DHK fikk ny eliteserielisens: – Inntektene våre må øke i 2019

JOBBET HARDT: Daglig leder Arne Dokken (f. v.), nestleder Bjørn Henningsen og leder Jon Hippe har sammen med resten av styret i Drammen Håndballklubb arbeidet hardt for å gjøre klubben til en toppklubb også driftsmessig. Ny eliteserielisens viser at de har gjort noe riktig.

JOBBET HARDT: Daglig leder Arne Dokken (f. v.), nestleder Bjørn Henningsen og leder Jon Hippe har sammen med resten av styret i Drammen Håndballklubb arbeidet hardt for å gjøre klubben til en toppklubb også driftsmessig. Ny eliteserielisens viser at de har gjort noe riktig. Foto:

Etableringen av DHK Invest AS ble redningsplanken for Drammen Håndballklubb. I går, litt over et år etter at klubben var i dyp krise, fikk de ny eliteserielisens uten anmerkninger.

DEL

Foran årsmøtet 27. mars i 2018 vurderte ledelsen i Drammen Håndballklubb å ta klubben til skifteretten og begjære oppbud. Da skjønte de at klubben ved vanlig drift ikke ville klare å innfri Norges Håndballforbunds (NHF) ufravikelige krav om positiv egenkapital i løpet av 2018. Og uten tilstrekkelig egenkapital ville ikke klubben innfri kravene til eliteserielisens.

På det tidspunktet hadde klubben en kortsiktig gjeld på 1,7 millioner kroner, mens overskuddet for 2017 isolert sett var på 260 000 kroner.

– Det var en høyst reell krise, bekrefter leder Jon Hippe.

Ett år senere blir klubben tildelt lisens i grønn kategori. Ingen restriksjoner, ingen sanksjoner, ingen konsekvenser, ingen poengtrekk.

– At vi nå har fått grønt lys sier noe om historien. Vi er veldig fornøyde med eliteserielisensen og at vi har kontroll. Men vi slipper ikke unna å drive med overskudd fremover, og er sånn sett ikke i mål, sier Hippe.

Klubben har styrket administrasjonen, og de har litt mer utgifter på spillerstallen.

– Derfor må også inntektene våre øke i 2019, legger han til.

DHK  har i 2019-budsjettet med inntekter på i overkant av ti millioner kroner, og har beregnet et driftsresultat på i overkant av 400 000 kroner.

Både inntekter og kostnader er redusert i forhold til 2018.

Flere krav, strengere oppfølging

I begrunnelsen for å gi DHK eliteserielisens uten anmerkninger (grønn kategori) ligger god dokumentasjon på blant annet verdibasert ledelse, organisasjonsplan og handlingsplan med konkrete tiltak, frister, ansvar og oppfølging.

Og aller viktigst, det er orden i økonomien. Ikke at det ikke var det da krisen var på det høyeste i mars 2018, for klubbens drift var etter boken. Men det var ikke godt nok til å innfri alle NHFs krav for å få lov til å spille i eliteserien.

– Eliteserielisensen i dag har atskillig flere krav enn bare orden i det økonomiske, og forbundet følger opp disse strengt, sier Hippe.

Klubben har nå oppfylt kravene til økonomi gjennom positivt resultat og positiv egenkapital, og DHK vil ved fortsatt positiv økonomisk utvikling i løpet av få år ha positiv egenkapital på egen hånd uten konsolideringen med AS, skriver NHF  i sin begrunnelsen for tildelingen.

Bidrar videre som en sponsor

For etableringen av DHK Invest AS, et aksjeselskap som skulle gi sårt tiltrengte penger i kassen, ble redningsplanken for klubben.

– Etableringen løste kravet om egenkapital, og planen er at AS`et fortsatt skal bidra til driften på lik linje med andre sponsorer, forklarer Hippe.

AS`et ble etablert med formål å investere i fast eiendom og aksjer ved å eie andeler i eiendomsselskap, og gjennom disse investeringene styrke soliditeten og inntjeningen i DHK.

DHKs nestleder Bjørn Henningsen var selv arkitekten bak modellen, og gikk inn med to millioner kroner gjennom et holdingselskap.

DHK var konkurstruet også i 2015, da de hadde et driftsunderskudd på 1, 4 millioner kroner. De fikk situasjonen under kontroll med ny daglig leder, nytt styre og ny administrasjon, kostnadene ble redusert med 4,1 millioner kroner, og de kunne på årsmøtet presentere et driftsoverskudd i 2016 på 330 000 kroner. Gjelden var også redusert med over 300 000 kroner.

Artikkeltags