Gå til sidens hovedinnhold

De unge skiløpernes samlivsterapeut

Artikkelen er over 6 år gammel

Når egoistene ikke vil være en del av familien, da tegner Lage Sofienlund pyramiden sin.

DRAMMEN: Han var en uskolert 22-åring med lite erfaring – en middels fotballspiller som i tenårene sluttet med langrenn. Hvordan kunne Lage Sofienlund være rett mann til å forme 50 unge og lovende skiløpere?

Han kjente på ansvaret som i stor grad skulle ligge på hans skuldre de tre neste årene.

Det var da Lage Sofienlund satte ordene sammen for første gang – setningen som for alltid skal være hans retningssnor som trener og menneske: «Sammen om noe, ikke hver for oss».

Urokkelig pyramide

I løpet av to og et halvt år har drammenseren sparket liv i langrennsmiljøet på Konnerud. Evnen og lysten til å skape noe i fellesskap har aldri vært sterkere. Ungdommer som sluttet kommer nå tilbake.

Det har blitt kult å bli god – ikke alene, men sammen med andre. 25-åringen mener du ikke kan lykkes i idrett hvis du ikke trives og er trygg innerst inne.

– Petter Northug står ikke alene uti skauen og bor i en hytte for seg selv han heller, sier Lage Sofienlund. Snart har lysluggen en mastergrad i coaching og idrettspsykologi fra Norges idrettshøgskole.

Han hadde langt mindre å fare med da 50 Konnerud-løpere, og ikke minst deres foreldre skulle overbevises om at du på sikt vil få mer igjen av å samarbeide enn å gå ditt eget løp, selv om du er han eller hun som alltid kommer først over målstreken.

LES OGSÅ: Over hundre frivillige lette etter savnede tenåringsgutter på Konnerud

Når Sofienlund må ta de tøffe diskusjonene, tegner han pyramiden sin. Byggeklossene består av skitrenerens urokkelige prinsipper og verdier:

● Fellesskapet: «Sammen om noe, ikke hver for oss» utgjør førsteetasjen. Utøverne må være trygge, føle tillit og trives.

● Utviklingsmiljø: Deretter må hver enkelt motiveres til å forstå at han/hun selv er ansvarlig for å mestre – og at det vil ta tid. Du skal ha opplevd mange mestringsøyeblikk før du står på pallen.

● Utvikling: Bevissthet, nysgjerrighet, ærlighet og målrettethet, er de fire verktøyene Sofienlund mener du etter hvert må skaffe deg for å bli et bra menneske og en bra utøver.

I Drammen har de jobbet seg oppover i pyramiden. Nå er de kommet til det tredje stadiet. Folk lytter til og lar seg lede av Lage Sofienlund nå. Mye fordi utøverne ser hvor mye tid han bruker på det han tror på.

– Jeg kan ikke være en lærebok på to føtter. Det må være mine standpunkter og verdier, ellers er jeg ikke troverdig, forklarer han.

Etter å ha jobbet målrettet i flere år, kan 25-åringen endelig leve av å være trener. Hans største mål er å fortsette slik, men helst som trener for et eliteserielag i fotball.

LES OGSÅ: Fra autoritær tøffing til ydmyk lederspire

Den store drømmen

For han synes det er noe helt spesielt med å få elleve fullstendig forskjellige personligheter til å smelte sammen til ett lag. En samlet hær som forstår og gir alt for hverandre. Slik som Ronny Deila fikk til med Strømsgodset.

Sofienlund mener hans tanker om trening og utvikling er like viktig for en 15-åring i en individuell idrett som for spillerne i Manchester United.

Folk som har studert og forsket på trenerrollen sier til Drammens Tidende, at skal du lykkes som trener må du innse at du er i en konstant læringsprosess. Kunsten er å finne ut når du skal være ydmyk og når du skal stole på deg selv. Sofienlund har det overordnede ansvaret for alle KIL-løperne som er 15 år eller eldre.

Samtidig er han gründer og sjef for «Idrettsgleden», en bevegelse som skal skape aktivitetsglede og være en motpol til kroppspress og helsehysteriet. Trening, studier, foredrag, utøversamtaler – alltid gassen i bånn.

Men forhåpentligvis er det kun starten for Lage Sofienlund.

LES OGSÅ: Når samhold betyr mer enn medaljer

Trener-kicket

Lage Sofienlund danset seg bokstavelig talt inn i treneryrket.

Det var etter eksamen i treningsledelse på idrettslinjen ved St. Hallvard videregående skole, at 16 år gamle Lage fikk øynene opp for treneryrket. Oppgaven handlet om å legge opp til en langrennsøkt som hadde med rytme å gjøre.

Foran klassekamerater, lærere og sensor løste han oppgaven ved å sette på Flashdance-hiten «What a feeling» på full guffe og ta med alle i gymsalen på en uforglemmelig time med aerobic, der alle bevegelsene besto av de ulike stilartene i langrenn.

Responsen var overveldende.

– Å holde treningstimer for andre var et kjempekick, sier han.

Samme år fikk Sofienlund trene et småguttelag på Konnerud, samt idrettslagets 11-12-åringer i langrenn. Da han for rundt tre år siden takket ja til å bli hovedtrener skigruppa, hadde han akkurat startet på Norges idrettshøgskole.

Neste år tar han master i coaching og idrettspsykologi.

LES OGSÅ: Sparker i gang en ny folkebevegelse

Skilederen om Lage:

Da skistyret i Konnerud IL for snart tre år siden var på jakt etter en person som skulle være både en motivator, et forbilde og trener for idrettslagets langrennsløpere fra 15 år og oppover, var Magne Killingstad trygg på at Lage Sofienlund var rett mann.

– Han viser et glødende engasjement i alt han foretar seg. Det smitter over på både utøvere og foreldre, sier lederen av KILs skigruppe.

Konnerud ønsket å ta tak langrennssatsingen og sette det mer i system. Lage Sofienlund er en av dem som skal ha en stor del av æren for at de er i ferd med å lykkes.

– Han har levert til gagns.

LES OGSÅ: Går i bresjen for seniorsatsing

Utøveren om Lage:

Etter å ha jobbet tett med Lage Sofienlund i litt over ett år, føler Amalie Winnes (16) at hun har utviklet seg mye som menneske og langrennsløper.

– Jeg er blitt mye mer bevisst på hvem jeg er, både som person og langrennsløper. Det har gjort meg mer målrettet, forteller drammenseren.

16-åringen trener seks ganger i uken, tre av øktene er med Sofienlund. Hun synes det er veldig bra at de hver tredje uke setter seg ned og snakker om målene for den neste treukersperioden.

– Han er veldig opptatt av mestring og utvikling, sier Winnes, som en dag håper hun blir verdensmester i langrenn.

Drammens Tidende løfter fram trenere mellom 16-35 år. Tips oss om din trener i Buskerud!

Kommentarer til denne saken