Å kunne forlate gatelaget vil være den største seieren

ØNSKER Å HJELP: Simon Fordham jobber hardt for å holde seg rusfri. En dag håper han at han kan hjelpe andre som sliter med rusproblemer.

ØNSKER Å HJELP: Simon Fordham jobber hardt for å holde seg rusfri. En dag håper han at han kan hjelpe andre som sliter med rusproblemer. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Han har vært rusfri i halvannet år, men hverdagen er fortsatt hard og vanskelig. For Simon Fordham (47) er Godsets gatelag et viktig skritt på veien til et normalt liv.

DEL

DRAMMEN: Mandag 4. mai 2015 er dagen da Simon Fordham sluttet å ruse seg. Da hadde han vært heroinmisbruker i 20 år. Etter 33 akuttinnleggelser og med riktige medisiner for ADHD ser fremtiden endelig lys ut for 47-åringen.

I Drammen nyter han tilværelsen med kjæresten og familien har begynt å tilgi.

Likevel. 20 år på gata setter spor. Til tross for at mye går bra, er hverdagen fortsatt krevende.

– Det er faktisk en kamp hver dag man står opp. At det skulle være så mye arbeid og en så stor utfordring å være rusfri, det hadde jeg ikke trodd, sier Simon Fordham.

  • Hør ukens episode av DTs fotballpodkast med Simon Fordham under.

Den vanskelige hverdagen

Når Simon våkner om morgenen fokuserer han kun på oppgavene som må gjøres den dagen.

Før hadde han verken klær å vaske eller særlig med mat å spise.

Nå er det de hverdagslige tingene som å vaske tøy og gå på butikken som er de dalige gjøremålene.

Hver for seg det små ting, men i sum blir de til en rekke gode valg.

Et godt og normalt liv.

Uten rus, men med livsglede, inspirasjon og drømmer.

Det er her Strømsgodsets gatelag spiller inn.

Laget er et aktivitetstilbud for personer med rusproblemer og er et samarbeid mellom Godset, Senter for rusforebygging og Kirkens Bymisjon. Laget ble startet i mars. Simon er kaptein. Tre ganger i uken møtes de for å trene eller spille kamper, men det viktigste er at de er hverandres støttespillere i en krevende hverdag ikke alle forstår.

LES OGSÅ: Feiret mål med salto og Pedersen-prat

Vil hjelpe andre

Interne kjøreregler, kameratskap og toleranse har også gjort at de er blitt ganske gode i fotball. I forrige kamp slo de Odds gatelag hele 8–1.

Tirsdag bli drammenserne seriemester hvis de slår Stabæk på Nadderud i sesongens siste kamp. For et halvt år siden ville Fordham ristet på hodet hvis noen hadde fortalt han at de kom til å nå så langt.

47-åringen bryter ut i latter når han tenker tilbake på den første treningen i mars.

– Fire-fem minutter ut i oppvarmingen lå halve laget på bakken. Resten, inkludert meg, sto og tok en røykepause. Det var litt av et syn!

Nå er den fysiske formen bedre. Eneste rusen Simon kjenner på nå er adrenalinet før en kamp med gutta.

Det vil nok bruse ekstra før tirsdagens match mot det mer rutinerte gatelaget fra Bærum.

– Jeg er som en guttunge i forhold til dette her, og det vet jeg resten av lagkompisene mine også er.

Om det blir seier eller ikke, kommer det uansett ikke til å utkonkurrere det samholdet de har utviklet seg i mellom dette halvåret.

(Saken fortsetter under bildet)

GODE VENNER: De utgjør Godsets gatelag, men først og fremst er de gode venner som gir hverandre glede og motivasjon i hverdagen.

GODE VENNER: De utgjør Godsets gatelag, men først og fremst er de gode venner som gir hverandre glede og motivasjon i hverdagen. Foto:

Når spillerne på A-laget presterer bra blir de etter hvert solgt til større og bedre klubber. For alle på gatelaget vil det være en stor seier å kunne ta et skritt videre i livet.

– Det er det dette i bunn og grunn handler om, at vi skal være med å bygge hverandre opp til å ta det store steget ut, forteller lagkapteinen.

Men Simon Fordham snakker ikke om et proffliv i Bayern München eller Barcelona, men om et helt vanlig liv bestående av jobb, familie og venner.

Noen på laget er nær ved å ta det steget. Når Simon Fordham føler seg trygg nok og føler han har det nødvendige fundamentet i bunn, vet han godt hva hans «drømmeovergang» vil være.

– Å kunne gå over i et prosjekt der min bakgrunn og min person kan brukes til å hjelpe andre til å komme seg på beina. At det kan være bruk for meg, til tross for min mangel på utdannelse og de tingene der.

LES OGSÅ: Gatelaget sikret sølv-jager gullet etter 20–1 over Enga

Artikkeltags