Gå til sidens hovedinnhold

Første generasjon innebandy

Artikkelen er over 20 år gammel

De er første generasjon innebandyspillere. I en idrett som vokser mest i Norge. Og i en klubb som er størst i landet.

På bildet sitter Alexander Hveding (16), Anders Fanuelsen (15) og Stian Gundersen (16). Guttene spiller på NOR 92s guttelag og Drammens Tidende møtte trekløveret til en prat under NM-sluttspillet i Homliahallen. Humøret var lettere labert etter et kjedelig nederlag mot Greåker.Vi lot derfor tap være tap og forandret samtaleemne. Til noe mer oppløftende.
Alexander, Anders og Stian tilhører en generasjon som representerer fremtiden i norsk innebandy som vokser seg stadig større. I løpet av 2001 vil over 5000 være aktive. Det er til sammenligning like mange som nasjonalsporten langrenn. For ti år siden talte sporten 500 utøvere.
Det er ingen grunn til å tro at veksten vil stoppe med det første.
Innebandy er blitt trendy. Og den trekker til seg barn og unge i hopetall. Akkurat slik den gjorde med de tre NOR 92-guttene for tre år siden.

Sluttet med bandy

- Vi sluttet med bandy, forteller Stian, på vegne av sine to kompiser.
- Det begynte å bli kjedelig, og så var det kaldt, forklarer han som årsak.
Bort med skøyter og et lag med utstyr. Frem med shorts og t-skjorte.
- Innebandy er mer show. Det er fart og spennende, mener Anders.
De tre er ikke alene om sine valg. Tendensen er klar. Og dessverre for bandyen: Flere og flere velger kølle i hall på bekostning av kølle på is.
For innebandy er faktumet mer gledelig. Og om få år vil landets største innebandyklubb få glede av de unges prioriteringer. Alexander, Anders og Stian tilhører første generasjon innebandyspillere. De er de første som startet med idretten i 12-årsalderen, og er et direkte resultat av utviklingen.
- Jeg bor i Solberghallen, sier Anders.
Man blir god med en slik innstilling. Så enkelt er det. Og 15-åringen er ikke alene om å tilbringe alle sin ledige tid på parketten i den lokale hallen. Slik er innebandyen blitt. Men den har ikke alltid vært sånn. Flesteparten av dagens spillere på NOR 92s A-lag spilte ikke engang organisert innebandy da de var i samme alder som Anders.
- Disse som nå kommer opp er den første skikkelige generasjonen, sier formann Jarle Gommerud i NOR 92.

Gommeruds drøm

I 1992 var han med på å grunnlegge klubben. Siden den gang har han jobbet aktivt for å skape en innebandykultur i Eiker-bygdene. Nå bærer det langsiktige arbeidet frukter.
Per 2001 teller klubben omkring 130 utøvere fordelt på ti lag. I tillegg får mange nei når de spør om å få være. NOR 92 har ikke nok penger. Eiker har ikke nok haller.
- Min drøm er at NOR 92 nå kan etablere seg i eliteserien og at disse unge, lokale guttene kommer opp i A-stallen. Det er dette som driver meg til å holde på videre, uttaler Gommerud.
Det er noen år igjen før drømmen går i oppfyllelse. Men når det skjer, vil fremtiden til NOR 92 se lysere ut.
Tror Jarle Gommerud.
- Ja, det vil bli noe helt annet. Det får vi se om et par års tid.
Da er kanskje Alexander Hveding, Anders Fanuelsen og Stian Gundersen blitt elitespillere.
- Vi satser mot A-laget, sier de tre.
For de to førstnevnte betyr innebandyen så mye at de er villige til å slutte med fotball hvis det skulle være nødvendige. Det sier litt om sportens status.
PS!
NOR 92s guttelag ble nummer seks i NM etter helgens sluttspill på Holmlia.

Kommentarer til denne saken