ØVRE EIKER: – Jeg har faktisk gått ned 12 kilo, sier Wenche Wiik Paulsen (48) fornøyd. – Jeg må gå jeg – for helsen. Og så sier de hjemme at jeg blir i mye bedre humør, istemmer Inger Lise Løvås (53).

– Du får mer energi og overskudd – du gleder deg til neste gang; og så løser vi verdensproblemer selvfølgelig, supplerer Hanne Jørgensen (42).

Damene fra Mjøndalen, Vestfossen og Lier har tatt oss med ut på dagens «Tjukkasrunde»; en cirka times lang tur gjennom Mjøndalen og langs Drammenselva på omtrent seks kilometer. Traverne deler gledelig sine erfaringer fra de startet å gå i «Tjukkasgjengen»; en trimgruppe med et forbilde:

– Tjukkasgjengen står for en blid kar som skal ut og gå, ha det trivelig og sosialt, og få resultater både fysisk og psykisk, sier sprekingene og langer ut.

LES OGSÅ (DT+): – En oase for friluftsliv

Skremmende tall

Men damene går mot strømmen. Den nye folkehelseundersøkelsen «Fysisk aktivitet blant voksne og eldre», slår fast det helseprofetene har varslet lenge: flertallet av oss beveger oss altfor lite.

I forhold til Helsedirektoratets minimums anbefaling: 150 minutter fysisk aktivitet med moderat intensitet per uke, eller 75 minutter med høy intensitet – er det kun 30 prosent av Norges befolkning som nå oppfyller kravene.

Den ferske undersøkelsen viser også at vi sitter stadig mer.

Nå advarer for første gang Helsedirektoratet mot stillesitting, og ber oss redusere tiden på rumpa.

LES OGSÅ: Håper på rekorddeltakelse

Fra tjukk til kjekk

Og det har damene rundt elva gjort. Inspirert av Tjukkasgjengens far; Jan Ellefsen fra Moss, startet Wenche opp en lokal gruppe i Mjøndalen for to år siden. De to andre damene er aktive i «Tjukkasgjengen» i Vestfossen og i Lier.

Totalt i Norge finnes konseptet med å gå på tur sammen nå nærmere 200 steder – i tillegg til i Spania, Hellas og Skottland.

– Men hvorfor navnet «Tjukkasgjengen»?

– Målet til Jan var «å gå fra tjukkas til kjekkas», smiler Wenche – men mener at navnet er misvisende:

– Gruppen er åpen for absolutt alle som liker å gå og har lyst til å gå med andre. Du trenger ikke være tjukk! ler hun.

Gruppen administreres gjennom Facebook, og de lokale gågruppene varierer i antall gådager i uken og tidspunkt.

– Men det fine er at man alltid kan slenge ut en forespørsel om noen vil bli med ut å gå, sier Hanne

Og den invitasjonen burde tydeligvis flere av oss takke ja til.

LES OGSÅ: 47 millioner til idrettsanlegg i Buskerud