DRAMMEN: Fredag kveld er Idrettens festaften i Drammen teater. Kvelden ble innledet med å dele ut fire stipender på 20.000 kroner. Enkeltutøvere i alderen 17 til 19 år var under lupen og juryen var enstemmig i sitt valg.

Alpinist Marcus Monsen er opptatt med ungdoms-OL akkurat nå og det var kusinen Camilla som mottok stipendet på hans vegne.

– Han satser mot å representere Norge i verdenscupen, sier hun fra scenen.

– Hils han og si at han skal satse på OL også, sier konferansier Tove Paule.

Camilla fortsetter:

– Han har bedt meg om å takke for stipendet. Det betyr mye for ham. Og så vil han gjerne takke trenerne sine som gjør at han bare blir bedre og bedre.

LES OGSÅ: Passiv 1. omgang ødela for Monsen
LES OGSÅ: Ingen buskerudløpere matcher Marcus Monsen i alpinløypene

Kongepokal og ungdoms-OL

De fire utøverne som får en god øknomisk hjelp videre i sin idrettskarriere med Sparebanken Østs Idrettsstipend for 2012 er:
 
* Andreas F. Gjesteby, Drammen Golfklubb
* Stine Lise Grønvold Stenseth, Øvre Eiker svømmeklubb
* Marcus Monsen, Aron Skiklubb (alpint)
* Chrisander Skjøberg Holth, IF Birkebeineren (langrenn)
 
Juryen har valgt å innstille på stipend til utøvere som er i en positiv utviklingsfase. Utøvere som har kommet på «et høyere nivå» og som blir ivaretatt av forbund eller et «team» blir ikke innstilt til stipend. Utøvere som har søkt om stipend, men som har fått stipend tidligere prioriteres ikke.
 
– Vi har funnet frem til både sommer og vinteridrettskandidater. Samt jenter og gutter. Alle fire utøverne er allerede på et høyt nivå i sin idrett, sier juryen.
 
Andreas vant kongepokalen i golf i 2011 og er landets beste juniorspiller. Marcus og Chrisander representerer Norge under ungdoms-OL i Innsbruck i januar 2012. Stine har medaljer fra junior-NM i svømming og topp 6-plasseringer i senior-NM. Ingen av kandidatene mottar annen støtte av betydning.

– Skal bare bli god

Andreas F. Gjesteby var selv til stede for å motta stipendet. Han har allerede nådd noen milepæler, men trener rundt 30 timer i uka for å ta enda flere skalper.

– Mitt mål er å leve av golf. Jeg drømmer om å vinne en majorturnering, sier han. 

LES MER: Andreas vant golf-NM

Svømmetalentet Stine Lise Grønvold Stenseth får spørsmål om hvor god hun skal bli:

– Jeg skal trene mye. Jeg skal bare bli god jeg, svarer Øvre Eiker-utøveren.

Skofterud skal slå Bjørgen

Vibeke Skofterud fikk Buskerud idrettspris.

– Hun finner kreftene i mjøndalsbakkene, forteller Steinar Mundal, Skofteruds trener.

De har gjort noen små endringer i treningsopplegget og Mundal sier at Skofterud har vært villig til å ofre mye fritid for å bli bedre.

– Vibekes mål denne sesongen er å slå Marit Bjørgen, smiler Mundal.

LES OGSÅ: Skofterud ble Årets navn

– En beskjeden kar

Dette er tredje gang Idrettenes festaften arrangeres. Underholdningen er lokal og består av musikkinnslag fra elever ved musikklinja på St. Hallvard vgs. Trialkjører Eirik Ulltang showet og imponerte publikum på sin trialsykkel. Han hoppet blant annet over en liggende Tove Paule. 

Årets idrettsnavn gikk som kjent til Lars-Christopher Vilsvik. Han er i Thailand og spiller med A-landslaget, så onkelen Øystein mottok prisen på Vilsviks vegne.

– Han er en beskjeden kar og gjør ikke så mye ut av seg. Han lar beina snakke og holdningene hans er viktige for hvorfor han har gjort det så bra, tror onkelen.

LES OGSÅ: Blandede følelser etter landslagsdebut

Bandy-kar ble Årets ildsjel

Drammens Tidendes lesere har i flere uker stemt på den de mener skal bli Årets ildsjel. Det kom inn 20 kandidater som ble redusert til åtte stykker i avstemmingsrunden. Fredag kveld  ble endelig vinneren offentliggjort.

– Nå fikk jeg nesten hjerteklapp, sier Asbjørn Guldbrandsen.

I intet mindre enn 50 år har han sørget for at det er mulig å på skøyter på Konnerud. I nominasjonen ble det lagt vekt på at Guldbrandsen motiverer og hjelper unge utøvere i gang med bandy. I tillegg til dette holder han banene i orden i fotballsesongen.

– Gleden med å legge ned så mye tid må være å se barna. Det har gitt meg mye, sier Guldbrandsen. Det var Tove Paule som overrakk prisen på Idrettens festaften i Drammen teater fredag kveld.

LES MER: Sjekk alle kandidatene til Årets ildsjel 2011