Gå til sidens hovedinnhold

Bjørndalen med revolusjonerende stav

Artikkelen er over 7 år gammel

Han er blitt 40 år og er tidenes vinterolympier, men nysgjerrigheten blir aldri borte. En kurvet stav skal spare Ole Einar Bjørndalen for sekunder i sporet kommende vinter.

OSLO: Onsdag annonserte Bjørndalen at han skal gå med Exel kurvestaver kommende sesong. Exel er et finsk selskap som har produsert skistaver i mer enn 40 år.

– Jeg tror du kan gå ti sekunder raskere på en 10-kilometer. Gjør man det, er det ekstremt mye. For meg er hvert sekund avgjørende. Jeg må hente sekunder der jeg kan, sier Bjørndalen til NTB.

Det er den finske produsenten Exel som står bak kurvestavene, som skal få skiløperne raskere i toppfart. Nå kaster Bjørndalen sine gamle staver.

– Kurvestavene gir mer kraft ned i underlaget, sier 40-åringen.

– Du har vunnet alt. Hvor henter du nysgjerrigheten fra?

– Det er litt av det som driver meg. Jeg liker å jobbe med utvikling og spennende ting, som staver og ski. Jeg liker å trene best i verden og samtidig være best på produkter. Skal du være helt der oppe, må du investere mye tid i slikt, sier skiskytteren som ble tidenes vinterolympier under lekene i Sotsji i februar. 8-4-1 er den pene medaljeoversikten fordelt på gull-sølv-bronse.

Gammel mann

– Det er kanskje lov å si at du begynner å bli en gammel mann, må dette til for at du skal henge med i toppen?

– He he. Jeg håper ikke det, men håper å kunne ta noen sekunder på de utøverne som ikke går på dette merket, sier Bjørndalen.

Han lar lite være uprøvd. Buskerud-kjempen er kjent for å stille store krav til utstyr, helt ned på detaljnivå. Særlig fremgang håper han kurvestavene vil gi i dobbeltdans i tøffe bakker. Mest effekt håper han de ny stavene gir når det er veldig løst i sporet eller når det er isføre. Han er ikke redd for at de buede stavene skal knekke.

– Det er veldig vanskelig å teste om de knekker under trening, men jeg har testet stivheten i røret.

Kommer hjem

Bjørndalen står med 94 seirer i verdenscupen (én i langrenn).

– Jeg skal prøve å være på topp i løpet av vinteren, kanskje tre ganger. Og VM i Kontiolahti er hovedmålet, sier veteranen om målene for 2014/15-sesongen.

– Får vi se deg oppe i tresifret antall verdenscupseirer?

– Vi får se. Alt er mulig, sier Bjørndalen.

Men før den tid skal han bruke tid med familien hjemme i Modum.

– Jeg prøver å besøke familien på Simostranda så ofte jeg kan, men dessverre blir det ikke så mye tid til det. Men jeg håper å få besøkt dem en tre-fire ganger i løpet av sommeren, sier gullgutten, som bor i Mellom-Europa.

Andre saker på dt.no:

Her slipper kattepus med skrekken

Amedia rammes hardt av annonsesvikt

Holship fikk stanset havneboikott

Kommentarer til denne saken