NEDRE EIKER: 24-åringen fra Mjøndalen elsker å ta ansvar på banen. Når laget møter motgang blir Veronica Egebakken Kristiansen fandenivoldsk. Hun prøver å være den som står fram når det trengs. Den egenskapen har landslagsledelsen fattet interesse for.

De har nylig satt sammen en gruppe med fire spillere i et playmakerprosjekt. Den rutinerte landslagskapteinen Karoline Dyhre Breivang (34) er med, sammen med den nye vinen: Nora Mørk (23), Stine Bredal Oftedal (23) og altså Veronica «Vikki» Egebakken Kristiansen (24).

- Vi skal bygge opp de vi mener har et potensial til å være sjefer på banen, sier Mia Hermansson Högdahl, assistenttrener for det norske damelandslaget. Hun er prosjektleder for playmakergruppen.

LES OGSÅ: «Vikki» spilte sin beste kamp da Norge slo Brasil

Modenhet og taktikk

Målet er å utvikle taktisk forståelse. Det etablerte angrepet er den viktigste oppgaven. Siden gruppen ble dannet før sommeren, har spillerne fått både skriftlige og muntlige oppgaver. De må definere hva de legger i playmakerrollen. Bli bevisste. Utvikle rollemodellegenskaper. Tørre å ta raske, og helst gode, avgjørelser når det brenner. Når det er kort vei mellom gullmedaljer og fiasko.

– De skal sette opp medspillerne sine, men de må ikke glemme å være farlig selv, understreker Högdahl.

«Vikki» og de andre får tett oppfølging. På benken i Golden League var både Thorir Hergeirsson og Högdahl aktive, spesielt rundt de tre yngste. I åpningskampen mot Brasil på torsdag, sto alle tre svært positivt fram. Trioen førte an da Norge snudde kampen i den andre omgangen. Mørk og «Vikki» ble i tillegg toppscorere med seks mål hver.

– Det er selvsagt altfor tidlig å si ennå, men vi spilte mer kynisk og modent i dag. Det gjør meg glad, uttalte Högdahl etter 31-27-seieren over de regjerende verdensmesterne.

LES OGSÅ: Glassverket er best i Buskerud

Må prestere nå også

«Vikki» har i tillegg en styrende rolle i forsvar, der hun er treer både på landslaget og i Glassverket. På klubblaget har 24-åringen blitt flyttet mer inn i midten i angrep, når lillesøster Jeanett spiller venstreback.

Hun syns rollebyttet går bedre og bedre, men innrømmer at det er uvant. Hergeirsson understreker at de utvalgte playmakerspillerne på landslaget, ikke nødvendigvis må spille midtback. Mørk kan for eksempel bekle både kant, back og midtback.

– Hos oss er det ikke likhetstegn mellom midtback og playmaker. Vi skal skape spill fra alle posisjoner. Det er typene vi ser etter, sier Hergeirsson.

Da «Vikki» fikk vite torsdag formiddag at hun skulle starte mot Brasil, ble hun litt overrasket over nervene som kom. Hun blir sjelden stresset av å få ansvar. Det hun derimot jobber bevisst med er å ta mer verbal plass. Ta ordet på spillermøter, prate med medspillere. Gi råd.

– Jeg har bestemt meg for å prate mer. Både i Glassverket og på landslaget, sier «Vikki». Hun merker framgang allerede.

LES OGSÅ: Har savnet håndball

– Må tørre å være god

Sesongstarten i Glassverket har gått litt opp og ned for 24-åringen personlig. Hun føler ikke at hun har klart å få ut sitt potensial. Det har blitt mange bomskudd. Mot Brasil kom etterlengtet selvtillit. Stabilitet er en av hennes største utfordringer. Eksplosivitet en av hennes fremste styrker.

- «Vikki» må tørre å være så god hver gang. Hun er så god, sier assistenttrener Högdahl.

Hergeirssons høyre hånd ønsker også å understreke én ting. De tre unge spillerne i playmakergruppen, Mørk, Oftedal og «Vikki», de skal forhåpentligvis ta opp arven i generasjonsskiftet landslaget er i nå. Men:

– Ikke glem nåtiden! – de skal være gode og prestere her og nå også, sier Högdahl.

LES OGSÅ: 3xGlassverket på landslagssamling