Gå til sidens hovedinnhold

Nå er det klart for Johaug-show

Norske langrennsløpere har for vane å forsyne seg grovt i Nord-Finland. Det tror vi de gjør i år også.

(Nettavisen)

Fredagens sprint ga ingen Norske seiere i World Cup-åpningen i Ruka. I herreklassen var det Russiske Alexandr Terentev som stakk av med seieren etter en imponerende sluttspurt der han parkerte Johannes Høsflot Klæbo og Erik Valnes i den siste motbakken.

For kvinnene ble det svensk dominans. Selv uten forrige sesongs supersprinter Linn Svahn og verdensmester Jonna Sundling på start ble det Svensk dobbeltseier. Maja Dahlqvist og Johanna Hägström sørget for det, mens Maiken Caspersen Falla tok en sterk tredjeplass og viser at hun blir å regne med også i år.

Nå står distanserennene for tur, og der vil nok de Norske løperne bite enda mer fra seg.

Programmet for helgen er som følger:

Lørdag 27. november

15 km klassisk intervallstart menn kl 10.15

10 km klassisk intervallstart kvinner kl 13.30

Søndag 28. november

10 km jaktstart kvinner kl 10.20

15 km jaktstart menn kl 12.30

Konkurransene ser du på TV3

Oddsen på de forskjellige konkurransene kommer fortløpende.Det spiller du på her

10 km intervallstart og jaktstart kvinner

Her har vi også en norsk superfavoritt på start. Therese Johaug gikk som vanlig som en maskin når hun viste seg frem på Beitostølen forrige helg, og historien viser at hun i hvertfall ikke går saktere når hun kommer til Ruka.

Hun vant klassiskløpet i fjor 21 sekunder foran Frida Karlsson, og akkurat Karlsson blir nok den tøffeste utfordreren også i år. Karlsson er bare 22 år og skal være i større utvikling enn Johaug, så får vi se om hun har nærmet seg gjennom sommeren og høsten. Sesongåpningen i Sverige så ganske solid ut.

Får Johaug et forsprang etter lørdagens intervallstart er det takk og farvel til de andre på søndagens jaktstart.

Det er også store muligheter for at Ingvild Flugstad Østberg tar steget opp på pallen. Selv om hun ikke har konkurrert på lenge har hun trent godt, og hadde nok ikke reist til Finland hvis hun ikke var i form.

Ellers blir det spennende å se om Krista Pärmakoski nærmer seg gamle høyder. Hun vant både sprinten og 10 km i Taivalkoski sist helg. De Russiske damene har også fått et par gjennomkjøringer og der var det Natalia Nepryaeva og Tatiana Sorina som var sterkest.

15 km intervallstart og jaktstart menn

Blant gutta er det flere vinnerkandidater og sannsynligvis vil det bli et samlet felt i jaktstarten på søndag. I fjor var det Klæbo som var helt suveren på 15 km klassisk da han vant 15 sekunder foran Alexey Chervotkin og 18 foran Alexander Bolshunov.

Dette er tydeligvis en løype som passer Klæbo, og vi holder han som en knepen favoritt. Utfordrere kryr det av, og vi trenger ikke gå lengre enn til lagkompisene før vi finner dem. Hans Christer Holund vant denne distansen på Beitostølen, med Emil Iversen like bak.

Av utlendinger er det hjemmefavoritten livo Niskanen som har sett sterkest ut i rennene før Ruka. Han har satt hele Russland på plass i de to rennene han har gått til nå. Alexander Bolshunov har hatt mye problemer i oppkjøringen og er ikke helt der han ønsker å være.

De to testrennene i Mounio forrige helg har helt sikkert hjulpet og vi får nok se en skarpere Russer i Ruka.

I herreklassen pleier feltet å samle seg på jaktstarter, og skjer det i helgen blir det Klæbo-show opp siste bakken.

Oddsen på de forskjellige konkurransene kommer fortløpende. Det spiller du på her