DRAMMEN: 24-åringen har nemlig seriegull og seriesølv, samt sølv fra europacupen i håndball.

Og de merittene er det knapt noen spillere i den norske eliteserien i håndball som kan matche.

Og enda mindre noen av våre ballsparkende menn i de tre øverste fotballdivisjonene. Også kalt toppfotballen. For det er der Øverby har tilhold nå, som venstreback i 2. divisjonslaget Drammen Fotballklubb.

Øverby vs Pedersen

– Han er en toppidrettsutøver. Dønn seriøs, nøye og oppegående. Han viser vei for de andre, sier DFK-trener Håkon Grøttland.

Han synes mørkluggen er en ålreit fotballspiller, men slet litt med å finne en plass til ham på laget etter at han overtok trenergjerningen i Drammen FK i fjor høst.

– Men så spilte han to gode kamper som venstreback i vinter, og nå kjemper han med Christer Pedersen om plassen. Hvem som spiller kommer an på motstander og form, melder Grøttland.

Sjonglerer mellom ballsport

Selv mener Galleberg Øverby det har vært smart å kombinere flere idretter. Helt fram til han var 16 år spilte han fotball i Skiold og håndball i HK-72. Han var faktisk på kretslaget i begge idrettene.

– Erik var lovende. En spiller som var i veldig god fysisk form, og en av dem som var så god at jeg kunne plassere ham overalt på banen, minnes Terje Ask Olsen. Han trente Skiolds guttelag for snart ti år siden.

– Også er han en veldig kjekk gutt, fortsetter Ask Olsen.

Han ble ikke lei seg da Erik valgte håndballgymnas i Sandefjord fremfor fotballen den gangen. Selv angrer heller ikke Erik noen ting.

– Jeg tror det har vært bra å drive med flere idretter i oppveksten, det har jeg tjent på. Jeg har hele tiden trivdes med de valgene jeg har gjort, og jeg stortrives nå også, sier Galleberg Øverby.

Med Sandar ble det 2. plass i Sparserien, et uoffisielt NM for aldersbestemte lag. Etter russetiden signet han for DHK, der han i tre sesonger, fra 2004 til 2007, stort sett var andrevalg bak Jan-Richard Lislerud Hansen.

– Det var ikke så lett å komme inn bak Jani. Og når jeg fikk innhopp og spilte godt, fikk jeg vel ikke de sjansene jeg selv synes jeg fortjente.

Da kontrakten utløp for snart to år siden, fikk han også sjansen til å delta i et utvekslingsprogram BI hadde med et universitet i USA.

LES OM: Unik studietur til Berkeley

– Jeg følte at dette var en sjanse jeg ikke kunne la gå fra meg. Derfor ga jeg meg med håndball, spilte fotball i 4. divisjon for Nordre Sande ut sesongen, og var i USA fra januar til mai.

I Nordre Sande gjorde han det så bra at Åskollen ringte og ville ha ham på laget når han kom hjem. Erik sa ja – og dermed var håndballkarrieren historie.

Må lære å lese spillet raskere

- Tror du at du hadde vært en bedre fotballspiller nå, om du ikke hadde valgt håndballen som 16-åring?

- Det er vanskelig å si. Nåløyet er jo mye trangere i fotballen. I håndball kan du havne midt på tabellen i 2. divisjon og trene en gang i uken. Det kan du bare glemme i fotball. Vi trener fem ganger i uken, sier Erik.

Trener Grøttland tror ikke Øverby kommer til å få ut hele potensialet sitt som fotballspiller, siden han har vært så mange år borte fra spillet.

- Han mangler litt på å lese spillet raskt nok, og det er ofte det som skiller i fotballen. Slikt lærer man etter å ha sett en situasjon 1000-vis av ganger, sier Grøttland.