DRAMMEN: I helgen gikk NM i terrengsykkel av stabelen på Konnerud. Men det er ikke de sportslige resultatene som står i fokus etter arrangementet.
Den ulike premieringen førte nemlig til opprør blant jentene. Ifølge VG skal flere utøvere i klassene jenter 13/14 år og 15/16 år ha gått til arrangøren, levert inn smykkene og bedt om sykkelrelaterte premier i stedet.
De skal da ha fått velge seg premier blant det som var igjen etter guttene.
– Det var sikkert godt ment. Men vi er flere som reagerer. Det oppleves som om jentene er mindre viktige enn guttene, sier Ole Thorbjørn Fodstad til VG.
Fodstad er far til ei av jentene som sikret en pallplass.
– Jentene fikk smykker mens gutta kunne få et karbonstyre i premie. Smykker hadde vært greit om guttene hadde fått mansjettknapper, sier Vidar Handal, leder av terrengkomiteen til Oslo-klubben Frøy til VG.
LES OGSÅ: Jørgen tråkket til – endte med NM-sølv
– Liten bagatell
– Vi hadde et meget bra arrangement i helgen, også er det en liten bagatell som får alt fokuset. Det er utrolig synd, sier rittleder Ole Martin Anmarkrud i Konnerud Idrettslag til Drammens Tidende.
– Dessuten var dette et dugnadsbasert arrangement med foreldre som bidro til blant annet premieutdeling. Flere av disse fikk gjennomgå av andre misfornøyde foreldre, legger Anmarkrud til.
Han forteller at klubben har mottatt masse skryt og støtte etter at artikkelen i VG ble publisert. Inkludert fra forbundet.
– vi har ikke forskjellsbehandlet
Hele kvinnesiden, også NM-vinner Gunn Rita Dahle Flesjå, fikk en smykkepremie i tillegg til gullmedalje og mesterskapstrøye.
– Jeg mener vi ikke har forskjellsbehandlet, men vi skal ta en vurdering under evalueringen førstkommende mandag om hvordan vi skal gjøre dette ved neste arrangement, sier Anmarkrud.
Gyri Kjølstad sitter i styret i Sykkelforbundet og er ansvarlig for terrengsykling. Hun var selv til stede under NM på Konnerud for å dele ut medaljer og mestertrøyer. Hun sier at forbundet er oppmerksom på saken og at de vurderer tiltak.
– Vi skal absolutt ta tak i det. Vi ønsker å ha lik verdi på premier for begge kjønn. Når det gjelder pengepremier er det klart nedfelt i tekst at det ikke skal forskjellsbehandles, men vi ser at det kanskje blir nødvendig å klargjøre dette når det gjelder andre premier også, sier hun til VG.
Saken fortsetter under bildet.
Etter beste evne
Anmarkrud forklarer at klubben ikke klarer å skaffe like mange av hver premie. Og at de simpelthen har forsøkt å fordele de premiene de har etter beste evne. Klubben har i flere år hatt et sponsorsamarbeid med et firma som forhandler smykker.
– Vi valgte derfor å gi alle jentene smykker i premie. Guttene fikk ikke bare sykkelutstyr. Vi hadde også andre typer premier – som klær. Verdiene av premiene var den samme for jenter og gutter, sier Anmarkrud til VG.
– Hvis dette viser seg å ikke være greit, får vi heller gå til innkjøp av pokaler eller lignende slik at alle får det samme. Men vi syntes det var bedre med premier som faktisk har nytteverdi. Smykkene har en verdi mellom 500–700 kroner, sier Anmarkrud til DT.
LES OGSÅ: Helene – ensom svale i NM
Jentene sykler kortere
Klart flere gutter enn jenter var med i ungdomsklassene under NM-arrangementet på Konnerud. Noe som ikke er uvanlig. Fra 11 til 16 år deltok omtrent 200 gutter, mens bare 33 jenter var med i mesterskapet.
Dessuten var jentenes løype var en runde kortere enn guttenes.
– Vi har en kjøretid å forholde oss til. Dette er helt vanlig i sporten og ikke unikt for arrangementet på Konnerud.
– Fram til 15-årsalderen er det ganske likt mellom gutter og jenter, men deretter begynner forskjellene og guttene begynner å sykle raskere enn jentene. Dette er helt naturlig. Til og med Gunn Rita sykler ei runde kortere enn mennene, avslutter Anmarkrud.