Gå til sidens hovedinnhold

«Jeg tror du alltid vil få en knekk i selvtilliten»

Artikkelen er over 8 år gammel

Ola Williams Kamara (23) har mye å takke foreldrene for. Alle fire.

Norges ferske landslagsspiss sitter rakrygget i garderoben på Marienlyst. Dette rommet gir ham følelsen av glede. Men det er ikke derfor han smiler nå.

Ola Kamara prater om hvor heldig han har vært. Om oppveksten på Bislett. Om helgene hos bonusforeldrene i Bærum. Og kjærligheten og omsorgen fra to mammaer og to pappaer.

Da Ola var ett år gammel tok foreldrene et valg. De var slitne og søkte hjelp. På Jar bodde det to mennesker som ønsket å gi denne hjelpen. Morten og Anne Ma. Det startet med en helg – og ble til et helt liv.

Fikk helgeforeldre som ettåring

– Jeg var hos helgeforeldrene mine hver tredje helg fra jeg var ett år til jeg var 15–16 år. Jeg besøker dem fortsatt. Spiser middag der. De er min familie selv om vi ikke er bundet sammen av blod. Jeg er veldig glad i dem. Det er mamma også, forteller han.

LES OGSÅ: Her er Oslo-gutta som regjerer i Godset.

En gang i fremtiden ønsker Ola selv å være en slags helgepappa for noen som trenger det.

– Dette har vært så positivt for meg. Når jeg blir eldre har jeg lyst til å gi noen andre den samme gode følelsen som jeg selv har fått oppleve, sier Ola.

Kristne grunnverdier

Mamma Kristin er fra Asker. Pappa Moses fra Freetown i Sierra Leone. Han flyktet til Norge da borgerkrigen herjet i hjemlandet.

Gjennom oppveksten på Bislett fikk Ola Williams Kamara en oppdragelse tuftet på kristne grunnverdier. Familien var ofte i kirken, men moren ville at Ola selv skulle finne ut om det føltes riktig for ham. Dermed ble han som regel igjen hjemme.

Er oppvokst på kristne grunnverdier

De kristne verdiene ligger likevel i bunn – og har formet Ola som person. Det samme gjelder foreldrenes inkluderende væremåte.

– De er åpne og snille mennesker som prater med alle hele tiden. Det kjennetegner meg også. Jeg er veldig sosial, og tenker at de fleste vil en godt. Jeg tror på det gode hos mennesker, sier Ola.

LES OGSÅ: Kamara for Norge

Foreldrene ble skilt da han var 12 år. Pappa Moses flyttet først til USA, deretter tilbake til Freetown. Ola har aldri besøkt farens hjemland. Da han var liten fikk han ikke lov av moren på grunn av urolighetene der.

Etter at foreldrene skilte lag har Ola fått tre halvsøken; Sondre (13), Josefine (3) og Agustina (1). Han betrakter også de to barna til helgeforeldrene som sine halvsøsken.

Selvtillit og trygghet

Folk som kjenner Ola Kamara beskriver ham som en omgjengelig, snill og raus person. Han har en stor vennekrets og er gjerne midtpunktet. Da Ola kom tilbake til Godset i sommer fikk hele spillergruppen et løft, ifølge Ronny Deila.

Det sier mye om personligheten hans.

– Har du stor selvtillit?

Det blir stille i garderoben. For første gang under intervjuet. Det går noen sekunder.

– Ja, jeg har det. Og det tror jeg skyldes det vi har pratet om. Jeg vet at jeg har veldig mange mennesker rundt meg som er genuint glad i meg for den jeg er. Det gir trygghet og selvtillit.

– Har du alltid vært så trygg på deg selv?

– Jeg tror du alltid vil få en knekk i selvtilliten ved et punkt. Men da kommer den basisen fram, at du har mennesker som er glad i deg, slik at du ikke utagerer og gjør idiotiske ting.

Takker familien for den han er blitt


Ola vurderte å slutte med fotball da han spilte for Stabæk. Og det har vært tungt i perioder i Godset også. Men det verste var nedturen i 1860 München. Han reiste ned dit i dårlig fysisk forfatning, men scoret i hver eneste treningskamp. Ola ble hausset opp, men kom raskt og brutalt ned på jorda.

LES OGSÅ: Tror tiden er inne for helten Kamara

Han ble overtrent. Manglet overskudd og klarte ikke å innfri forventningene. Tyske medier brukte slaktekniven. Etter den siste kampen, mens Ola satt hjemme i leiligheten i München, gikk det opp for ham at det var slutt. Da kom reaksjonen.

– Jeg følte meg mislykket. Jeg ville ikke mer. Jeg ville bare hjem. Jeg var helt utladet. Samboeren min Sandra visste ikke hva hun skulle gjøre, forteller han.

Føler kjærligheten

Etter en ferie fikk Ola satt alt i perspektiv. Han var for dårlig forberedt på det som ventet. Både fysisk og mentalt. Ola spilte riktignok 10 av 18 kamper på nivå to i Tyskland, og sånn sett kan det diskuteres om oppholdet var en nedtur. Men når du kommer hjem til Norge med halen mellom beina, blir det gjerne konklusjonen.

Føler kjærligheten fra Godset-fansen

– Det var en som spurte meg om det føltes som jeg smøg meg ut av bakdøra da jeg dro fra Godset sist. Om jeg drar igjen nå, så håper jeg folk var glad for at jeg spilte her. Og jeg tror de er det. Jeg føler kjærligheten fra fansen. Og det er derfor det er så kult å komme hjem. Her på Marienlyst vil alle oss godt.

Ola har lært mye av utenlandsoppholdet. Og han er bedre nå enn før han dro. Mer komplett. Sterkere mentalt. Det har Godset nytt godt av. Ti mål på ni kamper er sensasjonelt, og denne uken ble han tatt ut på A-landslaget.

Hvem hadde forestilt seg det for ett år siden?

– Du må alltid tro på drømmene dine selv om janteloven sier at det er umulig.

LES PÅ DT+:Kamaras tid i Godset

- Hva synes du om janteloven?

- Jeg synes på en måte den er riktig iblant. Jeg bruker den jo selv også når jeg ser folk på TV som er veldig “cocky” selv om de ikke har grunnlag for å være det. Jeg tror det er litt norsk å sitte sånn. Men det er viktig å ha selvtillit, og jeg synes det er kult når folk tør å gå etter drømmen sin. Det gjør jeg også. Jeg har vært ute og sett at det ikke er umenneskelig nivå. Jeg skjønner at drømmen ikke er så langt unna lenger. Jeg må bare jobbe enda hardere enn før.

- Hva gjør deg stolt?

- Jeg blir stolt av veldig mye. Det kan være andre sine prestasjoner. Jeg er veldig patriotisk av meg. Men jeg blir stolt av nære ting. Som at samboeren min får A i sin bacheloroppgave. Og hvis jeg ser lillebroren min vinner en dansekonkurranse i hip-hop. Jeg blir også stolt av egne prestasjoner, men da er det nesten slik at jeg trekker meg litt inn i meg selv. Noen ganger, hvis jeg får mye skryt, tenker jeg at jeg ikke fortjener det. Det er litt rart. Jeg blir litt ekstra ydmyk.

- Men alle trenger vel å få litt skryt i hverdagen?

- Absolutt. Jeg er kjempeglad for alt skrytet jeg får. Det setter jeg stor pris på. Det er også slike ting jeg prøver å basere mitt liv på. Jeg vil være positiv person. Jeg ønsker ikke å tenke negativt om andre mennesker.

- Har du forbilder?

- Faustino Asprilla var mitt første forbilde. Som barn husker man best de små øyeblikkene.

Gulldrømmen

Ola Kamara spilte fotball og bandy i Frigg og drev med alpint. Han var etter sigende litt lubben som liten, men talentet var det aldri noen tvil om. Helt siden 5-årsalderen spilte Ola og Mikkel Diskerud på samme lag i Frigg, før de slo følge til Stabæk ti år senere. I fjor ble de nesten lagkamerater på ny – i Godset – men Mix valgte i stedet Rosenborg.

Nå kjemper barndomskameratene en intens kamp om seriegullet. Apropos drømmer.

- Det er en større drøm å vinne gull med Godset enn å komme med på landslaget. Vi er en bestekompisgjeng. Mange av oss har vært med hele veien fra kampen mot nedrykk til gullkamp.  Nå kan vi bli legendariske, sier Ola Kamara.

- Til slutt: Du kan bli toppscorer i Tippeligaen. Tenkte du i det hele tatt på det da du kom tilbake?

- Det verste er at jeg gjorde det. Det eneste jeg tenkte da kom hjem var å score mål.

LES OGSÅ: Martin ønsket av Bayern München

Gjør alt for å beholde Martin

Les flere saker om Godset

LES FLERE SAKER PÅ DT+