fysiske og psykiske helse, og burde bli sterkere prioritert av staten, sier leder i DBHK, Gro Saugerud.
Drammen brukshundklubb har solide meritter også i brukshund og lydighetskonkurranser. Alf B. Pettersen fra klubben har blitt norgesmester for 3. året på rad i lydighet for schæferhunder. Finn Hugo Øyen er en av Norges mestvinnende bruksekvipasjer, og hans siste hund har tidligere i år blitt brukschampion. Tidligere Drammens brukshundklubb ble startet i 1923, og har per i dag rundt 200 medlemmer.


Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra arrangement du ønsker å dele i Drammens Tidende.

Artikkeltags