Gå til sidens hovedinnhold

Børster støv av Campus Marienlyst

Artikkelen er over 7 år gammel

For ti år siden fikk Inge Tveit idéen om Campus Marienlyst. Nå tror han drømmeprosjektet kan bli en realitet – med støtte fra idretten, politikere og næringsliv.

  • Se hele presentasjonen/rapporten om Campus Marienlyst her

DRAMMEN: Inge Tveit jobbet som klubbutvikler i Buskerud Fotballkrets da han for alvor innså hvor mye som ligger til rette på Marienlyst. Sammen med daværende spillerutvikler Odd Arild Amundsen begynte han å drodle med tanken om et felles kompetansesenter på tvers av idrettene.

Høsten 2005 omtalte Drammens Tidende for første gang planene, da med utgangspunkt i fotballens anleggsutfordringer. Men det ble med tanken. I 2008 presenterte friidrettskretsens leder Runolv Stegane de samme planene på tinget til Buskerud idrettskrets.

Han lanserte konseptet som en lokal utgave av Olympiatoppen. Forslaget høstet applaus, begeistring og et nytt oppslag i Drammens Tidende, men det ble med tanken – igjen.

LES OGSÅ: Ødegaards rekord går verden rundt

Regionalt kraftsenter

Nå forsøker Inge Tveit for tredje gang. Han har aldri mistet troen. Og han har hele tiden jobbet med prosjektet – nærmest i det stille.

Men hva er egentlig Campus Marienlyst?

– Et regionalt kraftsenter for Drammensidretten. Et samarbeid mellom offentlig skole, frivillig idrett og næringsliv, forteller Tveit engasjert.

Han mener Marienlyst er landets mest kompakte og beste idrettsområde. Ikke minst på grunn av god infrastruktur og sentrumsbeliggenhet. Det formelig yrer av liv. Toppidrett og breddeidrett. Klubblag og enkeltutøvere. Ungdomsskole og videregående skole (inkl. toppidrettslinje). Totalt er det nesten 2000 elever. Alt ligger til rette for aktivitet på det nivået som passer hver enkelt.

– Vi ønsker å samle hele skoletilbudet og hele idrettstilbudet på Marienlyst. Det er allerede så mye kompetanse og så mange ressurspersoner der i dag. Både i skolen og alle idrettene. Vi må få slått dette sammen og utvikle en kompetanseoverføring, sier Tveit.

LES OGSÅ: Johansen roste publikummet på Marienlyst

Mulighetenes Marienlyst

På eget initiativ har han laget en stor presentasjon av Campus Marienlyst. Tveit har også bestilt skisser fra arkitektfirmaet Halvorsen & Reine. Det er ingen fasit, men et utgangspunkt.

Han ser for seg en kunstgressflate på 60x40 meter og to håndballbaner i det som blir en utbygd og forlenget utgave av Drammenshallen (mot Gamle gress). Det er også tegnet inn en mulig ishall og en liten friidrettsbane kalt «Friplassen» der utebadet ligger i dag. Som et forslag flyttes utebadet nærmere Drammensbadet (se egen skisse til høyre).

Kanskje bør man også se på mulighetene for overnatting på området om Campus Marienlyst blir en realitet. Et slags idrettshotell med mulighet for bespisning.

– Veien må bli til mens vi går. Vi må se hva behovet blir. Og vi trenger ikke gjøre alt med en gang. Men mulighetene er store, sier Tveit.

Marienlyst stadion holdes utenfor

– Hva skal en slik campus inneholde?

– Veldig mange idretter. Vi snakker sikkert om 15–20 forskjellige idretter, svarer han.

Tveit mener at Marienlyst stadion bør være en del av prosjektet. Men enn så lenge holdes Strømsgodsets hjemmebane utenfor.

Tveit anser det også som en klar fordel at elitelagene Godset, Drammen Håndballklubb og Glassverket tar en aktiv rolle i Campus Marienlyst, uten å ville definere de rollene på nåværende tidspunkt.

Idrettens smeltedigel

Folkehelse er også et viktig perspektiv. Campus Marienlyst skal handle om mer enn bare toppidrett og eliteutøvere. Inge Tveit mener man konstruerer inaktivitet i dagens samfunn. Derfor er en aktivitetspark på 19.600 kvadratmeter tegnet inn som en del av Campus Marienlyst, i tillegg til allerede nevnte «Friplassen». Dette for å stimulere til uorganisert aktivitet.

Inge Tveit tror Drammen kan bli en smeltedigel for idretten. Ikke bare for distriktet – men hele Østlandet. Nærhet til Oslo gir muligheter fremfor begrensninger, slik Tveit ser det. I hovedstaden er det store anleggsutfordringer.

– Vi kan være et supplement til Oslo og Olympiatoppen. Vi kan ikke vente på hva de får til i Oslo. Vi må bare kjøre på. Folk kan like gjerne komme hit fra Oslo som motsatt, sier Tveit.

Han trekker dessuten fram Oslofjord-forbindelsen, samt relativt nye innfartsveier til Drammen fra Vestfold og Kongsberg.

Tomtesalg er nøkkelen

Campus Marienlyst har ikke kommet lenger enn til tegnebrettet, men Tveit har aldri vært sterkere i troen på at prosjektet omsider kan bli realisert.

– Alle gode krefter begynner å samle seg. Nå kan vi få med stat, fylke, kommune, idretten og næringslivet. Det er grunnen til at det er større muligheter denne gangen, sier Tveit.

Det er politisk vilje og interesse. Idretten fremstår også noenlunde samlet (dog med noen unntak), og det er etablert et økonomisk fundament gjennom tomtesalg. Ticon har som kjent kjøpt Marienlyst-tomten av Drammen kommune, og eiendomsselskapet skal bygge boliger der friidrettsbanen ligger i dag. Det kan generere så mye som 300 millioner kroner til idretten.

Disse pengene investeres i ny multifunksjonshall, som skal bygges ved siden av Drammenshallen (mot friidrettsbanen). Kall det gjerne en tvillinghall. I tillegg skal det etableres helt nytt friidrettsanlegg på Berskaug. Til nå har utviklingen av Marienlyst-området dreid seg mest om disse to prosjektene. Det finnes heller ikke penger til mer.

Hvem tar regningen?

Drammen kommune har sagt at de ikke har stort å bidra med. Skole, helse og eldreomsorg prioriteres. Dermed må næringslivet på plass. Private aktører må overbevises om at Campus Marienlyst er en god investering.

Inge Tveit tar mer enn gjerne jobben med å finne noen som betaler regningen. Han har ikke noe svar på hvem det eventuelt kan bli, men avviser at Campus Marienlyst er et luftslott.

– Nei, absolutt ikke. Det ligger kjempemuligheter her. Og nå har vi mange erfaringer og referanser å bygge videre på, sier han.

LES OGSÅ: Martin Ødegaards to år lange reise

Studieturer

Fosshaugane Campus, Campus Steinkjer, Göteborgs Nya Arena og Swedbank Arena i Malmö er noen av inspirasjonskildene. Tveit har blant annet vært på studietur i Sogndal og Malmö, der skolene er blitt integrert i arenaene.

Tveit mener det er fullt mulig å få til lignende i Drammen. Han nekter å se begrensninger selv om finansieringen ikke er i boks. Han ser utelukkende muligheter, og er opptatt av at alle gode krefter drar i samme retning.

– The sky is the limit, fastslår Inge Tveit.

– Forventer du å få motstand for disse planene?

– Ja, det gjør jeg. Men det må jeg også påregne. Hvis ikke en god idé får motstand, er det ingen god idé.

LES OGSÅ: Fossum går gradene med stil

Kommentarer til denne saken