(Bygdeposten)

Inneværende sesong er langt fra over for medaljegrossisten fra Simostranda, men jobben med å planlegge det som blir karrierens sjuende vinterleker har pågått i lang tid. Allerede under VM i Hochfilzen bekreftet Bjørndalen overfor NTB at OL-planen begynte å ta form.

Nå bekrefter 43-åringen at siste hånd på verket ble lagt sammen med trener Roger Grubben.

– Mye var veldig usikkert, men jeg hadde et langt møte med treneren min. Nå har vi landet på det vi mener er det beste for at jeg skal være i best mulig form til OL, sier Bjørndalen til NTB – men er rask med å legge til:

– Samtidig er det en del ting som skal klaffe for at det skal gå sånn jeg vil.

Detaljfokusert

43-åringen har en bestemt seg for hvordan opplegget inn mot vinterlekene i Pyeongchang skal se ut – både med hensyn til antall samlinger og eget rennprogram. Detaljene velger han imidlertid å holde for seg selv inntil videre.

– Dette er ikke det rette tidspunktet å si noe om det på. Jeg må først snakke med forbundet, smiler han.

Åtte gull, fire sølv og én bronse er Bjørndalens OL-fasit så langt. Kun én gang har han reist medaljeløs hjem. Det var etter debuten på Lillehammer for 23 år siden. I Sotsji for fire år siden ble det to gull – et av dem individuelt.

I Pyeongchang kan medaljesamlingen fort få ytterligere påfyll. Detaljfokuserte Bjørndalen overlater lite til tilfeldighetene i jakten på mer edelt OL-metall. Nylig la han ned en stor og grundig jobb under prøve-OL i Sør-Korea.

– Jeg gjorde de erfaringene jeg kom dit for. Det handlet om å teste løyper, teste ski og annet utstyr. Det var en konkret jobb jeg måtte gjøre for å være best mulig forberedt til neste år, sier skiskytterkongen.

– Skal bruke det rått

– Hva lærte du rent konkret?

– Jeg har ikke lyst til å gå ut med det. Pressen er så åpen nå, at i løpet av en time er alt vi snakker om her i samtlige medier, smiler Bjørndalen og tilføyer:

– Jeg lærte veldig mye og kommer til å bruke det rått for å være best mulig forberedt til OL.

Når skiskytterkonkurransene innledes i Pyeongchang i februar neste år, har evighetsmaskinen fra Simostranda rukket å bli 44 år. De færreste vil bli overrasket av om Bjørndalen igjen blir å se på seierspallen.

Til vinterens VM i Hochfilzen prikket han igjen formen og kom hjem med en individuell bronsemedalje fra jaktstarten. Foran helgens verdenscupavslutning i Holmenkollen er han i tillegg nummer sju i verdenscupen sammenlagt. Det forteller om en ny vinter med solide resultater.

– Sesongen har gått som planlagt. Jeg har gått veldig mange renn, og henger som forventet OK med i verdenscupen sammenlagt. Jeg klarte i tillegg å dra inn en medalje individuelt i VM, og det var veldig bra, sier Bjørndalen selv og legger til:

– I tillegg har det vært et fellesprosjekt at Darja også skulle klare det (VM-medalje), og når vi lyktes med det, betydde det veldig mye. Det var en stor bonus den dagen.

Kona Darja Domratsjeva tok sølv på kvinnenes jaktstart i Hochfilzen.

Kommende helg avslutter de begge årets verdenscupsesong i Holmenkollen. Fredag er det sprint, mens lørdag og søndag står jaktstart og fellesstart på programmet.