NEDRE EIKER: Den rekorden innehar nemlig Mjøndalen fra 1947.

I flere tiår har det irritert gamle SIF-tilhengere at det ikke er byens gromlag som har publikumsrekorden på Marienlyst.

Strømsgodset var nære på 22. mai 1969, da de møtte Rosenborg, med 16.687 tilskuere. Men Mjøndalens semifinalerekord fra 28. september 1947 med 17.300 tilskuere, klarte ikke SIF å slå.

HVA ER DITT BESTE CUP-MINNE? SKRIV I PROTOKOLLEN VÅR!

Kø i timesvis

Mjøndalen, som nylig rundet 100 år, spilte sine kamper i Drammen fordi Nedre Eiker stadion ikke var ferdig.

Interessen for semifinalen mot Viking var stor, men Mjøndalen var nok litt engstelig for at det ikke skulle komme publikummere. Dagen før kampen hadde de en notis i avisen der det sto at det var 12.000 ståplasser igjen.

Drammens Tidende fulgte opp med forhåndsomtale av kampen der de utnevnte den til høstens store fotballbegivenhet.

LES OGSÅ: Stor pågang til MIF-SIF

Så opprant den store semifinalesøndagen med kampstart på ettermiddagen. Referatet til sportsjournalist Reidar Finnevollen i Drammens Tidende, forteller at porten til Marienlyst ble åpnet allerede i titiden. Fra første stund var det en jevn strøm av ivrige fotballentusiaster på vei inn portene, skriver han.

Allerede ved ellevetiden var to-tre tusen kommet på plass, og etter hvert ble folkemassene tettere og tettere. Da guttene entret banen og portene ble lukket, kunne man notere rekorden med hele 17.300 tilskuere.

I samme referat heter det at 13 timer før billettlukene ble åpnet, var det folk i kø for å få noen av de få sitteplassene som var til salgs.

Fra Stavanger kom det Viking-tilhengere i hundrevis som taktfast og muntert ropte heiarop, heter det i referatet.

Men de fikk ikke juble alene. Mjøndalen hadde en heiagjeng på atskillige flere struper, og i den tradisjonelle «forkampen» på tribunene måtte de gode stavangere gi tapt.

SE HISTORISKE MIF-BILDER I VÅRT BILDEGALLERI

Dramatisk kamp

Selve kampen inneholdt alt: Det var 1–1 ved full tid og ekstraomganger måtte til uten at det ble noen avgjørelse.

Kampreferatet forteller om en dramatisk og rå kamp. Rent spillemessig var Viking det beste laget, men, som det het, «Mjøndalen er Mjøndalen». «De kan, selv om spillet er enklere, skape de farligste situasjoner og når det gjelder opplagte målchanser så hadde nok «de brune» de fleste i går».

Returkampen i Stavanger samlet 20.000 tilskuere, og svært mange fra Nedre Eiker. I MIF-boka heter det at det var vill-vesttilstander i Stavanger.

2.000 mennesker sto på Stavanger stasjon da Sørlandstoget med MIF-spillerne kom. De skrek unisont: Vi skal slå i hjel «Jordfreseren» (MIFs legendariske spiller Alf Svendsrud, red. anmerk.). Returkampen tapte Mjøndalen 3–2.

4. runde-kampen på Marienlyst kan maksimalt samle 7.500 tilskuere. 17.300 (eller 17.400 som det står i MIF-boka) vil for alltid være publikumsrekord på «Gamle gress».

SE ARKIVBILDER FRA MARIENLYST