Løpstalentet er tilbake i Drammen: – Nå får det bære eller briste

LØPER LANGS ELVA: Ferdinand Kvan Edman er tilbake i Drammen og satser nå hele karrieren på friidrett. Her løper han langs Bragernes strand.

LØPER LANGS ELVA: Ferdinand Kvan Edman er tilbake i Drammen og satser nå hele karrieren på friidrett. Her løper han langs Bragernes strand. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

For første gang skal Ferdinand Kvan Edman (23) være idrettsutøver på fulltid.

DEL

DRAMMEN: Sturla-løperen er så vidt i gang med å pakke ut av kofferten sin etter et høydeopphold i landsbyen Dullstroom i Sør-Afrika. Der har han trent intenst i tre uker med resten av friidrettseliten i Norge, deriblant Ingebrigtsen-brødrene.

Sammen med kameraten fra USA har han trent i varmen på 2000 meters høyde. Og sol og varme har det blitt nok av for 23-åringen, som har bodd i det sørlige California på vestkysten av USA mens han har studert på University of Los Angeles (UCLA).

Fire år i Los Angeles

Etter fire år i USA var Kvan Edman tilbake i Drammen i desember. Han innrømmer at det var uvant å komme tilbake til kalde Norge.

– Det var litt rart å si ha det til venner og de jeg har blitt kjent med der borte. Selv om det er litt trist, er jeg likevel klar for å satse hundre prosent her hjemme nå, forteller friidrettsutøveren.

Som fulltidsstudent og løper for universitetslaget til University of California (UCLA) har det blitt noen travle år. Men Kvan Edman ville ikke vært det foruten.

– Det var sesong hele året med konkurranser innendørs, utendørs og i terreng, og det er klart at det ble en hektisk hverdag med skole i tillegg. Det er vel først det siste året jeg føler at jeg har klart å mestre og strukturere hverdagen skikkelig, og jeg tror jeg har lært mye av det.

Han håper likevel at den nye hverdagen hjemme i Drammen med fullt fokus på seg selv kan gi enda bedre resultater.

LES OGSÅ: Tidenes nest beste nordmann

HØYDEOPPHOLD: Sturla-løperen var nylig tre uker på treningsleir i landsbyen Dullstroom i Sør-Afrika.

HØYDEOPPHOLD: Sturla-løperen var nylig tre uker på treningsleir i landsbyen Dullstroom i Sør-Afrika. Foto:

Idrettsutøver på fulltid

Drammens Tidende møter den lovende friidrettsutøveren utenfor treningssenteret Sats på CC. Et sted han nok kommer til å tilbringe mye tid fremover.

– Hvordan blir det å være idrettsutøver på fulltid?

– Det er litt skummelt, for jeg har alltid hatt andre ting å balansere det med. Nå som jeg kun fokuserer på dette vil det gi et stort utslag på hverdagen dersom det for eksempel ikke går så bra. Nå har jeg satt beina i en bås jeg selv har valgt, så det blir spennende å se hvordan det går, sier Kvan Edman.

Allerede nå merker han at formen preger hverdagen ettersom han har slitt med en skade i foten den siste tiden. Det skal være snakk om en helt standard løpsskade man kan få av å trene mye.

– Det blir en tøff start på satsingen hvis det viser seg at jeg har en langvarig skade allerede nå, sier han.

LES OGSÅ: Solid sesongstart for Kvan Edman

Gode resultater

Ingen lokal utøver har løpt like fort på en 1.500 meter som Kvan Edman siden 1980-tallet, da Espen Borge herjet.

LØPSTRENING: 23-åringen vil bruke mange treningstimer på Sats i Drammen i 2017, og håper han får mer tid til kvalitetstrening.

LØPSTRENING: 23-åringen vil bruke mange treningstimer på Sats i Drammen i 2017, og håper han får mer tid til kvalitetstrening. Foto:

– Det var en liten nedgang i friidrett lokalt på 1990-tallet, så det er gøy å være med på den bølgen som er på vei tilbake nå, sier Kvan Edman og fortsetter:

– Jeg har som målsetting å være blant de beste i Norge gjennom tidene.

Og det målet er han på god vei til å nå. 2016 bød på mange gode resultater gjennom konkurransene han deltok på i USA. Blant annet perset han sin egen 1.500 meter rekord med fire sekunder. Han ble også nummer 14. i terrengløp, som er det nest beste en nordmann har prestert noensinne i USA, og det beste på skolen (UCLA) siden 90-tallet. Derfor er Sturla-løperen godt fornøyd med avslutningen på året.

LES OGSÅ: Best på 30 år

Nye mål og ingen plan B

Selv om 23-åringen allerede har oppnådd mye er han mer enn noen gang lysten på å bli enda raskere. Han håper at en ny treningshverdag som gir rom for mer restitusjon og flere kvalitetsøkter kan gi forbedringer. Han skal være sin egen trener, og har blant annet satt seg som mål å løpe 2 mil hver dag. Han har fortsatt noen sekunder å gå på før han kan delta i VM og OL, men EM er innenfor rekkevidde.

– Jeg har som mål å delta på EM innendørs i starten av mars, så får vi se nå som jeg har en skade i foten. Det viktigste er å få konkurrert ute og løpe meg ned på tid fram mot sommeren, sier Kvan Edman.

På lang sikt ønsker friidrettsutøveren å kunne komme inn på gode konkurranser i Europa og være med i Diamond League, en serie med de største løpene internasjonalt. Han erkjenner at han ikke er helt på det nivået enda, men at han ønsker å ta enda et steg nærmere i 2017.

– Hvordan skal du klare å motivere deg selv hver dag?

– Jeg har alltid hatt en indre driv og lyst til å drive med dette. Jeg er villig til å ofre mye for å se hvor langt jeg kan nå.

– Og hva hvis det ikke går? Har du en plan B?

– Akkurat nå så har jeg ingen plan B. Nå tenker jeg kun på plan A, så må det bare bære eller briste.

STYRKETRENING: Kvan Edman er også opptatt av å trene styrke for å bli en bedre friidrettsutøver. Her på treningssenteret Sats i Drammen.

STYRKETRENING: Kvan Edman er også opptatt av å trene styrke for å bli en bedre friidrettsutøver. Her på treningssenteret Sats i Drammen. Foto:

Artikkeltags