Frisbee - ikke bare en familielek

<b>Triks.</b> Adrian Oleson (t.v) og Daniel Bjørneberg Wilson trener på triks som kan brukes i fristil-frisbee. Det er om å gjøre noe flott, for så å overlevere frisbeen til nestemann uten å miste den i bakken.¨
(Foto: Elisabeth Bakken)

<b>Triks.</b> Adrian Oleson (t.v) og Daniel Bjørneberg Wilson trener på triks som kan brukes i fristil-frisbee. Det er om å gjøre noe flott, for så å overlevere frisbeen til nestemann uten å miste den i bakken.¨ (Foto: Elisabeth Bakken)

Av
Artikkelen er over 17 år gammel

For de fleste nordmenn er frisbee mest en familielek på stranda. Det er ikke Daniel Bjørneberg Wilson enig i.

DEL

Om du drar på stranda for å spille frisbee med Daniel (13), må du regne med å være den eneste som kaster plastplata i lunsjen til dem som sitter ved vannkanten. Unggutten fra Hønefoss har nemlig mer kontroll enn som så etter å ha drevet med frisbee som idrett i ett år.

Den spede begynnelse

Det hele begynte da Daniel spilte fotballkamp på hjemmebane i Hønefoss. Et annet sted i idrettsparken sto Adrian Oleson (38) og trikset med sin frisbee.
- Jeg så han trente fristil, og det så utrolig morsomt ut. Det var det som gjorde at jeg begynte, forklarer Daniel.
Det skjedde i fjor sommer, og siden har Daniel trent med Adrian en gang annenhver uke. Det er bare de to på treningene, for det er ingen andre i Daniels årsklasse som driver med frisbee på Hønefoss.
- Det er litt dumt at det ikke er flere. Da kunne vi spilt lagspill også, mener Daniel, og forteller at han har kamerater som har hatt lyst til å prøve, det er tiden som ikke strekker til.

Én finger

Men Daniel har rett, det ser unektelig morsomt ut det de driver med. De to gjør ting med frisbeen som den mest erfarne strandløve ikke engang ville tenkt på å prøve ut. Med frisbeen spinnende på neglen, gjør Adrian et par triks før han sender den videre med et kunstferdig kast. Og Daniel tar imot med én finger.
- Det må være et veldig spesielt kast med mye spinn for at jeg kan gjøre det der, forklarer han mens frisbeen fortsetter å spinne på hans finger.
Da er det hans tur til å gjøre triks, men dem har han ikke rukket å lære så mange av ennå.
- Foreløpig har jeg trent mest på kast og mottak. Det er mange måter å gjøre det på og, forteller han.

Demonstrasjon

- Det er mye eksperimentering med hvordan man kaster, sier Daniel, og viser fram det han har lært.
Først thumb throw, som er nesten like vanskelig å uttale som det er å få til i praksis. Da kaster man fra skuldra med bare tommelen under kanten på frisbeen. Så overhand der armen er vridd bakover, og det hvite plastbrettet dekker hele underarmen.
- Også kan man kaste med sprett, demonstrerer Daniel.
Og ganske riktig, frisbeen toucher så vidt bakken før den igjen seiler oppover til mottakerens hånd.
- Når det gjelder mottak så har jeg nå så vidt lært å ta imot med hånden under beinet. Jeg får det til noen ganger i hvert fall, opplyser unggutten.

Utstyret viktig

Å komme på nye triks, er en stor utfordring for alle som driver med fristil-frisbee. Men det er ikke bare å stille seg opp hjemme i hagen og prøve.
- Det er vanskelig om ingen viser deg det grunnleggende først, mener Adrian.
Det er grunnen til at Daniel foreløpig er best til å kaste og motta frisbeen. Og han vet hva som er viktig for å få kontroll over hvor den skal havne.
- Du må passe på at du slipper på riktig tidspunkt, ellers går den helt feil vei, forklarer han.
Likevel har han en unnskyldning på lur for alle som har opplevd at den runde plastplaten flyr i helt andre retninger enn det som var meningen.
- Om du kaster et perfekt kast med en frisbee fra en leketøysbutikk, kommer det helt an på vinden hvor den havner. Med en skikkelig frisbee, kan du beregne akkurat hvor du vil ha den, oppsummerer han.

Artikkeltags