Godset vraker lavkarbo

NYE SMAKER: Etter mandagens harde treningsøkt passet Lars-Christopher Vilsvik (f.v.), Mounir Hamoud, Péter Kovács, Marvin Ogunjimi og Iver Fossum på å få i seg restitusjonsdrikke og sjokoladebarer.FOTO: OLA NIEMANN

NYE SMAKER: Etter mandagens harde treningsøkt passet Lars-Christopher Vilsvik (f.v.), Mounir Hamoud, Péter Kovács, Marvin Ogunjimi og Iver Fossum på å få i seg restitusjonsdrikke og sjokoladebarer.FOTO: OLA NIEMANN

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Etter åtte år på lavkarbodiett er nå all mat «Ja-mat» for Godset-spillerne.

DEL

LA MANGA: Mer karbohydrater i kosten skal få Strømsgodset til å prestere enda bedre i 2015. Det håper i hvert fall trenerteamet. I januar ansatte klubben André Baumann som lagets nye kostholdsveileder. Ernæringsfysiologen fra Olympiatoppen er krystallklar på én ting.

– Etablerte lavkarbodietter som har en grense for maks antall karbo, for eksempel 40 gram om dagen, har ikke noe med toppidrett å gjøre. Det er ikke prestasjonsfremmende, sier Baumann.

Flere måltider om dagen

Selv om spillerne har gjort egne justeringer underveis, har Godset operert med lavkarbodiett siden daværende hovedtrener Dag-Eilev Fagermo innførte det i 2006.

Enkelt fortalt handler dietten om å spise mindre karbohydrater og mer protein og fett. Baumann vil nå justere fordelingen slik at spillernes tallerkener blir fylt opp med en større mengde karbo, som pasta, ris og potet.

I Drammen har man målt og registrert spillernes fettprosent. André Baumann er mer opptatt av at spillerne til enhver tid har nok energi til å prestere optimalt. I en intensiv idrett som fotball mener han karbohydrater må være primærkilden. Likevel understreker han at det vil være individuelle forskjeller. En løpssterk midtbanespiller trenger for eksempelvis mer karbo enn keeperen.

LES OGSÅ: Tilpasset hele laget til Martin Ødegaard

Tilpasset hele laget til Martin Ødegaard – Ødegaard med to målgivende i Castilla-kamp

Skreddersydd

Baumann skreddersyr den daglige lunsjmenyen og har ansvar for maten på kampdag. I tillegg følger han opp hver enkelt spiller. Planen er at 30-åringen skal besøke klubben én gang i måneden.

Den viktigste oppgaven nå er å pase på at spillegruppen spiser mange nok måltider om dagen. I Godset har det vært stor variasjon. Enkelte spiste kun to ganger om dagen, mens andre var oppe i sju måltider. Baumann vil ha alle på fire-seks måltider om dagen.

– Vi unngår ingen matvarer, sier 30-åringen, som også jobber med landslagsutøvere i idretter som ishockey og herrehåndball. 

LES OGSÅ: Gjerstrøm ute med strekk

Gjerstrøm ute med strekk Tilpasset hele laget til Martin Ødegaard

Avtale med Tine

Strømsgodset har inngått en avtale med TINE, noe som gjør at spillerne nå benytter seg av leverandørens treningsmat- og drikke (YT-produktene) i forbindelse med treningsøktene. Spillerne spiser lunsj i fellesskap, men André Baumann mener laget også burde startet dagen med felles frokost. Derfor jobber klubben nå med å få på plass en avtale med en leverandør av grove og sunne frokostprodukter.

Baumann har erfart at felles frokost gjør at spillerne får- eller opprettholder enda bedre spiserutiner fra morgen til kveld.

– Grove- og sunne produkter som havregryn og melk gir en veldig god start på dagen, sier ernæringsfysiologen. I forrige uke kartla han spillernes matvaner her i La Manga.

– Generelt er det mye bra egentlig. Vi begynner med enkle justeringer, forteller han.

LES OGSÅ: – Troppen er mer enn god nok

– Troppen er mer enn god nok Godset-idyll på spanskekysten

Artikkeltags