(Nettavisen)

Denne ukens lørdagskupong består av to kamper fra Eliteserien, sju fra Premier League og tre fra Championship. Bonuspotten har steget til ca. 4,0 millioner kroner, og den skal dermed fordeles på alle med tolv rette på lørdag.

Samlet tolverpott er forventet å bli ca. 5,2 millioner kroner, og det er med andre ord flotte forutsetninger denne gangen. Innleveringsfristen er kl. 15.55.

Her kan du levere din tippekupong

1. Strømsgodset - Haugesund
Nå er det lenge siden Strømsgodset har spilt en skikkelig god kamp. De fikk sitt første poeng på fire kamper sist med 1-1 borte mot HamKam, men 1-1-6 siste åtte tyder vel på at drammenserne egentlig har tatt ferie allerede. Nå er de nede på 11.plass med 33 poeng, men de er sikret fra både nedrykk og kvalik. De pleier vanligvis å være ganske sterke her hjemme, men i det siste har de begynte å sluntre unna også her, hvor de siste kampene viser 1-2 for Tromsø, 4-1 over Kristiansund og 1-2 mot Aalesund. De to siste årene har denne kampen endt uavgjort, og det er vel ikke helt sjokkerende om vi får se en ganske så kjedelig kamp mellom to tabellnaboer som har lite å spille for. Krasniqi er ute, mens både Leifsson, Boahene, Tokstad, Gulliksen, Thorsen og Jack meldes usikre.

For Haugesund er i likhet med hjemmelaget sikret med sine 33 poeng og en 12.plass. Med ti poeng ned til kvalik er det bare sjarmøretappen igjen for Haugesund som viser klart bedre form enn hjemmelaget med 3-2-2 siste sju. Sist tapte de 0-1 hjemme for medaljejaktende Lillestrøm, mens de slo desperate Kristiansund 1-0 i sin forrige bortekamp. Med tolv poeng på 13 bortekamper har det vært en helt ok sesong for Haugesund, og her er det bare om å gjøre å komme seg gjennom uten skader eller problemer. Liseth er ute for resten av sesongen.

Strømsgodset hadde egentlig vært klare favoritter her, men de har så å si skapt nada i de siste kampene. Dermed tør vi ikke gå all-in på de, og dobler opp med HU i en kamp som nok ikke blir en seersuksess.

2. Vålerenga - Sarpsborg 08
Vålerenga hadde bra form, og spilte seg inn i medaljekampen før de raknet fullstendig. Nå har de tre tap på rad mot Rosenborg (0-3), Bodø/Glimt (0-6) og Odd (1-2), og selv om 1-11 i målforskjell lyver noe så gjør det nok en del med selvtilliten i Vålerenga-laget. På den positive siden kan de nå spille de tre siste kampene med lave skuldre, for med en 5.plass og 42 poeng er de åtte poeng opp til topp fire, og dermed er de helt ute av den diskusjonen. De fortsetter å ha blant de beste hjemmestatistikkene i serien med 28 poeng på 13 hjemmekamper her på Intility Arena, og de slo Sarpsborg 08 4-1 her i fjor etter at de fem foregående hadde endt uten seier for klubben fra hovedstaden. Borchgrevink er skadet, mens Strandberg og Tollås Nation er usikre foran denne.

Sarpsborg 08 har vært en lang solskinnshistorie nå på slutten av sesongen. For de luktet så vidt på kvaliktrøbbel her en kjapp periode før de dro seg i nakkeskinnet og slo HamKam 2-1 for en og en halv måned siden. Etter det har de aldri sett seg tilbake, og med 5-2-0 siste sju er de for lengst borte fra bunnstriden. Faktisk har de kommet seg opp til øvre halvdel av tabellen med en 8.plass og 36 poeng, og med maks klaff kan de ende opp på en 6.plass til slutt. 1-1 hjemme mot Tromsø sist var kanskje ikke så imponerende, men de slo Viking 1-0 borte nest sist, og resten av sesongen blir egentlig en ren transportetappe for særpingene som er blant de aller beste bortelagene med 16 poeng på 13 kamper. Ødegård er usikker.

Vi må ta en sjanse her på en noe vrien kupong, og satser på at Vålerenga finner tilbake til formen på hjemmebane og tar tre poeng. H.

3. Liverpool - Leeds
Liverpool røk på en real stjernesmell sist seriekamp hvor de klarte å tape 0-1 borte mot Nottingham Forest. Men der hadde de en god del fravær, og da er ikke forskjellen så stor mellom de beste og de antatt dårligere lagene i Premier League. Med en god keeper i tillegg var det tredje tapet i årets serie et faktum, og dermed økte avstanden opp til toppen enda mer. En 8.plass med 16 poeng på elleve kamper er langt under pari for et lag som Liverpool, men det har rett og slett ikke klaffet helt for Jürgen Klopp og hans mannskap denne sesongen. Nå er de fem poeng bak topp fire, og det er nok det de må fokusere på denne sesongen nå som det skiller hele tolv og ti poeng opp til hhv. Arsenal og Manchester City. Straks man kommer her på Anfield leveres det klart bedre, og 4-2-0 her hjemme er mer enn godkjent med 17-5 i målforskjell. Avansementet i CL ble sikret tidligere denne uken med 3-0 borte over Ajax, og nå kan de ha fullt fokus på denne hjemmekampen. Arthur, Diaz, Jota, Keita og Matip er fortsatt ute.

Leeds har fæl form. Fire strake tap er status nå, hvor de tapte 2-3 hjemme for Fulham sist og 0-2 borte mot Leicester nest sist. Det er lag de helst skulle ha slått, for nå har de krøpet under streken med ni poeng, det samme som både Wolves og Nottingham Forest på plassene under også har. 0-2-6 siste åtte er grusomt, og det lukter nedrykksstrid lang vei igjen av dette Leeds-laget. Borte er det også fullstendig natta med 0-1-4 enn så lenge. Dallas og Forshaw står over her.

Liverpool fikk seg nok en smell sist, men er gode på Anfield og møter et Leeds som er i trøbbel så det synger etter. H.

4. Fulham - Everton
3-0 hjemme over Aston Villa og 3-2 borte over Leeds i de to siste har gjort livet noe sikrere for Fulham som dermed har slått litt tilbake etter svake 2-2 hjemme mot Bournemouth tredje sist. Med 18 poeng på tolv kamper har Londonklubben fått en sterk innledning etter opprykket, og etter seirene ligger de helt oppe på en 7.plass. Mye av grunnen til den fine sesongen er spissen Mitrovic som ligger høyt oppe på scoringslistene med ni scoringer. Her på Craven Cottage har de levert ganske så bra med elleve poeng etter seks kamper. Kurzawa og Solomon er ute.

Everton slo Crystal Palace hjemme sist, og dermed slo de tilbake etter tre tap på rad. Spissen Calwert-Lewins tilbakekomst kan være det som skal til for at Everton klarer å komme seg bort fra bunnstriden, men 3-3-3 siste ni er ganske så beskrivende for Evertons sesong enn så lenge, nemlig "helt middels". Det skal dog sies at tapene kom mot ganske tøff motstand i form av bortekamper mot Newcastle (0-1) og Tottenham (0-2), samt en hjemmekamp mot Manchester United (1-2). Nå har de 13 poeng, og en 12.plass gjør at de er fire poeng over streken etter tolv spilte kamper. Fem poeng på seks bortekamper er heller svakt. Godfrey, Mina og Townsend er borte her.

Fulham har en bra start, mens Everton leverer helt på det jevne. Men dette kan være en typisk kamp Everton får til noe i, og vi må dekke opp helt med HUB.

5. Bournemouth - Tottenham
Bournemouth glimter til en gang innimellom, men det blir litt for sjeldent til at de klarer å komme seg helt unna bunnstriden. Etter 0-1 hjemme for Southampton og 0-2 borte mot West Ham nå i de to siste kampene har de atter en gang falt noe nedover på tabellen etter at de hadde en flott periode med seks kamper uten tap før der igjen. Med 13 poeng har de fortsatt fire poeng å gå på nedover til lagene under streken, men med 10-25 i målforskjell ser man at de til tider strever i begge ender av banen. Men Bournemouth var tippet helt sist av de fleste før sesongen startet, og i så måte har de uansett innledet ganske så bra. Her hjemme har de åtte poeng på seks kamper, hvor målforskjellen viser ganske så tighte 4-5. Brooks, Kelly og Neto er ute med skader.

Tottenham har kommet seg kraftig ned på jorda med 0-2 borte mot Manchester United og 1-2 hjemme mot Newcastle i de to siste. 1-1 hjemme mot Sporting i CL denne uken gjør at de heller ikke der er sikret avansement enda, og dermed har den siste tiden gitt mer motgang enn på lenge. For sesongen har egentlig vært et stort pluss for Tottenham, men etter tre tap på de fem siste i serien har de mistet noe terreng til Arsenal og Manchester City helt i topp. 23 poeng betyr fortsatt en sterk 3.plass, men nå kommer lagene jaktende på rad og rekke bak de på tabellen. De har heller ikke den beste bortestatistikken med åtte poeng og negative 7-8 i målforskjell etter seks kamper. Kulusevski og Richarlison er eneste fravær.

Tottenham har fått smake på motgang nå den siste tiden, og bortestatikken er ikke allverden å rope hurra for. Bournemouth er dog langt unna den tøffeste kampen deres hittil, og vi spiller en B selv om vi helst skulle hatt råd til å dekke opp litt.

6. Brighton - Chelsea
Det har ikke vært noen enkel start på trenerkarrieren i Brighton for De Zerbi. Ingen seire har det blitt, og 0-2-3 siste fem er noe flatterende. Men programmet har vært steintøft med både Liverpool (3-3), Manchester City (1-3) og Brentford (0-2) borte, samt Tottenham (0-1) og Nottingham Forest (0-0) hjemme. Banespillet vinner de stort sett, men effektiviteten er langt fra bra nok. Effektiviteten slet de også med under Graham Potter, og det virker ikke som det er enkelt å løse over natten. Nå har de falt noe ned til en 9.plass med 15 poeng, men selv om de ikke har blitt mye poeng i det siste ser man at de ligger spennende kvaliteter i laget. Åtte poeng på fem hjemmekamper er greit nok, men de har kun sluppet inn tre mål her på Amex Stadium, og det er viktig å ta med seg. Mitoma og Moder står over med skader.

Graham Potter returnerer til sin gamle klubb når Chelsea reiser sørover for å møte Brighton. Potter har justert Chelsea-skuta og er ubeseiret på sine ni første kamper som manager for London-laget. Chelsea ligger på femteplass på tabellen med 21 poeng, og har heng på topplagene hvor de kun ligger to poeng bak Tottenham på tredjeplass. Chelsea har lenge vært et lag som er vrieneå slå, og det har ikke endret seg under Graham Potters ledelse. På de ni kampene han har ledet laget i alle turneringer er status 6-3-0 - med en målforskjell på 16-4. I Premier League har de 3-2-0 under Potter, og ikke minst har de blitt enda mer solide bakover på banen hvor de siste kampene viser 3-0 over Wolves, 2-0 over Aston Villa, 0-0 mot Brentford og 1-1 mot Manchester United hvor de fikk en utligning i fleisen helt på tampen av kampen. Chelsea trives enormt mot Brighton hvor de ti siste oppgjørene i serien viser 6-4-0 fordel Chelsea. Fofana, James og Kante er fortsatt ute, mens også Koulibaly og Kovacic er usikre.

Chelsea trives godt mot Brighton hvor de er uten tap på de ti siste. Trener Potter kjenner Brighton meget godt, og Chelsea blir jo med rette favoritter her. Men Brighton har hatt enormt mye ballinnehav de siste kampene, og de har kun sluppet inn tre mål her på hjemmebane denne sesongen. Denne lukter målfattig, og alt kan egentlig skje i slike kamper selv om Chelsea blir favoritten. B på 96-rekkeren og HUB på 432-rekkeren for oss.

7. Newcastle - Aston Villa
Nå har Newcastle funnet fasongen sin. Både den defensive biten og den offensive begynner å falle på plass, og da kan Newcastle bli en skummel joker i år. Sist så vi klart hvor gode de kan være når de slå Tottenham 2-1 på bortebane i en kamp Newcastle var klart med på notene. Med 4-3-0 siste sju og kun ett tap hittil denne sesongen har Newcastle nå kommet seg opp til CL-plass og 4.plass med 21 poeng, hvor de bare har to poeng opp til Tottenham på tredje. Med ti baklengs har de det beste forsvaret i Premier League, og når de også har begynt å score mål selv kan dette nå et godt stykke. Her hjemme har de tolv poeng på seks kamper etter 3-3-0, men begge de to siste er vunnet over Everton (1-0) og Brentford (5-1). Darlow, Dummett, Isak, Krafth og Ritchie er alle fortsatt ute uten at det har hindret de noe særlig i de siste kampene.

Aston Villa slo enormt tilbake etter sparkingen av Steven Gerrard når de smadret Brentford hele 4-0 hjemme sist. Det var nok en enormt viktig seier mentalt sett, og her kommer også deres første kamp under den nye treneren Unai Emery som er tilbake i engelsk fotball. Han tar over et skjelvende lag som har 2-3-5 siste ti, men som sagt kommer nok seieren sist til å kanskje stå igjen som en kamp hvor ting snudde for Aston Villa. Den ga også et visst pusterom nedover på tabellen, hvor Aston Villa nå har tre poeng ned til lagene under streken fra sin 15.plass og tolv poeng. Augustinsson, Diego Carlos og Kamara er ute her.

Hva kan Unai Emery få ut av dette Aston Villa-laget? Det er det store spørsmålet. Newcastle er uansett både store og klare favoritter, og de får vår tillit denne gang. H.

8. Brentford - Wolves
Fullstendig umulig å vite hva man får fra Brentford for tiden, for der i gården varieres det kraftig. De siste kampene viser 5-2 over Leeds, 0-0 borte mot Bournemouth, 1-5 borte mot Newcastle, 2-0 hjemme over Brighton, 0-0 hjemme mot Chelsea og 0-4 borte mot Aston Villa. Den enkle forklaringen viser at de holder seg bra på eget gress, mens tvert de skal ute på reisefot så synker kvaliteten. Nå er det hjemmekamp, og etter 0-0 mot Chelsea og 2-0 over Brighton i de to siste er det lov å håpe på en bra forestilling selv om 0-4 borte mot Aston Villa sist var krise. Deres elleve poeng på seks hjemmekamper er den klart største grunnen til at de fortsatt helger ok med på sin 11.plass og 14 poeng. Hickey, Jansson, Nørgaard og Strakosha er ute med skader.

Wolves er langt nede i mørket. 0-4 hjemme for Leicester sist var det siste skuddet for baugen, og med 1-0-5 siste seks ropes det SOS. Kun hjemmeseieren 1-0 hjemme over Nottingham Forest tredje sist var et lyspunkt, og klubben som fortsatt er på trenerjakt ligger nest nederst på tabellen med ni poeng og lite lystige 5-18 i målforskjell. Klart, de har en del skader offensivt, men nå må noe gjøres. Og det kjapt. Her mangler de fortsatt Chiquinho, Jimenez, Kalajdzic og Neto.

Brentford overlever på sin ganske gode hjemmeform nå. Mens Wolves famler i blinde, og mangler en reddende engel i det offensive spillet. Brentford blir ganske klare favoritter, men vi er ikke helt sikre og må doble opp med HU.

9. Crystal Palace - Southampton
Ujevne prestasjoner av Crystal Palace, men de leverer ganske bra her hjemme hvor de har 3-1-1 på de fem siste inkl. seire i begge de to siste over Leeds (2-1) og Wolves (2-1). Verre er det med bortekampene hvor de senest tapte 0-3 for Everton, men heldigvis er det hjemmekamp denne gang. En 13.plass med 13 poeng gjør at de henger med midt i haugen av lag mellom E-cup og nedrykk, hvor det største problemet deres er scoringsformen som er noe svak med kun tolv scoringer enn så lenge. Men ti av poengene og ni av scoringene har kommet her på Selhurst Park, og de bør ha kurante muligheter til å plusse på begge de kontoene lørdag. Butland, Clyne, McArthur og Richards er ute her.

For Southampton er langt unna noe storlag. Og selv om de har slått noe tilbake med 1-2-0 siste tre ligger de fortsatt helt nede på en 16.plass med tolv poeng. Seks poeng er hentet her på bortebane, hvor målforskjellen er desto styggere med 4-11. Sist bortekamp slo de Bournemouth 1-0, og foruten den seieren og 2-1 over Leicester tidlig i sesongen er alle bortekampene deres tapt (2-0-4). Livramento og Walker-Peters er ute.

Typisk hardtspillende oppgjør på nedre halvdel i Premier League. Crystal Palace har levert ganske ok på hjemmebane, og vi tror ikke de taper her. HU skal holde.

10. Burnley - Reading
Burnley har den aller beste formen i serien nå, hvor de faktisk ikke har tapt på de 14 siste seriekampene. Med 4-1-0 på de fem siste har de klatret opp til toppen av tabellen med 32 poeng, og sist slo de Norwich 1-0 her på hjemmebane hvor de nå har vunnet fire av de fem siste kampene. 30 scorede mål er flest i serien, mens de med 15 baklengs også er nest best i klassen der hvor det bare er Preston som er bedre.

Reading har startet fullt godkjent med en 8.plass og 25 poeng, til tross for at de har negativ målforskjell med 19-23. De slo tilbake med tre poeng hjemme over Bristol City sist (2-0), etter at de tre foregående alle hadde endt med tap mot QPR, West Bromwich og Swansea. Reading er mye bedre på eget gress enn her borte (tatt 19 av 25 poeng på hjemmebane), og 5-14 i målforskjell på sju bortekamper er ganske så svakt.

Burnley durer på, og leverer bra fotball all over. De har fin form også her hjemme, og mot et ganske så bortesvakt Reading ender vi opp med en klar H.

11. Norwich - Stoke
Norwich har raknet totalt den seneste tiden. Raden viser 0-2-4 siste seks, og sist kom det nok et tap med 0-1 borte for Burnley. Det var deres fjerde på fem kamper, og heller ikke her hjemme har de imponert noe i det siste med tap for både Luton (0-1) og Preston (2-3) i de to siste. Etter at de hadde en nydelig periode med 7-2-0 for ikke lenge siden har altså gardinen gått fullstendig ned, og nå er plutselig Norwich falt utenfor playoff med en 7.plass og 25 poeng. 14 poeng på ni hjemmekamper er helt middels, men raden er råtten deluxe.

Stoke kommer også de fra tap i de to siste, hvor begge har kommet på hjemmebane mot antatt dårligere motstand. Først tapte de 0-1 for Rotherham, før de sist tapte 0-2 for Coventry. Det har gitt kaldt vann i årene på Stoke som virket å være på vei oppover med to fine seire over Sheffield United (3-1) og Preston (2-0). 2-2-3 siste sju er helt middels, og fra en 17.plass med 19 poeng ligger de bare to poeng unna nedrykksstreken. Elleve poeng på åtte bortekamper er godkjent.

Norwich har kvaliteter, men trenden nå er bare vond. Men heller ikke Stoke kommer fra de beste kampene i det siste, og vi tror egentlig at Norwich kan klare noe her. HU.

12. Hull - Blackburn
To seire på rad nå for Hull som med seks poeng på de to siste har kommet seg bort fra bunnstriden. 3-1 borte over Blackpool nest sist ble fulgt opp med 4-2 borte over Rotherham sist, og to sterke borteseire der har ført de opp til en 16.plass med 20 poeng. Her hjemme har de også levert helt ok med tolv poeng på åtte kamper, selv om det glipper litt for mye bakover med 14 baklengs.

Blackburn gjør det enda bedre enn hjemmelaget, for Blackburn har nå tre strake trepoengere og med 4-0-2 på de seks siste holder de seg fortsatt godt med der oppe på 3.plass med 30 poeng. De er kun to poeng bak ledende Burnley som har 32, og formen er altså meget bra med 2-1 borte over Middlesbrough, 2-0 hjemme over Sunderland og 2-1 hjemme over Birmingham i de seneste kampene. Dog sliter de klart mer generelt sett på fremmed gress, hvor ni poeng etter åtte kamper ikke er mer enn middels.

Vrien kamp, hvor begge lag viser bra form nå de siste kampene. Men Blackburn har ikke trivdes veldig på bortebane, og vi ender opp med HU på 96-rekkeren og HUB på 432-rekkeren.

Sportspills 96-rekker:
1. Strømsgodset - Haugesund HU

2. Vålerenga - Sarpsborg 08 H

3. Liverpool - Leeds H

4. Fulham - Everton HUB

5. Bournemouth - Tottenham B

6. Brighton - Chelsea B

7. Newcastle - Aston Villa H

8. Brentford - Wolves HU

9. Crystal Palace - Southampton HU

10. Burnley - Reading H

11. Norwich - Stoke HU

12. Hull - Blackburn HU

Sportspills 432-rekker:
1. Strømsgodset - Haugesund HU

2. Vålerenga - Sarpsborg 08 H

3. Liverpool - Leeds H

4. Fulham - Everton HUB

5. Bournemouth - Tottenham B

6. Brighton - Chelsea HUB

7. Newcastle - Aston Villa H

8. Brentford - Wolves HU

9. Crystal Palace - Southampton HU

10. Burnley - Reading H

11. Norwich - Stoke HU

12. Hull - Blackburn HUB