Jørgen (22) fra Drammen blir USA-proff

USA-PROFF: Drammenseren Jørgen Oland skal spille for Portland Timbers i den amerikanske ligaen. Foto: MLS/Portland Timbers

USA-PROFF: Drammenseren Jørgen Oland skal spille for Portland Timbers i den amerikanske ligaen. Foto: MLS/Portland Timbers

Fotballspilleren Jørgen Oland (22) fra Drammen blir proffspiller for MLS-klubben Portland Timbers i USA.

DEL

DRAMMEN: 22-åringen har tidligere sagt til Drammens Tidende at han én dag håper å få prøve seg i den amerikanske toppserien (MLS). Mandag kom meldingen om at han får ønsket oppfylt.

– Det var veldig deilig. Det var egentlig det som var grunnen til at jeg dro til USA. Det er godt å få bekreftelse på at man har gjort noe riktig, sier Oland til TV 2 som omtalte saken først.

Strømsgodset-talent

Drammenseren spilte i Strømsgodset fra han var elleve til 19 år. Oland var på benken i noen A-lagskamper, men fikk aldri spille annet enn treningskamper. Dermed gikk turen til USA for å spille for Fordham University.

– Det er litt vanskelig å sammenligne collegefotball med det norske seriesystemet, men de beste lagene er veldig gode. Noen lag holder nesten OBOS-nivå, mens de svakere lagene er langt unna det. Den generelle oppfatningen er at det er bra nivå. Det er mye ressurser rundt lagene og fasilitetene er veldig gode, sier han til TV2.

22-åringen mener collegefotball passet ham mye bedre enn å prøve å kjempe seg inn på Godsets eliteserielag.

– I USA hadde jeg ikke det stresset med å bli god i løpet av et halvt år, eller ett år. Her vet man at man har en tidslinje på fire år. Da har man godt tid til å tenke utvikling. Det ga meg ro.

Usikker på hvilken rolle han får

Han forteller til kanalen at målet er å overbevise klubben om at han har noe i MLS å gjøre.

– Jeg har veldig lyst til å spille i ligaen. Så blir det nok litt tempoforskjell fra det jeg er vant til. Jeg får vise meg fram på treningsleir, så har jo klubben et første- og andrelag. Det er fortsatt veldig tidlig, så jeg vet ikke helt hvilken rolle jeg er tiltenkt ennå.

– Jeg har alltid spilt stopper. Jeg vil si jeg er rask, hodesterk og taklingssterk. Så er jeg kanskje litt utradisjonell på noen måter, jeg er blant annet ganske målfarlig, sier Oland.

Nyoperert

Det går uansett litt tid før Oland får vist seg fram. Nordmannen opererte ankelen før jul, og er noen uker unna å kunne være tilbake for fullt. MLS-sesongen starter i slutten av februar.

Timbers havnet på sjetteplass i den vestlige avdelingen i 2019-sesongen. Klubben har vunnet sluttspillet én gang. Det var i 2015, med blant andre den tidligere Godset-målvakten Adam Larsen Kwarasey på laget.

Barndomsvenner

Med fersk proffkontrakt i boks, går Oland i fotsporene til sin verdenskjente kompis og tidligere lagkamerat: Martin Ødegaard.

– Vi har spilt sammen fra vi var veldig små. Først i Drammen Strong, så i Strømsgodset. Vi holder kontakten og snakker sammen i ny og ne. Det er veldig gøy å se hvordan han klarer seg i La Liga. Jeg visste at han kom til å god, så det er veldig moro, sier han til TV2.

I skrivende stund er Adama Diomandé (LA FC), Ola Kamara (DC United) og Jørgen Skjelvik (LA Galaxy) de norske innslagene i den amerikanske ligaen. I tillegg er Ronny Deila nylig ansatt som trener for New York City.

Artikkeltags