ELVERUM: Mjøndalen slo Elverum 3–0 på bortebane i 30. og siste serierunde i fotballens 1. divisjon søndag. Siden Fredrikstad også slo Sandnes Ulf 3–0 i plankebyen så betyr det at MIF ble nummer tre, og dermed eventuelt får hjemmekamp i de to første kvalikkampene.

Når er det klart at MIF møter Ull/Kisa (6. plass) hjemme i første kvalikkamp, mens Ranheim (4. plass) spiller på eget kunstgress mot Sandnes Ulf.

MIF-Ull/Kisa lørdag 11. november

SISTE: Sent søndag kveld opplyste Norges Fotballforbund (NFF) at Mjøndalen-Ull/Kisa spilles lørdag 11. november på Isachsen Stadion kl. 15.00. Dagen etter avvikles Ranheim-Sandnes Ulf (også 15.00). De to vinnerne møtes søndag 19. november, og hvis Vegard Hansens menn slår Ull/Kisa så blir det ny hjemmekamp.

Det var lenge aktuelt at MIF muligens ikke kunne spille helgen 11./12. november, fordi det var en sjanse for at begge keeperne Sosha Makani og George Bokwe var opptatt med landslagsspill for sine hjemland. Men nå er det bekreftet at førstekeeper Makani ikke kom med i den endelige troppen til Iran. Bokwe er med i Kameruns tropp.

3. plass gir også MIF snaue tre millioner kroner fra TV-avtalen.

LES OGSÅ: Pellegrino på topp

– En drømmedag

Det var lenge sjansefattig på Elverum, men i andre omgang åpnet det seg opp for bruntrøyene. Scoringer av Mathias Fredriksen, Andreas Hellum og Jonathan Lindseth sørget for brun jubel på hedmarken.

– Dette var en drømmedag for oss. Vi gjennomførte en tøff kamp på en profesjonell måte. Det var solid, men det er nå alvoret begynner. Og jeg er veldig glad vi sikret hjemmekamp, sier en strålende fornøyd MIF-trener Vegard Hansen til Drammens Tidende.

MIFs 3-0-triumf betyr at Elverum rykker ned i 2. divisjon, mens Fredrikstad kapret kvalikplassen – og får en ny sjanse til å redde plassen.

Kampens første sjanse på Elverum stadion kom etter 18 minutters spill, og den var det bruntrøyene som sto for. Vetle Dragsnes la inn foran mål. Der var spissen Andreas Hellum nær ved å heade i mål.

Elverum ville også være med på leken. Angriperen Moustapha Ndiaye kom seg løs på høyrekanten etter drøyt halvspilt omgang. Skuddet mot nærmeste stolpe ble reddet av MIF-keeper Sosha Makani. En brukbar sjanse.

Omgangen ebbet ut med 0–0 etter en sjansefattig affære. MIF fremsto som meget trygge bakover. Fremover ble det for upresist.

LES OGSÅ: Vurderer MIF-comeback

Tre MIF-mål

Sju minutter ut i sluttomgangen utnyttet Mjøndalen en feil i Elverum-forsvaret. Ballen havnet til slutt hos høyreving Mathias Fredriksen som avsluttet kontant i det nærmeste hjørnet med et flott skudd.  1–0 til MIF. Pellegrino gjorde et glimrende forarbeid.

Nå måtte nedrykningstruede Elverum virkelig fremover for å ha en mulighet til kvalikplassen. Etter en times spill fikk hjemmelaget til et farlig innlegg fra venstre, men angriperne foran mål kom akkurat for seint.

Da var det i stedet de brune som økte til 2–0 et par minutter senere. Igjen var det «Pelle» som skapte sjansen. Drammenseren skjøt fart på venstresiden og fosset til dødlinjen. Inne foran mål ventet spiss Hellum som enkelt scoret fra kort hold.

Nå virket det som lufta gikk noe ut av Elverum. Det var noe tafatt over hedmarkingene. MIF hadde ikke så altfor store problemer med å stoppe forsøkene.

I det 82. minutt hadde Fredriksen en kjempesjanse til å bli tomålsscorer, men det harde skuddet gikk like utenfor. Også Pellegrino var nære på minuttet etter.

Da kapteinen selv Jonathan Lindseth løp igjennom på egen hånd og lobbet inn 3–0 på overtid var det ingen tvil. For første gang på over ett år så vant MIF en bortekamp med mer enn ett mål. En fornuftig og godt gjennomført match av gjestene. Seieren var uten tvil meget fortjent.

MIF spilte uten Mads Gundersen (karantene – tre gule kort) og den skadde trioen Christian Gauseth, Ousseynou Boye og Jibril Bojang. Vegard Hansen håper at flere av de skadde spillerne er tilgjengelige igjen mot Ull/Kisa. Gundersen er uansett tilbake.

Kampfakta Elverum-Mjøndalen

Fotball. 1. divisjon menn:

Elverum-Mjøndalen 0-3 (0-0)

Elverum stadion, 752 tilskuere

Mål: 0-1 Mathias Fredriksen (52), 0-2 Andreas Hellum (61), 0-3 Jonathan Lindseth (90)

Målsjanser: Elverum 2, MIF 6

Gult kort: Haris Cirak, Goran Antonic, Elverum

Dommer: Torkjell Jansson, Trædal

Innbyttere MIF: Magnus Sylling Olsen fra 79. minutt for Hellum. William Sell fra 88. min. for Pellegrino. Erick Sagbakken fra 90. min. for Fredriksen

Elverums lag: Fredrik Tervaniemi, Magnus Pedersen, Håkon Rønes, Goran Antonic, Stian Simenstad, Marius Hagen (Sabri Khattab fra 65. min.), Haris Cirak, Remi André Svindland, Silas Songani (Haris Cirak fra 55. min.), Moustapha Ndiaye, Jonas Enkerud

Spillerbørs

Sosha Makani 6

Mads Hansen 6

Ulrik Arneberg 5

Sondre Solholm Johansen 6

Vetle Dragsnes 5

Quint Jansen 6

Henrik Gulden 5

Jonathan Lindseth 6

Mathias Fredriksen 6

Amahl Pellegrino 8

Andreas Hellum 7