(Nettavisen)

Denne ukens midtukekupong spilles allerede mandag 16.mai da dette er en av de store festdagene for norsk fotball. Kupongen består av åtte kamper fra Eliteserien, tre fra OBOS-ligaen og en fra Premier League. Bonuspotten ligger på ca. 3,4 millioner kroner. Innleveringsfristen er mandag kl. 17.55.

1. Vålerenga - HamKam
Vålerenga står med 3-0-3 på årets seks kamper. Man trodde kanskje at de var "friskmeldt" etter de seirene over Jerv (1-0) og Sandefjord (3-1), men de spilte en ganske så laber kamp borte mot Tromsø sist når tapte 0-1. Det offensive spillet sitter ikke, og det blir rett og slett for lite sluttprodukt. Ni poeng er uansett en start helt på det jevne, og de har tross alt vunnet begge sine hjemmekamper så langt med 2-1 over Haugesund og 1-0 over Jerv. Her mangler de Borchgrevink og Layouni, mens Holm, Strand og Oldrup Jensen er usikre.

HamKam har holdt bra følge i de første kampene etter opprykket, og 1-3-1 på fem kamper må sies å være klart godkjent. De to siste har endt med poengdeling 2-2 og 0-0 mot Kristiansund og Aalesund, men med bare ett poeng på to bortekamper venter de fortsatt på sin første seier på reisefot. Onsrud og Bjørlo er ute med skader.

Vålerenga vakler en god del, men er fortsatt feilfrie hjemme på Intility. Vi gir de tilliten igjen, dog noe under tvil. H.

2. Bodø/Glimt - Tromsø
Etter to sesonger med ganske lite motstand i den hjemlige ligaen har Bodø/Glimt nå møtt på litt varians og faktisk hatt store problemer i et par av kampene. Særlig har de slitt når lag har lagt seg i 3-5-2, noe som har skapt en rekke med mer tvilsomme resultater i det siste. Både Rosenborg (2-2), Viking 0-2) og Lillestrøm (1-1) har tatt poeng fra Bodø/Glimt i serien så langt, og etter fem kamper står Bodø/Glimt med åtte poeng. De har allerede fått en luke opp til lederlagene Viking (16) og Lillestrøm (14), men de har hhv. to og en kamp mer spilt. Uansett viser det at også Bodø/Glimt har svakheter, og de røk også på en smell i cupfinalen mot Molde nest sist hvor de tapte 0-1. Dermed vakler bodøværingene mer enn de har gjort på lenge. Her må de unnvære Konradsen og Solbakken med skader, mens Saltnes er ute med suspensjon. Fet meldes også usikker.

Tromsø ønsker garantert å skape trøbbel for "storebror" i nord, men 2-2-2 så langt viser et noe ustabilt lag. Når de også har vært klart best hjemme på Alfheim må de nok godta at de kommer hit som soleklare underdogs. For med 0-2-1 på tre bortekamper mot Odd (0-2), Aalesund (2-2) og Jerv (1-1) har de ikke levert mer enn middels, og forrige sesong hadde de ingen sjanse her i Bodø når de tapte 0-3. En 8.plass med åtte poeng er helt okei for Tromsø, men det er nok ikke her de skal ta poengene sine. Opsahl og Robertsen er ute, mens Jones, Mikkelsen og Antonsen er usikre.

Bodø/Glimt har vært overraskende shaky i starten på sesongen. Her bør de være ganske revansjesugne mot "rivalen" Tromsø og vi spiller en relativt klar H.

3. Kristiansund - Strømsgodset
En av de store skuffelsene hittil i sesongen er Kristiansund. Med blodfattige 0-1-4 på de fem første rundene har de lagt seg dønn nederst på tabellen, og "eventyrhistorien" deres med trener Michelsen i front begynner kanskje å gå mot en noe trist slutt. For pilen pekte nedover allerede på slutten av sesongen i fjor, og den har så absolutt fortsatt i år. De strever med å få i gang Mawa på topp, og da mangler de en skikkelig spydspiss. De har tradisjon for å være en meget bra hjemmelag, men med bare ett poeng på de to første hjemmekampene mot HamKam og Sarpsborg 08 ser heller ikke den fordelen ut til å hjelpe. Nei, snart er gode råd meget dyre for Kristiansund som også sliter med store skadebekymringer. Askar, Ulvestad, Kvile, WIlliamsen og Coly er iallfall ute foran denne.

Strømsgodset er også kjent som et meget godt hjemmelag og desto svake borte. Men denne sesongen har de allerede fått sin første borteseier etter 1-0 over Haugesund i en meget svak kamp, og med 2-1-2 har de innledet helt ok. Særlig var 0-0 borte mot Viking sist bra, hvor de viste bra forsvar selv om de hadde ganske lite eget spill kampen gjennom. Sju poeng på seks kamper gir en 10.plass, men de har allerede skaffet seg en luke ned til lagene helt nederst i bunn.

Smålur kamp denne. For generelt ville man gått for en hjemmeseier her med hjemmesterke Kristiansund mot bortesvake Godset. Men Kristiansund virker meget svake nå, mens Godset har fått seg noen oppturer på bortebane. Derfor må vi gardere opp med HU på 96-rekkeren og HUB på 432-rekkeren.

4. Lillestrøm - Sarpsborg 08
Lillestrøm har vært knallgode i starten, og med 4-2-0 er de ubeseiret. De har heller ikke sluppet inn mer enn fire mål til sammen, og da har de allerede spilt mot både Molde (2-1) og Bodø/Glimt på bortebane (1-1). Humøret virker å være på topp hos fugla nå, og etter 1-1 borte mot Bodø/Glimt sist sank det nok ikke. Hjemme er de så feilfrie som man kan få det med 3-0-0 og 7-0 i målforskjell, og Lillestrøm blir helt klart å regne med i toppen denne sesongen. Kairinen er ute her.

Sarpsborg 08 har også vært en positiv overraskelse. Ansettelsen av Billborn virker å vare en innertier, og sammenligner man feks med Rekdal i Rosenborg ser det ut som om Sarpsborg 08 mye raskene har klart å utvikle en ny og egen stil under ny trener. 3-1-1 er fin statistikk, og spillet sitter ganske så bra. Her på bortebane har de fått full pott med to seire over Kristiansund (3-2) og Tromsø (5-2), og man ser en tendens til meget åpne kamper når Sarpsborg 08 kommer på bortebane. Åtte scoringer og fire baklengs på to kamper er ikke ofte man ser, men enn så lenge har den stilen fungert. Med ti poeng på fem kamper ligger de på en finfin 4.plass, hvor de har en kamp tilgode på alle lagene foran på tabellen.

Her får vi en skikkelig toppkamp. Lillestrøm er ubeseiret og har 9-0 på hjemmebane, mens Sarpsborg 08 har scoret åtte mål på sine to bortekamper. Denne er vrien, og vi ender opp med HUB.

5. Odd - Haugesund
Odd under "Paco" sin ledelse har vært et spennende innslag. Sist prøvde de seg på en noe finurlig formasjon, noe som funket meget dårlig, De ble rundspilt av Molde fra start, og tapte kampen 0-3 etter at de også fikk en tidlig utvisning i første omgang på stillingen 0-1. Men uansett er Odd et friskt pust denne sesongen, og de kommer med nye vinkler og tankesett. Nå er formen dessverre noe svak med tre strake tap, og det gjør at Odd har rast nedover på tabellen til en plass under streken med seks poeng på seks kamper. Her på eget gress har det klaffet en del bedre, hvor 2-0 over Tromsø, 2-1 over Viking og 2-3 mot Aalesund er klart godkjent. Her må de klare seg uten Bjørtuft etter det røde kortet sist.

Endelig. Det tenkte garantert hele Haugesund sist når dommeren blåste i fløyta. For med 2-0 over Kristiansund på hjemmebane kom sesongens første poeng og seier, og etter fem strake tap smakte det garantert godt. Haugesund har aldri trivdes særlig bra på bortebane, noe man kunne se i fjor der de endte opp med åtte poeng på 15 kamper. Det har ikke startet bedre i år, hvor de har 0-0-3 og 2-8 i målforskjell etter kampene mot Vålerenga, Viking og Lillestrøm. Dog er det veldig tøffe kamper, og denne kan nok bli noe "lettere". Liseth og Samuelsen er fortsatt skadet.

Odd mer full pott hittil på hjemmebane, og de får et greit tips her mot Haugesund om ikke trives på bortebane. Men Odd kommer med tre strake tap, og dermed sikrer vi med HU.

6. Rosenborg - Sandefjord
Rosenborg fikk en ganske fin start med 1-1 mot Bodø/Glimt og 1-0 hjemme over Odd i de første rundene. Det stilnet kritikken en del, men nå begynner det allerede å murres igjen. For etter 0-2-1 på de tre kampene etter den tid vises det klart å tydelig at Rosenborg under Kjetil Rekdals ledelse ikke har noe eget definert spill. Det blir kun motspill, og dermed sliter de kraftig når de selv forventes å styre kampene. Slikt godtas sjelden i Trondheim, og det skal ikke mange kampene til med en slik tilnærming før Rekdal nok vil få folket mot seg. 0-3 borte mot Strømsgodset sist var krise, og nå peker pilen kraftig nedover for Rosenborg som ligger nede på 13.plass like over streken med seks poeng. Augustinsson og Giampaoli er fortsatt ute, i tillegg er Vecchia, Tagseth og Andersson usikre.

Sandefjord er et morsomt lag. Der vet man aldri hva man får. De er ujevne som dagen er lang, og med 2-0-3 står de med seks poeng. Utrolig nok har begge seirene kommet på bortebane, og ikke i noen "vanlige" kamper. Neida, de slo Haugesund 3-1 borte i første runde, i tillegg til at de plutselig smadret Strømsgodset hele 5-0 noen kamper etterpå. Sist ble det et klart hjemmetap 1-3 for Vålerenga, men man kan likevel ikke avskrive Sandefjord som klarer å lage gull utav gråstein hver sesong. Foss er ute med skade.

Sandefjord har ikke vunnet i Trondheim siden 2006, hvor Rosenborg har 7-1-0 etter den tid. Men nå virker trønderne mer usikre enn på lenge, og vi må dekke opp med HU her.

7. Viking - Jerv
For en pangstart Viking har fått. 5-1-1 er fasit, og den kunne vært enda bedre om ikke Strømsgodset hadde kloret seg fast til 0-0 i Stavanger sist. Likevel holder det til tabelledelse med 16 poeng, to poeng foran Lillestrøm. De spiller fin fotball med stor trygghet, og når de også har fått i gang stjernespissen Berisha (5 mål) så kan dette nå meget langt for de blå fra oljebyen. Hjemme på Viking Stadion har de levert gode prestasjoner med 3-1-0 og 8-1 på fire kamper, hvor de blant annet slo Bodø/Glimt 2-0 i serien. Legger man til at de også gjorde et kunststykke når de snudde 0-3 til 4-3 borte mot Molde nest sist så har man et lag som virkelig har fått troen på at alt er mulig. Auklend virker å være eneste fravær.

Jerv skulle være en enorm kasteball i Eliteserien i følge alle spådommer, men man må vel kunne si at de har gjort de tankene til skamme her i starten. 2-1-2 på de fem første er langt over forventet, selv om alle poengene har kommet på hjemmebanen i Grimstad. Likevel har de spilt jevnt med de fleste, og det er kun mot Lillestrøm de har fått juling. I sin siste bortekamp mot Vålerenga holdt de følge helt til de ti siste minuttene, hvor de scoret et ulykksalig selvmål som førte til tap 0-1. Sist ble det 1-1 hjemme mot Tromsø i en kamp Jerv var fullt på høyde. Mafi og Fernendes er ute med skader.

Selv om Jerv har begynt bedre enn forventet har Viking vært enormt gode. Denne skal være en klink H.

8. Aalesund - Molde
Aalesund har vært ujevne, men plukker stadig poeng. 2-2-2 vier tabellen, og det gir åtte poeng på seks kamper. En 7.plass bør de være godt fornøyde med, og med en slik start slipper de å henge bakpå fra start av slik som de gjorde forrige gang de var oppe i Eliteserien. De har kun spilt to hjemmekamper, hvor 1-0 over Kristiansund og 2-2 mot Tromsø (slapp inn mål i 94.) gjør at de enda ikke har tapt på Color Line Arena denne sesongen. Og selv om Molde har vært det beste laget i landsdelen de siste årene vant Aalesund her i cupen tilbake i 2019. Dog var Molde klart best i serien året etter, når de slo Aalesund 4-1. Segberg er skadet.

Molde har snublet og kavet seg gjennom starten her. De imponerer vel ikke, men har likevel 3-1-2 og ti poeng på seks kamper etter seire over Vålerenga (1-0), Strømsgodset (3-1) og Odd (3-0). Da var de klart bedre i cupfinalen mot Bodø/Glimt som de klarte å vinne 1-0 etter en sen scoring, mens de allerede i kampen etter klarte å ryke en 3-0 ledelse til tap 3-4 hjemme mot Viking. Sist fikk de det enkelt mot et Odd med ti mann (3-0), og det viser at det går veldig i rykk og napp for Molde akkurat nå. En grunn til det er nok at de mangler en hel haug av spillere, og også her er de uten Ellingen, Ulland-Andersen, Hussain,Fofana, Haraldseid, Sigurdarson og Sinyan. Brynhildsen er også usikker.

Aalesund er nyopprykket, og man skal kanskje ikke forvente at de skal ut å briljere her. de er nok fornøyde med uavgjort, så er det opp til Molde å vise om de enkelt og greit er bedre. UB.

9. Brann - Sandnes Ulf
Brann var meget gode i sin siste kamp når de slo KFUM hele 5-1 på bortebane, selv om KFUM ledet 1-0 til pause. Men når de fikk en mann utvist ble Brann nådeløse og scoret hele fire mål i løpet av de ti siste minuttene. Men kanskje var det akkurat dette Brann trengte, og med 3-2-0 er de fortsatt uten tap denne sesongen. Noe unormalt er det likevel at alle seirene har kommet på bortebane, mens de fortsatt venter på sin første seier hjemme på Brann Stadion. Men hva passer vel bedre enn å ta den på selveste 16.mai? Med elleve poeng på fem kamper henger de iallfall bra med på tabellen, så får man se om de ligger enda bedre an etter mandag kveld.

For ett av lagene som ligger foran Brann på tabellen er Sandnes Ulf. Sandnes Ulf var det eneste laget uten poengtap før den forrige runden, men etter fire rake seire fikk de seg en skikkelig stjernesmell når de tapte hele 0-4 hjemme for Fredrikstad. Etter at de slo Stabæk 1-0 borte nest sist var det utrolig skuffende, men med 4-0-1 har likevel serieinnledningen vært meget bra for Sandnes/Ulf som nok merket at toppscorer Ramsland var skadet forrige kamp.

Brann har kommer seg bra i gang, og nå får de også sesongens første hjemmeseier. H.

10. Fredrikstad - Skeid
Etter en litt slapp seriestart med uavgjort 2-2 mot både Stjørdals-Blink og Grorud virker det som Fredrikstad har kommet snikende mer og mer for hver kamp. Og med 1-0 over Start og 4-0 over Sandnes Ulf sist har de nå 2-2-1 på sine fem spilte kamper. Særlig forrige kamp var av det meget gode slaget, hvor de knuste hittil ubeseirede Sandnes Ulf hele 4-0 på bortebane. Fredrikstad mangler kanskje storscoreren i år, men selve laget virker utrolig bra for øyeblikket.

Mens Skeid, de føler man faktisk litt synd på. For de har jo spilt så bra her etter opprykket, men likevel ligger de altså helt uten poeng etter fem strake ettmålstap. At Skeid ligger helt nederst med null poeng er ganske så misvisende, for de har spilt helt på høyde med alle, og de har altså møtt Stabæk, Kongsvinger, Brann, Start og Mjøndalen i en knalltøff innledning. De første poengene kommer garantert snart, og særlig Buduson på topp er en trussel i hver kamp.

Skeid har vært så nære så nære, men det blir fort et nytt tap her dessverre. Fredrikstad virker å ha funnet en bra form nå, og vi spiller H på 96-rekkeren. Skeid har likevel vist nok til vi dobler med HU på 432-rekkeren.

11. Stabæk - Grorud
Stabæk har innledet noe ujevnt, og de venter fortsatt på sin første hjemmeseier. I bortekampene har de sett bra ut, og alle tre er vunnet med 3-2 over Skeid, 4-0 over Åsane og senest 1-0 over Ranheim. Men de finner ikke like mye rom når de selv skal styre kampene, og hjemme kommer de med 0-0 mot Sogndal og 0-1 mot Sandnes Ulf. Dermed har de ikke klart å gi hjemmepublikum en eneste scoring på eget gress, men den fine borteformen har likevel gitt ti poeng på fem kamper og en 6.plass på tabellen.

Grorud har fortsatt ingen seier etter fem runder, og med 0-3-2 ligger de blant de svakere lagene på tabellen. De har scoret sine mål, men forsvaret lekker litt for mye til at det blir noe særlig poeng ut av det. Sist hadde de null sjanse hjemme mot Start når de tapte 0-3, i en kamp de ble totalt utspilt selv om de hadde en del ball. Jo lengre tid det ta før seieren kommer, desto høyere skuldre vil Grorud få, og etter flere sesongen på vippen er det kanskje snakk om tid før de nok må ta turen ned en divisjon om det fortetter sånn.

Stabæk har enda ikke scoret hjemme, men Grorud slipper inn mye mål. Det bør den fine offensiven til hjemmelaget utnytte, og vi spiller H.

12. Newcastle - Arsenal
Newcastle viste fin form med fire strake seire før de har møtt overmakten i de to siste kampene med 0-1 og 0-5 mot topplagene Liverpool og Manchester City. Uansett bør Newcastle være meget godt fornøyde med formen de siste månedene, for på de 15 siste kampene har de vært det femte beste laget i Premier League. Hjemme har de levert fullt godkjent i år med 27 poeng på 18 kamper, og det trenger ikke å bli noe walkover for et Arsenal i poengnød her. Med en 14.plass og 43 poeng har ikke Newcastle noe å spille for i de siste rundene, og Fernandez, Hayden, Lewis, Shelvey og Willock er alle skadet foran dette oppgjøret.

For etter at Tottenham slo Burnley lørdag har Arsenal falt ned til en 5.plass utenfor Champions League neste sesong. Og med sine 66 poeng er de nå to poeng bak Tottenham, men Arsenal har denne kampen i bakhånd og har dermed alt i sine egne hender fortsatt. Formen er flott med 4-0-1 siste fem, men dessverre var de meget svake sist mot nevnte Tottenham, og det endte med et klart nederlag 0-3. Her møter de et Newcastle uten noe å spille for, og når Arsenal har slått både Chelsea (4-2) og West Ham (2-1) borte den siste tiden bør de også ha gode muligheter mot Newcastle som de trives godt mot på bortebane med hele sju seire på de åtte siste møtene. Partey og Tierney er skadet, mens Holding er ute etter rødt kort.

Arsenal trives ekstremt godt her på St James' Park, men de skuffet oss radikalt sist mot Tottenham. Vi gir de favorittstempelet, men dekker opp med UB på 96-rekkeren og HUB på 432-rekkeren.

Sportspills 96-rekker:
1. Vålerenga - HamKam H

2. Bodø/Glimt - Tromsø H

3. Kristiansund - Strømsgodset HU

4. Lillestrøm - Sarpsborg 08 HUB

5. Odd - Haugesund HU

6. Rosenborg - Sandefjord HU

7. Viking - Jerv H

8. Aalesund - Molde UB

9. Brann - Sandnes Ulf H

10. Fredrikstad - Skeid H

11. Stabæk - Grorud H

12. Newcastle - Arsenal UB

Sportspills 432-rekker:
1. Vålerenga - HamKam H

2. Bodø/Glimt - Tromsø H

3. Kristiansund - Strømsgodset HUB

4. Lillestrøm - Sarpsborg 08 HUB

5. Odd - Haugesund HU

6. Rosenborg - Sandefjord HU

7. Viking - Jerv H

8. Aalesund - Molde UB

9. Brann - Sandnes Ulf H

10. Fredrikstad - Skeid HU

11. Stabæk - Grorud H

12. Newcastle - Arsenal HUB