Iver Fossum reddet seier for U21-landslaget

Iver Fossum ble matchvinner da Norge vant 2–1 i EM-kvalifiseringskampen hjemme mot Irland tirsdag.

Iver Fossum ble matchvinner da Norge vant 2–1 i EM-kvalifiseringskampen hjemme mot Irland tirsdag. Foto:

Av

Hjemmehelten Iver Fossum ble matchvinner da han satte 2-1-målet på overtid i U21-EM-kvalifiseringen mot Irland tirsdag.

DEL

DRAMMEN: Med seieren har Norge fortsatt muligheter i EM-kvalifiseringen. Tyskland (12 poeng) fører an i gruppen foran Irland (10) og Norge (8).

– Det var vanvittig deilig å se ham score. Han er en kar som alltid gir alt han har, og det ikke så ofte han scorer for oss. Det setter både vi og han veldig stor pris på, sa U21-landslagssjef Leif Gunnar Smerud til NTB.

– Hvor frustrerende er det å ha Irland foran seg på tabellen etter å ha dominerte så stort mot dem?

– Jeg har ganske stor respekt for Irland. Det er godt hardtarbeidende lag som har fortjent sine poeng. Det har også vi og kanskje noen til, men du skal beherske både regler, baner og andre situasjoner. Vi startet dårlig, men nå er vi tilbake på hesten og har vært gode i det siste, sa Smerud.

– De norske U21-gutta her holder vel høyt nok nivå til å gå til EM?

– Altså, EM for U21 holder et meget høyt nivå. Det er kun 12 lag og elleve som må kvalifisere seg. Hvis man teller over i Europa så er det mange gode nasjoner og i A-EM er det dobbelt så mange. Definitivt på sine beste dager kan vi kjempe om en EM-plass. Det er det ikke tvil om. Vi får glede oss over seieren i dag og prøve å slå Israel i mars, sa landslagssjefen.

Den første store sjansen kom etter 12 minutter da Martin Ødegaard regisserte et godt angrep. Han spilte fri Birk Risa som fikk langt inn til Henrik Bjørdal. Hans heading ble derimot reddet etter godt keeperarbeid fra Kieran O'Hara.

Ødegaard perle

Etter 19 minutter avsluttet Ødegaard et flott angrep med å gjøre 1–0. Denne gangen var det Bjørdal som var nest sist på ballen. Heerenveen-proffen fintet flott ut irenes målvakt O'Hara denne gangen.

Irene kom seg etter kalddusjen og klarte å sette Norge under press. Kristoffer Ajer hadde en uheldig inngripen da han ikke klarte å klarere ballen. Jake Mulraney snappet ballen og satte 1–1 etter 32 minutter.

Etter at irene tok over initiativet mot slutten av 1. omgang kom det norske laget bedre og bedre med og tok over spillet etter hvilen.

Martin Ødegaard hadde flere gode muligheter på frispark og på det siste forsøket var det O'Haras mesterlige redning som hindret ny norsk ledelse.

Ett minutt ut i ekstratiden ble Norge snytt for en klar hands, men på den etterfølgende corneren banket Fossum til på et skudd fra returrommet.

Reist seg

Det norske U21-landslaget under Leif Gunnar Smeruds ledelse har reist seg i EM-kvalifiseringen etter en tung start. Laget vant 5–0 over Kosovo, men kampen ble dømt til 0-3-tap etter at Kristoffer Ajer ikke var spilleberettiget. Så ble det tap borte for Kosovo før det fulgte to uavgjorte og målløse kamper.

Skiftet kom med 3-1-seieren hjemme mot Tyskland i oktober. Smerud var godt fornøyd med hvordan tirsdagens kamp på Marienlyst ble gjennomført på.

– Jeg er fornøyd med at vi holder koken og trykket oppe gjennom hele kampen. Det ble litt hektisk, men det gjorde at de ble litt møre i beina. Vi fant situasjoner hvor vi direkte kom inn bak dem, så det var mange gode ferdigheter som ble satt i system.

– Jeg er også fornøyd med at vi har hatt en god treningsuke. Det er noen spillere utenom disse 13–14 som har gjort en solid jobb. De får ikke være med på selve festen, men uten dem og trøkket de har gitt på hver trening så hadde vi ikke vunnet her, sa Smerud.

Ødegaard stortrives sin frirolle på U21-landslaget

De lokale guttene Martin Ødegaard og Iver Fossum scoret hvert sitt mål seieren i U21-EM-kvalifiseringen mot Irland.

Ødegaard leverte en ny stor kamp i frirollen på midtbanen.

– Det er var utrolig deilig. Jeg synes vi fortjente denne seieren. Vi gjør en god kamp alt i alt, og spesielt i 1. omgang var vi veldig bra. Vi åpnet egentlig fantastisk, men så slipper vi dem inn igjen i kampen, sa Martin Ødegaard til NTB.

Ødegaard åpnet med å gjøre 1–0 etter 19 minutter. Iver Fossum ble matchvinner på overtid i 2. omgang.

– Deilig for Iver og meg å få en goal hver. Spesielt for Iver, jeg unner ham det veldig nå. Det var godt for ham.

– Du synes å være i bra slag?

– Jeg føler meg i bra slag. Har fått noen gode kamper med Heerenveen og med U21-landslaget.

Det norske U21-landslaget spilte i en 3-5-2-formasjon med Ødegaard veldig vandrende på midten. Flere ganger fikk han vist sitt potensial og hvorfor Real Madrid hentet han til klubben som 15-åring.

– Jeg føler nok at det er min aller beste rolle når jeg får litt frihet og kan vandre. Jeg trives godt der selv om jeg kan spille bra i andre posisjoner også, sa Ødegaard.

Han ser ikke muligheten for et EM-sluttspill så veldig umulig lenger selv om det er langt fram.

– Nå er det ikke helt umulig. Uten scoringen til Iver hadde det vært veldig vanskelig.

Martin Ødegaard og Morten Thorsby var med A-landslaget og tapte 0–2 borte mot Makedonia forrige fredag. Overgangen taklet de to Heerenveen-spillerne bra.

– Det var ingen problemer med å komme hit til U21. Vi kjenner gutta her så godt så. Bra for oss at vi får en god opplevelse. Synd for dem (A-landslaget), svarte Ødegaard når han hørte at A-gutta hadde tapt 0–1 på overtid.

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra arrangement du ønsker å dele i Drammens Tidende.

Artikkeltags