MODUM: Hvis spådommene til flere sentrale kilder internt i miljøet slår til, skal Anette Sagen og noen av de andre hoppjentene i Norge få æren av å være først utfor.

Det vil skje i slutten av januar neste år. I februar er det duket for Prøve-VM og da skal bakken testes før verdensmesterskapet året etter.

Straks anleggsklart

Forrige uke fikk Vikersund 23 millioner kroner av staten til å finansiere utbyggingen av verdens største skiflygingsbakke. Arrangøren i Vikersund nærmest garanterer at verdensrekorden til Bjørn Einar Romøren på 239 meter, satt i Planica, vil ryke.

Etter påske starter anleggsmaskinene til entreprenør Albert Hæhre opp med ombyggingen av bakken.

Vrir unnarennet til venstre

Egentlig hadde Stiftelsen Vikersund skiflyging AS tenkt seg et større prosjekt med både nytt dommertårn, heis til hopperne og bedre publikumsfasiliteter. Nå gjør de om selve bakken og legger det andre på is.

Hvis man tenker seg at den nye bakken blir lagt oppå den gamle skal unnarennet vries til venstre og tilløpet til høyre. Bakken vil bli lagt på skrå oppå den gamle.

Nesten helt naturlig tilløp

– Dessuten blir sletta heist seks meter og vil komme på samme høyde som sletteområdet for småbakkene, sier pressesjef i organisasjonskomiteen, Tore Fossen til Drammens Tidende.

Tilløpet vil bli nesten 100 prosent naturlig, kun med et lite påbygg helt på toppen.

Skal bli mer vindsikker

Skiflyging og vind fra feil vinkel er ikke noe god miks. Kommer vinden forfra i passe dose kan det gå langt.

– Vi skal bygge en seks meter høy jordvoll på begge sider av unnarennet. Disse skal beplantes og vollene vil sikre naturlig vindskjerming. Når bakken samtidig vris, skal det føre til at rennet kan gjennomføres selv om det blåser, sier Tore Fossen, som er veldig fornøyd. 

Etter å ha kommet hjem fra VM i skiflyging i Planica, gleder han seg enormt med tanke på Prøve-VM neste år og VM i 2012. Vikersund har nå offisielt overtatt VM-flagget.

Klart for "stygglange" hopp

Verken Tore Fossen eller noen andre i Vikersund vil eksakt si hvor langt det går an å strekke seg i den nye bakken.

– Men den blir verdens største. Hvor langt det går an å hoppe avhenger av flere ting. Blant annet hvordan bakken snølegges og vind og forholdene for øvrig. Men at det vil gå an å hoppe «stygglangt» er hevet over tvil, sier pressesjef Fossen.

Har 10 måneder på seg

Utbyggerne har kort tid og ikke så mye som en dag å miste. 11. – 13. februar neste år er det Prøve-VM og det betyr at bakken må stå ferdig senest i slutten av januar.

Noe av det første som skal skje under anleggsperioden er å rive det gamle stillaset. Det er over 40 år og sterkt preget av råte. Om ikke lenge er det kun historie.

– Alle tegninger og planer er på plass, og entreprenøren står klar. Det blir hard jobbing, men vi skal ha bakken klar til Prøve-VM, lover Per Willy Holseter i Stiftelsen i Skiflyging Vikersund AS.

Bruker Planica-konstruktører

Ifølge vikersund.no er bakken tegnet av Janez og Sebastian som har tegnet rekordbakken i Planica i Slovenia og den blir bygget etter FIS maksimale grense for bakkestørrelse på skiflygingsbakker.

Dermed blir den nye Vikersundbakken like stor som i Planica. Den slovenske verdensrekorden er dermed under press.