Skiteknikk er ferskvare

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Ola nordmann er ikke født med ski på beina. Det ser Tore og Kenneth Syvertsen daglig. Skiinstruktørene har nemlig blikket for riktig fraspark.

DEL

KONNERUD SKISTADION: Sist torsdag kveld. Sju skiløpere, noen ydmyke og noen med nokså høyt selvbilde er påmeldt på teknikkurs. Bakgrunnen er forskjellig. Noen skal gå Birken. Felles for alle er at de har gått en del på ski. Nå er de på kurs for å lære å gå riktig på ski.

UT PÅ SKI? HER ER LØYPENE PREPARERTE

Far og sønn

Far og sønn Syvertsen fra Konnerud er instruktører. Tore (65) er pensjonist, svært glad i å gå på ski og skal gå Birken.

– Men da må han også trene, sier sønnen Kenneth. – Nå er han ofte mer opptatt av å kikke på andre skiløpere og se hvordan de går og kanskje komme med noen tips om forbedringer.

Og ettersom han møter mange ute i løypene blir det så som så med selve treningen.

Kenneth Syvertsen (35) er den andre av instruktørene, også han utdannet til denne «jobben» gjennom skiforening og skiforbundet. I sitt sivile liv er han fysioterapeut og kiropraktor med praksis på Konnerud.

SLIK BLIR VÆRET DE KOMMENDE DAGENE

Kombinert

– Derfor er disse instruksjonskveldene noe jeg gjør av ren glede og interesse, sier Kenneth.

– Men selvsagt har jeg nytte av bakgrunnen og utdannelsen min. Jeg kjenner de øvelsene som kan være belastende for kroppen. Noen har også fysiske begrensninger som gjør at de har problemer med enkelte tekniske øvelser. Disse kan jeg kanskje hjelpe fordi jeg kjenner godt det fysiologiske.

Kenneth har en solid skiteknisk bakgrunn. Skigymnaset ga han verdifull ballast, og mange år blant de 12–15 beste kombinertløperne i landet borger for at han kan det han snakker om når det gjelder skiteknikk. Kurs sammen med Steinar Mundal er også en meget verdifull bakgrunn.

– Vi gjør dette av én grunn: At de som deltar på kursene skal få en bedre opplevelse på ski, sier Kenneth Syvertsen.

Enkelt, men vanskelig

– Grunnposisjonen er den samme om det er staking eller diagonalgang.

Når Tore Syvertsen gjennomgår teorien for de sju på torsdags-skikurset høres det svært så enkelt ut. Noen minutter senere viser det seg at det slett ikke er så lett. En ting er å få det forklart, noe helt annet er å gjøre det i praksis.

Og det skorter ikke på entusiasmen. Dommerne, Tore og Kenneth følger nøye med hver enkelt elev, og kommer med korrigeringer eller oppmuntrende ros; muligens mest av det første.

– Jeg trodde jeg kunne dette etter 30–40 år på ski. Nå skjønner jeg at det å gå korrekt på ski ikke er noe medfødt. En av deltakerne er med for å gå ned tida på Birken. – Jeg har lest at god teknikk gjør mange minutter på sluttida. Derfor skal jeg få det til. Å gå riktig på ski.

1.000 repetisjoner

– Dere skal vite at det trengs minst 1.000 repetisjoner av en øvelse for at den skal sitte, sier Kenneth Syvertsen.

Av den grunn understreker han også at et to timers kurs kun gir en innføring i basisteknikkene. – Etter dette er det opp til dere om dere skal bli bedre. Nå kan dere det grunnleggende, sier Tore Syvertsen, som elegant glir oppover den svake motbakken i perfekt diagonalgang.

LES OGSÅ: Myldret av barn i skiløypene

Pasienter

Litt komplisert var det få til diagonal med fraspark. Virkelig trøblete blir det nå folk skal opp svak motbakke i diagonalgang.

Men Tore har vært borte i vanskelige «pasienter» tidligere. Han beordrer vekk med stavene.

Her skal det trenes på tyngde på en ski uten å ha noe å støtte seg på.


Da går det bedre med en gang, men kun én av “pasientene” på kurset får godkjent. Hun har taket på det, mens vi andre nok trenger 1.000 repetisjoner før vi har det inne.

Feil

– Etter mange år med teknikkurs. Hva er de viktigste feilene folk gjør?

– Nesten alle fører foten for langt fram når de går diagonal. Tyngdepunktet skal være over frasparkfoten. Setter de den for langt fram, vil tyngdepunktet være mellom føttene. Da blir det ingen kraft i frasparket. I tillegg mener Tore Syvertsen at folk har en tendens til å sette stavene for langt fram.

– Staven skal settes 90 grader mot snøen, og kroppen skal brukes som vekt. Det er egentlig enkelt hvis man bare vet hvordan og hvorfor, sier Tore. – Og for all del: Ikke ha hastverk, bruk litt tid og tenk på arbeidsoppgavene. Som med alt annet gjør øvelse mester.
 

Artikkeltags