Som far så sønn

<b>FAMILIETRENING.</b>Anders Rønningen trener vekter på Fjellheim skole, mens bestefar Per, pappa Jon og tvillingbror Thomas følger nøye med. FOTO LISA SELIN
 .

<b>FAMILIETRENING.</b>Anders Rønningen trener vekter på Fjellheim skole, mens bestefar Per, pappa Jon og tvillingbror Thomas følger nøye med. FOTO LISA SELIN .

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Bestefar Per (73) gir gode råd, pappa Jon (42) deltar og Anders og Thomas (19) pumper jern så det står etter. Det er fellestrening med familien Rønningen.

DEL

-Kult at de kan være med. Også kan jeg bryne meg mot pappa. Målet er å bli minst like sterk, fastslår Thomas Rønningen, mellom jernøkter i gymsalen på Fjellheim skole i Drammen.
Tvillingbror Anders samtykker. -Det betyr mye at de støtter oss og følger opp.

PAPPA KAN. For mens pappa Jon, Thomas og Anders løfter jern, gir eldstemann råd til alle tre.
-Det var han som trente broren min Lars, og meg når vi var små. Det er han som kan dette med vekter, forteller Jon Rønningen.
Da han var i sitt ess ble det to olympiske gull. I Seoul i Sør-Korea i 1988 og i Barcelona fire år senere. Jon var råsterk. Tok 160 kilo i benken. Det mange ikke visste var at mye av styrken skyldtes pappas treningsverk. Nå er planen å få til noe av det samme for tvillingguttene. De skal også bli råsterke.

GIKK PÅ SKI. Derfor setter Jon seg på toget på Ski hver onsdag, går av i Oslo hvor han møter pappa Per og kjører til Drammen. For å følge Anders og Thomas på styrketrening et par-tre timer.
-Det er viktig at vi lærer dem så mye som mulig. En gang må de jo trene på egen hånd. Uten oss. Da blir alt vi har lært dem kjempeverdifullt, sier Jon Rønningen som egentlig begynte karrieren som skiløper.
-Lars og Jon gikk for Høybråten og Stovner. De var 10 og 13 år gamle, og vi lette egentlig etter et sted å trene vekter for å få dem bedre i skisporet. Så fikk vi anbefalt brytemiljøet, og prøvde oss i Sportsklubben 09. Da var det gjort. Jeg så med en gang at de hadde anlegg for bryting, og det følte de jo selv også, sier Per Rønningen.
Resten er mye historie. Det toppet seg med to OL-gull for Jon. Lars har vunnet to EM-gull og tatt sølv og bronse i VM. Nå er Thomas og Anders på god vei til å nå opp internasjonalt. Neste sommer blir det enten junior-VM i Guatemala eller junior-EM i Ungarn. Målet er en topp-fem plassering for begge i ett av stevnene. De topper bare formen til et av dem og dropper det andre.

OVER ALL FORVENTNING. -Jeg hadde ikke drømt om at det skulle gå så utrolig bra på brytematten for barna, og senere barnebarna, da vi gikk inn døren hos Sportsklubben 09 i 1976, sier Per Rønningen og legger til. -Ikke i det hele tatt. Vi tenkte da aldri slik.
Selv har han ingen stor brytekarriere å se tilbake på. Faktisk er han ikke bryter. Men vektene har han vært godvenn med i store deler av livet.
-Jeg begynte å løfte i 1958. Siden har jeg holdt på. Jeg har trent jevnt og trutt hver uke siden da, opplyser eldstemann i Rønningen-teamet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken