Gå til sidens hovedinnhold

«Lille» SIF vokser og vokser

Artikkelen er over 7 år gammel

Strømsgodset har nesten doblet omsetningen de fem siste sesongene. Årets budsjett er på 84 millioner kroner – en økning på ni millioner fra 2014.

DRAMMEN: – Et svært offensivt, men tøft budsjett, sier daglig leder Erik Espeseth.

Mens de fleste klubbene i Tippeligaen kutter kostnader, vokser SIF stadig som klubb. 84 millioner kroner i forventet omsetning er fjerde størst i norsk fotball. Kun Rosenborg, Molde og Viking har høyere budsjett denne sesongen.

Godset er på sin side blitt en av landets mest veldrevne klubber, med solid økonomisk fundament. De har opplevd gradvis vekst de siste fem årene. I 2010 opererte klubben med et driftsbudsjett på 48 millioner kroner. Det økte til 56 millioner i 2011 – og 59 millioner i 2012. Den største økningen kom naturlig nok etter seriegullet – fra 65,1 til 75,6 millioner.


Det er fire primærårsaker til at 2015-budsjettet blir såpass høyt.

1. Generalsponsoren DNB lå ikke inne i 2014-budsjettet. Drammens Tidende erfarer at denne avtalen genererer minst 3,5 millioner i bunn på inntektene per år – men sannsynligvis en del mer (bonusbasert).
2. Satsingen på Talentgården gir betydelig inntektsvekst, men også økte kostnader.
3. Ny tribune med tak på Marienlyst. Det øker tilskuerkapasiteten med 1500 plasser – til nærmere 9000. Godset forventer publikumsøkning som følge av denne oppgraderingen, spesielt fra bortesupportere.
4. Ytterligere vekst på Marienlyst Arena (kurs og konferanse). Godset omsatte for cirka 2,5 millioner kroner på det området i fjor, og håper å øke det tallet i løpet av relativt kort tid. Thomas Skilbred ble nylig ansatt i stillingen til Alexander Aas. Han kommer fra en jobb markedsavdelingen til Odd, men har faktisk hatt praksis hos selveste Real Madrid.

Regnskapet for 2014 viser nok et pent overskudd, men Espeseth vil ikke kommentere tall før driftsselskapet har avholdt generalforsamling.

LES OGSÅ: Spansk avis: Ødegaard klar for Real om få dager

Høyere risiko

I år som i fjor opererer klubben med markedsinntekter i størrelsesorden 42–43 millioner kroner. Det begynner å bli store forhold, men antall stillinger i administrasjonen har kun økt med én siden 2009.

– Vi har slettet gjeld og bygd opp ålreit egenkapital. Det gjør at vi kan ha litt høyere risiko, sier Espeseth.

Men nøkternhet ligger alltid i bunn. Uansett.

– Vi skal drive på den måten som har fått oss hit. Det skal vi fortsette med, uavhengig av hvordan resultatene er fra år til år. Vi er en nøktern utviklingsklubb, sier daglig leder.

Godset har ikke lagt inn et større spillersalg i 2015-budsjettet.

– Budsjettert spillersalg er nesten identisk med 2014, sier Espeseth.

LES OGSÅ: - Godset ble en kjempenedtur

Mange må kutte

Godset solgte Stefan Johansen, Adama Diomande og Muhamed Keita for over 20 millioner kroner i fjor. I tillegg fikk den noen millioner av Celtic for trener Ronny Deila. Før fjorårssesongen hadde klubben opparbeidet seg en positiv egenkapital på over ti millioner kroner.

Den ble ikke noe mindre i løpet av 2014, selv om Espeseth heller ikke vil kommentere det tallet, all den tid det dreier seg om regnskap.

– Har sportsbudsjettet økt siden i fjor?

– Vi ønsker ikke å si noe om enkeltposter, bortsett fra markedsbudsjettet. Det vi kan si er at vår konkurransekraft i forhold til andre norske klubber står seg bra. Signalene fra andre klubber er at mange må kutte. Det som er interessant er at vår økonomi aldri har vært større, selv uten medalje i fjor, svarer Erik Espeseth.

LES OGSÅ: Ødegaard skal til La Manga med Godset

Kommentarer til denne saken