OSLO: – Jeg kan nesten ikke snakke om det uten å begynne å gråte.

Angelica Bråten (30) gnir seg lett over øynene. Bak henne spiller Syllingjentene (J14) festfotball på Ekebergsletta. Engasjerte Sylling-foreldre heier på sidelinjen. Men et helt jentelag mangler.

LES OGSÅ: Barcelona skal se Martin Ødegaard lørdag

Bagasjen var pakket

Fredsorganisasjonen Constructores de Paz hadde plukket et ut heldig jentelag som skulle spille Norway Cup. De hadde samlet inn penger i et helt år. Fotballsko og drømmer var pakket omstendelig. Men på flyplassen raste alt i grus.

«Dere har ikke billetter», var den sjokkerende beskjeden fra flyplasspersonellet. Reiseselskapet hadde lurt dem. Puttet pengene i egen lomme.

– Dette er jenter med en vanskelig hverdag. Det siste de trengte var å få håpet knust, sier Bråten. Hun er organisasjonens norske representant. Bråten er født i Columbia, og vokste opp hos en adoptivfamilie i Lier. På en reise tilbake til fødelandet, kom hun over fredsorganisasjonen og engasjerte seg. Norway Cup-deltakelse var et stort skritt. Et høydepunkt.

LES OGSÅ: Kovacs blir i Drammen

Politianmeldt

Her hjemme tok Bråten kontakt med nærmeste fotballklubb: Sylling. Spørsmålet om å være vennelag for colombianerne fikk et klart «ja».

Jentelagene gledet seg til å møte hverandre.

– Tanken var å utveksle vennskap, opplevelser og erfaringer, forteller Bråten.

«Constructores de Paz»

Svindelen fra reiseselskapet er politianmeldt, og allerede er halvparten av pengene kommet tilbake i rette hender. Målet nå er å sende jentene til Norway Cup neste år, og kanskje også få med to guttelag.

– Det føles helt feil å være her uten jentene, sier Hugo Flores.

Organisasjonens prosjektdirektør hadde reist i forveien for å bane vei for fotballjentene. Nå står han alene på sidelinjen og heier på Syllingjentene, som er i ferd med å slå Bergen Nord/Hovding 2 7–0 i sin siste puljespillkamp i klasse V (J14, 7-er).

Med seg har han et videokamera. Filmen skal være til inspirasjon.

– Jentene her spiller raskere. Den colombianske fotballen går saktere, men er mer strukturert, sier Flores.

Nominert til fredspris

Det er sønnen Gerson Flores som startet «Constructores de Paz» – på norsk Fredsbyggerne – som elleveåring. Da han var 15 år, ble han nominert til Nobels fredspris.

Nå er Flores junior 30 år. Jentelaget som forhåpentligvis kommer til Ekebergsletta for å spille fotball og henge med syllingjentene neste sommer, bor i et fattig område i hovedstaden Bogota. Det består for det meste av internflyktninger.

– Det er forferdelig trist at laget ikke fikk reist hit. Vi håper på å holde kontakten til neste år, og delta sammen da, sier Irene Fuglerud, leder for jentefotballen i Sylling.

LES OGSÅ: - Helst skal bare sju-åtte synes at treneren er idiot