(Nettavisen)

Denne ukens midtukekupong spilles torsdag/fredag og er fylt opp med tolv kamper fra EM-kvaliken, hvor de fem første spilles torsdag mens de sju resterende spilles fredag. Bonuspotten er på ca. 350.000 kr. Innleveringsfristen er torsdag kl. 20.40.

1. Italia - England
Italia mislyktes i komme til VM i Qatar etter at de endte på andreplass i sin VM-kvalifiseringsgruppe og måtte ut i playoff, der tapte de overraskende mot Nord-Makedonia. Det gjør at de nok et meget sugne på en revansj, i en kamp som også har andre undertoner.. For England og Italia møttes ogsåi en dramatisk EM-finale på Wembley i 2021, hvor italienerne vant på straffespark. De to nasjonene havnet også i samme gruppe i Nations League, så torsdagens match i Napoli blir den fjerde mellom Italia og England på de to siste årene. Roberto Mancini har opplevd at flere spillere har meldt forfall til torsdagens kamp. Angriperen Federico Chiesa, venstreback Federico Dimarco og keeper Ivan Provedel er alle ute. De to sistnevnte er erstattet med Emerson Palmieri og Marco Carnesecchi. Med Ciro Immobile og Giacomo Raspadori også ute på grunn av skader er Italia klart svekket foran dette oppgjøret.

The Three Lions spiller sin første kamp siden VM-exiten mot Frankrike i kvartfinalen. Gareth Southgate har fått fortsette som manager, og han skal forsøke å lede England til lagets fjerde mesterskap. Selv om England må klare seg uten Marcus Rashford, Mason Mount og Nick Pope, så har de solide erstattere. Ivan Toney er den eneste spilleren i den engelske troppen som ennå ikke har fått sin debut på landslaget. Chelsea-vingbackene Ben Chilwell og Reece James er tilbake i den engelske landslagstroppen, og de kan komme til å starte i backrekken sammen med Harry Maguire og John Stones. Harry Kane ligger an til å få med seg Bukayo Saka og Phil Foden på topp. Jude Bellingham og Declan Rice blir å finne på midtbanen. England og Italia har spilt mange jevne kamper de siste årene. Fire av de fem siste kampene mellom de to lagene har endt uavgjort etter 90 minutter, men England vil garantert ha revansj for tapet i EM-finalen. Den motivasjonen skal ikke undervurderes, og et noe skadeplaget Italia kan være muligheten de har ventet på.

Vi setter England som knepne favoritter, men fire av de fem siste har tross alt endt med uavgjort. Vi tar ingen sjanser. HUB.

2. Danmark - Finland
Danmark har vært det beste nordiske landet lenge nå, og de var også det eneste nordiske landet som klarte å komme seg til VM sist. Det gjorde de etter en enormt imponerende kvalik hvor de fosset gjennom så å si alle med ni strake seire før de tapte borte mot Skottland i en betydningsløs siste kamp. De rakk også en fin Nations League-turnering før VM, og etter 4-0-2 der i en hard gruppe trodde mange på et bra VM. Men så ble ikke tilfelle, for etter 0-0 mot Tunisia, 1-2 for Frankrike og 0-1 for Australia i siste kamp var VM over før det nesten startet for danskene. Nå venter EM-kvalik, og Danmark har vært ganske så heldige med sin trekning.

Finland var faktisk med i forrige EM, hvor de slå nettopp dagens motstander Danmark i sin første kamp med 1-0. Men det var også det eneste målet de scoret, før de tapte de to neste kampene og føk hodestups ut av mesterskapet. Deretter ventet en helt ok VM-kvalik som endte opp med en tredjeplass poenget bak Ukraina på andre, og dermed intet VM. I Nations League sist ble Bosnia for sterke, men en 2.plass med åtte poeng på seks kamper er likevel ganske så greit. Og "greit" er vel egentlig veldig typisk Finland som sjelden blender med godt spill men gjerne plukker ganske jevnt og trutt med poeng. De har vist ganske lite nå i de siste treningskampene som endte med to tap for Estland og Sverige samt uavgjort mot Nord-Makedonia og Norge.

Alt annet enn en sikker hjemmeseier vil overraske. H.

3. Bosnia-Hercegovina - Island
Bosnia-Hercegovina var blant lagene man forventet høyt oppe i den forrige VM-kvaliken med spillere som blant andre Edin Dzeko, men de feilet enormt og endte opp med meget svake sju poeng på åtte kamper. Det var langt unna forventet, og heldigvis for deres del så rettet de opp noe av det svake inntrykket med et godt gruppespill i Nations League hvor de endte med 3-2-1 og en gruppeseier over Finland, Montenegro og Romania. Det gjør at gløden kanskje er noe tilbake foran EM-kvaliken, for det finnes mye kvalitet i dette laget om de bare får utløst det på rett måte.

Island var veldig på rett vei, men så kom VM-kvaliken hvor de falt rett gjennom. To seire over Liechtenstein var beholdningen, hvor resten gikk grusomt dårlig. Kun ni poeng på ti kamper var langt unna forventet, og man trengte vel egentlig et bra Nations League for å hente inn litt selvtillit igjen. Med fire kamper og like mange poengdelinger der ble man kanskje ikke så mye klokere, og man lurer veldig på hvor de står. For kampene deres etter Nations League har også vært fæle, med tap for Saudi-Arabia, Sør-Korea og Sverige og uavgjort mot Estland, Latvia og Litauen.

Island har mye å jobbe med, og hvis Bosnia "gidder" så bør de kunne ta denne. Men det er ikke alltid de orker, for å si det sånn. HU skal dog holde langt.

4. Slovakia - Luxembourg
Slovakia var lenge et land som kjempet bra mot de fleste. Nå har seirene kommet sjeldnere og sjeldnere, og siden de var med i det forrige EM har de stagnert. For VM-kvaliken ble en skuffelse med en 3.plass og 14 poeng langt unna noe playoff, og i den siste Nations League var de enda verre med 2-1-3 i en gruppe med Belarus, Kazakhstan og Aserbajdsjan. Heller ikke de siste treningskampene mot Montenegro (2-2) og Chile (0-0) ga noe særlig å juble for, og det hele ser rett og slett litt tynt ut nå.

Luxembourg har for sin del gjort det bedre og bedre de siste årene, og selv om de endte opp langt unna noe kvalifisering tok de faktisk ni poeng på åtte kamper. Også i Nations League ble det en opptur med 3-2-1 på seks kamper mot Tyrkia, Færøyene og Litauen, og Luxembourg er blant landene som har tatt størst steg de siste årene. Fine treningskamper hjemme mot Ungarn (2-2) og Bulgaria (0-0) på slutten av fjoråret.

Store steg fremover av Luxembourg nå, og særlig på hjemmebane skal de absolutt følges godt med. Her borte bør de blir for svake for Slovakia. H.

5. Nord-Makedonia - Malta
Nord-Makedonia har kanskje vært en bitte liten skuffelse i det siste. De overrasket med å ta seg helt til forrige EM., men den gang endte det med tre strake tap. VM-kvaliken deretter var forsåvidt kurant med en 2.plass og 18 poeng på 10 kamper foran blant andre Romania og Island. Og selv om de overraskende slo Italia i playoffen og sendte de bort fra VM så tapte de også selv mot Portugal i den avgjørende playoffkampen å måtte se VM fra sofaen i likhet med Italia. Etter det kom det nedtur, for i forrige Nations League klarte de ikke å innfri forventningene og endte opp med svake 2-1-3 med kun seire over Gibraltar.

Malta er dog en lilleputt, og her skal de få slite med å ta noen poeng. For Malta skremte ingen i VM-kvaliken sist med fem poeng og 1-2-7 på ti kamper, og i det siste Nations League-gruppespillet endte det med to seire over San Marino og to tap mot Estland. De tok en meget overraskende seier 2-1 over Israel i en treningskamp i september, men vi har vanskelig for å se noe annet enn en ganske så klar hjemmeseier her.

H.

6. Bulgaria - Montenegro
Bulgaria har etterhvert ramlet helt nede på det nest laveste nivået i Europa, hvor det begynner å bli lenge siden de har preget overskriftene. De var i en gruppe med Georgia, Nord-Makedonia og Gibraltar i det forrige Nations League. men heller ikke den klarte de å vinne hvor de endte opp med kun ni poeng på seks kamper. VM-kvaliken før der igjen var av samme kaliber, hvor de hentet åtte poeng på åtte kamper. Men de seirene de tar har som regel kommet her på hjemmebane, hvor de slo Gibraltar 5-1 i den siste hjemmekampen tilbake i september. Treningskampene på slutten av fjoråret viste 2-0 over Kypros og målløse 0-0 mot Luxembourg på bortebane.

Montenegro virket å vise litt fremgang for noen siden, når de med Jovetic i spissen gjorde det ganske kurant i noen kvalifiseringer. Men de har aldri kvalifisert seg for noe sluttspill, og de siste kvalikene har ikke vært all verden. Sist VM-kvalik var de i gruppe med Norge, hvor de til slutt ble nummer fire med tolv poeng eter en ganske ok prestasjon. Nations League sist var også helt ok, etter at de endte opp med 2-1-3 i en gruppe med Finland Bosnia og Romania. Men trenden på slutten var litt svakere, og de avsluttet også året med 0-1 for Slovenia og 2-2 mot Slovakia i de to siste.

Her lukter det jevnt, målfattig og tett. Vi tror mest på uavgjort, men dekker opp med HU på 96-rekkeren og HUB på 432-rekkeren.

7. Frankrike - Nederland
Frankrike kommer fra et flott VM, og selv om de tapte gullmedaljene på den verste måten etter straffespark viste de mye fin fotball. Særlig Kylian Mbappe sto fram som en stjerne, og de blir nok veldig avhengig av ham også i denne kvaliken. Men de har også en voldsom bredde, og man skulle tro at de føler seg hevngjerrige, ikke bare pga tapet i VM, men også etter forrige EM hvor de også den gang overraskende røk ut på straffer i 1/8-delsfinalen mot Sveits. Frankrike leverte ganske svakt i kampene før VM med f.eks kun en seier på seks kamper i Nations League, men de er nok ganske så klare gruppefavoritter her uansett.

Verst imot på papiret er Nederland, som også hadde et ganske fint VM. Sju poeng i gruppespillet var kurant, før de slo ut USA 3-1 i 1/8-delsfinalen. De yppet seg også veldig helt på slutten av kvartfinalen mot Argentina hvor de klarte å hente opp 0-2 til 2-2 i løpet av de ti siste minuttene, men de røk til slutt ut på straffer i en kamp hvor de gule kortene flagret. Med 5-1-0 på seks kamper i Nations League og en bra VM-turnering i sekken bør "de oranje" ha ganske bra selvtillit, og de er den klare utfordreren til Frankrike i denne gruppen.

Frankrike må da være relativt klare favoritter her. H på 96-rekkeren og HU på 432-rekkeren.

8. Sverige - Belgia
Sverige har slitt i lang tid, egentlig helt siden Zlatans storhetstid. Nå er den gamle kjempen tilbake igjen, og det kan gi laget en velbehøvelig boost. For Sverige har ikke sett særlig sterke ut på en god stund, og de klarte heller ikke å kvalifisere seg for VM i fjor. Den skuffelsen mot Polen i playoffen ble etterfulgt av en grusom Nations League hvor de endte opp med 1-1-4 inkludert to tap mot Norge. Når de også endte opp bak Slovenia ble det faktisk et nedrykk der til Gruppe C. Etter det har de spilt fire treningskamper, og alle har endt med seire over Mexico, Algerie, Finland og Island. Så får man se om de klarer å opprettholde den gode stimen nå som de tellende kampene kommer.

Belgia har lenge vært preget av den gylne generasjonen. Men til tross for stjerner som Lukaku, De Bruyne, Hazard etc har de aldri helt klart å nå til topps, og nå begynner man kanskje å se at de trenger en ny generasjon. For de røk 1-2 for Italia i kvartfinalen i forrige EM, mens forrige VM ble en gedigen skuffelse hvor belgierne ikke en gang klarte å ta seg videre fra gruppespillet etter seier over Canada (1-0), tap for Marokko (0-2) og uavgjort mot Kroatia (0-0). Etter det har de ikke spilt noen kamper, og det er med stor spenning man får se om det er en gjeng revansjesugne eller slitne løver man får se.

Sverige må overbevise i noen tellende kamper før vi stoler på de. Men heller ikke Belgia har imponert nylig. UB.

9. Tsjekkia - Polen
Tsjekkia har hatt en fallende kurve etter forrige EM hvor de tok seg helt til kvartfinalen. I den påfølgende VM-kvaliken kom de bak både Belgia og Wales, men kom seg til playoff som beste treer. Der tapte de mot Sverige etter ekstraomganger, før de hadde et ganske svakt gruppespill i Nations League sist med kun fire poeng på seks kamper mot Sveits, Portugal og Spania. Nå har de tapt fem av de seks siste kampene sine, og landslaget virker ganske svakt foruten stjernespiller Schick.

Polen var også med i sist EM, og hadde også en mye bedre VM-kvalik som til slutt ga VM i Qatar på slutten av fjoråret etter seier over Sverige i den avgjørende playoffen. Nations League deretter var på det jevne med 2-1-3, før de spilte et middels VM hvor de slo Saudi-Arabia, spilte uavgjort mot Mexico og tapte mot Argentina. Likevel holdt det til å ta seg videre, men de røk kjapt 1-3 for Frankrike i 1/8-delsfinalen. De har som alltid en stor stjerne i Lewandowski, mens det ellers er ganske langt mellom de helt store spillerne.

Poengdelingen ligger nok ikke langt unna her, og vi prøver oss med en HU.

10. Østerrike - Aserbajdsjan
Østerrike var med i det forrige EM, hvor de faktisk gikk videre fra gruppespillet med seks poeng og også kjemper hardt mot Italia i 1/8-delsfinalen før de tapte etter ekstraomganger. Etter det ventet en VM-kvalik på det jevne, hvor de endte på en 4.plass sju poeng unna topp to. Men likevel fikk de spille playoff mot Wales, en kamp de tapte 1-2. Deretter fikk de relativt hard medfart i Nations League med 1-1-4 mot Kroatia, Danmark og Frankrike. De avsluttet fjoråret fint med å slå Italia 2-0 i en treningskamp, men det er stort spørsmålstegn hvor gode de egentlig er for øyeblikket.

Aserbajdsjan raknet fullstendig de siste årene før de overrasket positivt helt mot slutten av fjoråret. For VM-kvaliken sist var enormt skuffende med stygge 0-1-7 og 5-18 i målforskjell, hvor de blant annet tapte to ganger for lille Luxembourg. Det begynte like svakt i Nations League sist, men så overrasket de plutselig alle i de tre siste kampene hvor de vant alle tre over Belarus (2-0), Slovakia (2-1) og Kazakhstan (3-0). Og etter 2-1 over Moldova og 3-1 over Nord-Makedonia står de nå med hele fem seire på rad.

Aserbajdsjan har plutselig funnet en viss form her på slutten og skal ikke tas enkelt. Men, her hjemme bør likevel Østerrike være en klasse eller to bedre. H.

11. Moldova - Færøyene
Moldova gjorde en fryktelig svak VM-kvalik sist med 0-1-9, hvor de faktisk tok sitt eneste poeng her hjemme mot dagens mostander Færøyene (1-1). De rykket også ned til det laveste nivået i Nations League foran de forrige gruppespillet der, men etter 4-1-1 der gjorde de faktisk en ganske kurant figur selv om Latvia vant gruppen med kun noen plussmål bedre. Noe vrient å vite hvor de står nå, Men de har tapt 0-5 for Romania og 1-2 for Aserbajdsjan i sine to siste treningskamper.

Færøyene ikke særlig mye bedre i sist VM-kvalik med 1-1-8, men de tok alle de fire poengene mot akkurat Moldova. Og i sist Nations League fikk de fram en rekke ganske ok resultater med 2-1 over både Litauen og Tyrkia på hjemmebane, mens de også klarte uavgjort borte mot Litauen og Luxembourg. Dermed holder de seg på nivå tre der fortsatt. 0-5 for Tsjekkia og 1-1 mot Kosovo i de to siste treningskampene.

Færøyene har vist seg bedre og bedre de siste årene, men de vinner sjelden på bortebane. HU på 96-rekkeren og HUB på 432-rekkeren.

12. Gibraltar - Hellas
Gibraltar er fortsatt ikke blitt verdens navle fotballmessig, men noe bedre har det kanskje blitt de siste årene. Forrige VM-kvalik var skral med ti strake tap og 4-43 i målforskjell, mens Nations League sist endte noe bedre selv om 0-1-5 og 3-18 i målforskjell heller ikke er noe å rope høyt om. De klarte dog uavgjort og ett poeng hjemme mot Bulgaria (1-1), og de vant faktisk begge sine siste treningskamper i fjor med 2-0 over Liechtenstein og 1-0 over Andorra.

Hellas har ikke vært i mesterskap på en stund nå, etter at de ble nummer tre i den forrige VM-kvaliken bak Spania og Sverige. Klart bedre i Nations League sist med fem seire og ett tap, men da møtte de også svakere land som Nord-Irland, Kosovo og Kypros. Etter det spilte de to svake treningskamper mot Malta (2-2) og Ungarn (1-2), men lille Gibraltar skal de uansett slå ganske enkelt.

Klink B.

Sportspills 96-rekker:
1. Italia - England HUB

2. Danmark - Finland H

3. Bosnia-Hercegovina - Island HU

4. Slovakia - Luxembourg H

5. Nord-Makedonia - Malta H

6. Bulgaria - Montenegro HU

7. Frankrike - Nederland H

8. Sverige - Belgia UB

9. Tsjekkia - Polen HU

10. Østerrike - Aserbajdsjan H

11. Moldova - Færøyene HU

12. Gibraltar - Hellas B

Sportspills 432-rekker:
1. Italia - England HUB

2. Danmark - Finland H

3. Bosnia-Hercegovina - Island HU

4. Slovakia - Luxembourg H

5. Nord-Makedonia - Malta H

6. Bulgaria - Montenegro HUB

7. Frankrike - Nederland HU

8. Sverige - Belgia UB

9. Tsjekkia - Polen HU

10. Østerrike - Aserbajdsjan H

11. Moldova - Færøyene HUB

12. Gibraltar - Hellas B