DRAMMEN: Kroaten Zeljko Tomac har vært Hedins assistent siden svensken ble ansatt som norsk landslagstrener i 2008.

Da Hedin forlenget sin kontrakt i 2012, gjorde assistenten det samme. Begge signerte da for å bli i sine roller ut 2016.

Nå utvides landslagsledelsen med en assistent til: Liungen Glenn Solberg rykker opp fra rollen som rekruttlandslagstrener, og blir Hedins høyre hånd for Norges beste menn.

– Vi forsterker landslagsledelsen, og jeg har hele tiden hatt et mål om å få Glenn Solberg og hans kompetanse inn i mitt team, sier Robert Hedin til dt.no.

– Det er veldig gøy. Jeg er stolt over å få muligheten, sier Glenn Solberg.

LES OGSÅ: Solberg blir rekruttlandslagstrener
LES PÅ DT+: Håndballstjerne satser som trener

Tomac er viktig

Tomac skal fortsatt være med på benken under landslagskamper, men får nå et større ansvar for analyse og statistikk.

– Zeljko er en viktig mann for meg, og vi skal fortsette vårt gode samarbeid. Han er blant annet svært god på å hente ut viktig informasjon om motstanderne våre, sier Hedin.

– Endringen består i at vi løfter opp Glenn Solberg. Det har vært ønsket og planlagt en stund, og tidspunktet nå er egentlig mer tilfeldig. Det er med andre ord ikke myntet på noen enkeltelementer den siste tiden, dersom det er noen som skulle tro det, sier Erik Langerud, generalsekretær i Norges Håndballforbund.

Sparring på benken

Hedin trekker fram Solbergs taktiske kompetanse, både når det gjelder forsvar- og angrepsspill, som en av tingene som han mener vil styrke trenerteamet.

– Jeg vil bruke ham som en god sparringspartner på benken. Der skal vi være et team, sier Hedin.

Selv trekker Solberg fram at han er opptatt av detaljer i spillet, som kan brukes til å korrigere riktig underveis i en kamp.

– Jeg vil ta med og vise mitt engasjement og at jeg har tro på spillerne. Være tydlige overfor dem hva som må til for å lykkes, både på og utenfor banen, sier Solberg.

Solberg vil også være sentral i alt fra treningsplanlegging til pressearbeid. 41-åringen fra Lier skal fortsatt ha ansvar for rekruttlandslaget. 

– Hvorvidt vi skal ha inn flere får vi se på sikt. Foreløpig har vi ingen plan om det, sier Hedin.

Solberg har også vært en del av trenerteamet til LM94-landslaget, men det blir det ikke tid til lenger. Selv om det er et stort skritt opp å bli assistent for et A-landslag, vil ikke hverdagen til Solberg endre seg i særlig stor grad.

– Det som vil endre seg, er jo at jeg får være med de aller beste gutta. Det blir et annet trykk, sier Solberg.

Tar trenerutdanning nå

Det tok for øvrig to år med overtalelse fra Hedin før Solberg takket ja til rekruttlandslagsjobben. Da han ble ansatt i 2012, hadde han ingen formell trenerutdanning. Det er han i full gang med å skaffe seg nå.

Hedin har tidligere uttalt til dt.no at han verdsetter Solbergs enorme erfaring som spiller på toppnivå svært høyt.

– Trenerutdanning kan alle ta. Den erfaringen Solberg har må oppleves, og den er det ikke mange som kan vise til, sa Hedin.

Solberg gleder seg til å ta fatt på sine nye oppgaver. Han har allerede jobbet tett med Hedin som rekruttlandslagssjef, og har de siste drøyt to årene jobbet med Prosjekt Rio 2016.

– Vi skal bygge videre på det vi har satt i gang, og skape den prestasjonskulturen vi vil ha, sier Solberg.

Kritikk for lagledelsen

Landslagssjef Robert Hedin har fått kritikk for sin lagledelse og for de dårlige resultatene under EM i Danmark.

At utnevelsen av Solberg som ny assistent i landslagsledelsen kommer nå, er ifølge Hedin ikke noe direkte svar på denne kritikken.

– Det har vært planlagt lenge at han skal opp rundt seniorlandslaget. Tidspunktet for å gjøre det var bra nå, sier Hedin.

Der endte Norge som nummer 14 av 16. Det er det dårligste resultatet i et mesterskap som Norges herrelandslag i håndball har vært kvalifisert for.

Det er blant annet norske eliteserietrenere, samt ekspertkommentatorer i TV 2, som har stått bak kritikken.

– Vi kan selvsagt bli bedre på mange ting, men jeg syns kanskje noe av den kritikken har vært litt ensporet og det er ikke alt jeg er enig i, kommenterer Solberg, som understreker at både Hedin og han selv er svært opptatt av utvikling. Av laget og seg selv som trenere.

– Vi skal gi hundre prosent hver eneste dag for å bli bedre, og sammen med spillerne ta mest mulig riktige valg, sier Solberg.

Håndballpresident Karl-Arne Johannessen støtter Hedin fullt ut. Johannessen har likevel varslet en gjennomgang etter EM-nedturen.

Håndballtinget har et vedtak om at Norge skal kjempe om medaljer i alle mesterskap de deltar i. Solberg har aldri lagt skjul på at han drives av å oppnå resultater.

– Jeg gleder meg til å komme i gang. Å være assistenttrener på et A-landslag forplikter og krever resultat. Det skal jeg gjøre alt jeg kan for å klare, sier han.

Må kvalifisere seg til VM

Uansett, for håndballforbundet og Hedin er det Prosjekt Rio 2016, og norsk deltakelse i OL der, som er retningsgivende.

For å kvalifisere seg dit må Norge først spille seg til en plass i VM 2015 i Qatar. Ettersom de ikke kom videre til mellomrunden i EM, er de ikke direkte kvalifisert.

OL-kvalifiseringen er enda tøffere. Europamester Frankrike er direkte kvalifisert til Rio-OL, mens nummer to og tre går til kvalifisering. De øvrige OL-plassene deles ut til lag to til sju i VM.

Hedin ønsker imidlertid å understreke at Rio 2016 på ingen måte er «slutt». OL-deltakelse skal være første delmål på vei mot en varig toppkultur for norsk herrehåndball.

– Vi bygger for framtiden. Aldri har ungdomssiden sett så bra ut som nå, og jeg håper vi kan fortsette den utviklingen, sier Hedin.

God VM-trekning

Norge møter Østerrike i VM-play off, begge kampene spilles i juni.

– Østerrike var blant de beste motstanderne vi kunne få i kvalifiseringen, sa landslagssjef Robert Hedin til handball.no etter at trekningen.

– Det blir tøft, men det er viktig at vi får hjemmekamp til slutt, fortsatte Hedin. Han mener Norge har en god mulighet til kvalifisere seg til VM.

Oustorp vil ha Berge og Solberg

Tidligere DHK-trener, nå assistent i Glassverket Geir Oustorp, er en av de norske trenerne som har langet ut mot Hedin etter EM.

Han lanserte i tillegg et nytt kandidatur, dersom også VM-plassen skulle ryke for Norge under svenskens ledelse.

– Da får Christian Berge og Glenn Solberg ta over. Det virker som om det er det som er planen. Og kommer man ikke til VM, så synes jeg det er naturlig at de overtar og får begynne å bygge fra bunn av, uttalte Oustorp til tv2.no

Sammen ledet Elverum-trener Christian Berge og Glenn Solberg ungdomslandslaget (LM94) til en femteplass i U-VM i Sverige i fjor sommer.

Kontroll over alle landslagene

Robert Hedin sikret seg i våren 2013 kontrollen over utnevnelse av landslagstrenere på alle lag på gutte- og herresiden.

Denne oppgaven har avdelingen Spill og trening i NHF tidligere hatt som ansvar for. Endringen gikk ikke uten protester, men håndballpresident Johannessen argumenterte blant annet med viktigheten av «en rød tråd».

– Vi kan ikke si oss fornøyd med de sportslige prestasjonene. Verken på senior- eller juniornivå. Vi bruker mer penger enn mange av våre konkurrenter, og trenger en omstrukturering for å komme opp på nivået vi ønsker å være, til pallplass i internasjonale mesterskap, uttalte Hedin til aftenposten.no i fjor vår.

Det lå dessuten økonomiske gevinster bak omveltningen.

Hedin mener han allerede ser resultater.

– Det grepet er en forutsetning for at vi lykkes med ungdomslandslagene nå. Vi har et godt samarbeid og jeg er veldig fornøyd hittil, sier Norges herrelandslagstrener.

LES PÅ DT+: Glenn Solberg har et nytt drømmemål

LES OGSÅ: Solberg blir trener for lokal klubb
LES OGSÅ: Solberg-nei til Bækkelaget