Gå til sidens hovedinnhold

Ristet oppgitt på hodet av Hareides påfunn: - Har aldri gjort det i min tid som trener

Tabelltips-intervjuet:

GPS, droner og søvnovervåking har vært en del av Rosenborg-spillerens hverdag. Nå hevdes det at laget er like godt trent som noen av verdens beste.

(Nettavisen)

TABELLTIPS ELITESERIEN:
3.-plass: Rosenborg

- Hva tror du om ditt lag denne sesongen, Åge Hareide?

- Jeg tror vi kommer til å konkurrere blant de fire i toppen. Jeg tror det blir de samme lagene der som i fjor. De samme som kjemper om mesterskapet.

- Hvilken spiller på ditt lag er det verdt å følge ekstra med på i år?

- Da vil jeg si spissen vår, Dino Islamovic. Han har sett veldig bra ut i vinter og tatt steg fra fjoråret, synes jeg.

- Hvem tror du vinner Eliteserien i år?

- Vi må tro på Rosenborg. Det er tradisjon for å være der og vi vet hva som kreves for å være i toppen.

- Hvem rykker ned?

- Det er vanskelig og jeg vil helst unngå å svare på det. Jeg vet for lite om de andre lagene på grunn av nedstegningen til å gjøre en skikkelig vurdering.

- Hvilken spiller tror du blir årets store profil – og hvorfor?

LES OGSÅ: Fagermo kom med bastant uttalelse. Det la Stabæk-profilen merke til: - Jeg er litt usikker på det

- Jeg håper det blir en av våre spillere. Det viktigste er at det blir en Rosenborg-spiller. Det er likegyldig hvem det blir, bare det blir en av våres.

- Hvis du ikke kan velge deg selv, hvilken trener i Eliteserien har du størst sans for?

- Jeg har egentlig sans for alle trenere i Eliteserien, alle er gode kollegaer. Det er viktig i fotballen å ta vare på hverandre. Det er ulike utfordringer, men jeg har sans for alle.

- Hvis du må trekke frem et talent i Eliteserien du har stor tro på, hvem velger du da?

- Da må jeg si min egen spiller Emil Konradsen Ceide. Han har veldig gode fysiske forutsetninger for å bli god. Men han må lære ting som ung og må gå den veien og den skolen.

- Hvor ser du for deg at du er om fem år?

- Da satser jeg på å være frisk, rask og oppegående. Jeg tror neppe jeg er fotballtrener lenger, da er det nok slutt.

- Hvilken bortebane liker du best i Eliteserien?

- Brann stadion, fordi det er gress.

- Det var mye snakk om den treninga dere hadde i vinter. Hva er grunnen til at dere valgte å kjøre et såpass tøft opplegg?

- Det er to ting vi har lagt vekt på, få et bedre fysisk grunnlag og gjøre litt ekstra innsats for den mentale biten. Det å komme seg opp tidlig og gjøre jobben. Skaderisikoen har vært minimal ved dette og vi har passet på spillerne hele veien. Det har fungert godt for oss og vært med på å øke kapasiteten vår.

- Hvordan har spillerne reagert på et slikt treningsregime?

- Det har gått veldig fint og det er ingen som har klaget på noe som helst. Spillerne har jobbet hardt og tatt dette på strak arm.

LES OGSÅ: Helland før sin første LSK-sesong: - Jeg har null problemer med å score på Lerkendal

- Mange ristet på hodet da det ble kjent at dere skulle kjøre tre økter om dagen med tanke på at det ville komme skader. Er det fordi de ikke vet hva dere har gjort?

- Det er nettopp det som er helt korrekt. De andre vet ikke hva vi har gjort, så de får bare passe på at hodet ikke faller av når de rister på det.

- Hva har dere ønsket å oppnå med denne treningen?

- Vi har trent kondisjon og styrke og vært nøye med restitusjon. Vi har hatt med en professor fra NTNU, Ulrik Wisløff, som er spesialist på utholdenhet, restitusjon, søvn og hele den pakka der. Det har fungert veldig godt, så vi er veldig fornøyd og testene viser at vi har økt kapasiteten vår veldig mye. Da har vi fått til det vi ønsket. Vi har heller ikke hatt noen skader i denne forbindelse, de skadene vi har fått har kommet gjennom fotballkamper.

- Har du kjørt et slikt opplegg tidligere i din tid som trener?

- Jeg har aldri kjørt et lag så intensivt som nå i min tid som trener, men mine lag har alltid trent hardt. Men du kan alltid trene hardere og ser vi til land som Tyskland og Bundesliga, har de lignende oppkjøringer. I Tyskland har de «lauflager», der de legger vekt på å få et så godt grunnlag som mulig. Dette er ikke noe nytt for de som har vært i Bundesliga.

- Du har allerede nevnt Wisløff. Han er en fyr med referanser fra ulike miljøer i europeisk toppfotball. Hva har vært hans bidrag i vinter?

LES OGSÅ: Tromsø-profilen om det tøffe utenlandsoppholdet: - Det var veldig spesielt

- Han har tatt med seg viktigheten av å få trent høyhastighet, slik at vi skal være i stand til å ta flere høyhastighetsløp. Flere enn tidligere. Det er en viktig faktor i fotball, du må ha et godt fysisk grunnlag for å akselerere når du er trøtt. Så det han har bidratt med er veldig positivt.

- Hvor tett følger dere opp spillerne i en slik treningsperiode?

- Vi følger opp spillerne hver eneste dag. De har på seg GPS, vi har droner som filmer treningene, vi har grundige analyser av det de gjør og målinger på løpshastigheten deres i alle treninger. Vi har masterstudenter som følger opp alt, samt at fysisk trener og Wisløff følger opp og har god kontroll på det som blir gjort.

- Dere har utstyrt spillerne med søvnmonitor. Hvordan fungerer det?

- De har de vært veldig positive til det. Vi får inn rapporter om søvnen. De setter på søvnmonitoren når de legger seg om kvelden og så registrerer den hvilken type søvn de har hatt i løpet av natten. Det er viktig med god søvn, for kroppen må være i vater når du trener.

- Mange har kanskje tenkt at fotballspillere har mye fritid og sitter oppe om natten for å spille Playstation. Er det noen som har blitt «fersket» på dette?

- Nei, det er ikke det. Det har vært veldig bra. Vi har en gruppe med spillere som er seriøse og jobber veldig godt.

- Wisløff har sagt til Adressa at RBK nå er like godt trent som et topplag i en av de fem største ligaene i Europa. Er dere virkelig på det nivået fysisk?

- Ifølge Wisløff, som har kontakter inn i de forskjellige ligaene, så stemmer nok det.

- Hvor viktig er det å være godt trent i fotball, sammenlignet med de andre faktorene som spiller inn for at et lag skal lykkes i en sesong?

LES OGSÅ: I Liverpool ble det en dundrende fiasko. Nå skal pappaen til Ødegaard prøve

- Det er veldig mye av jobben, egentlig. Fotball er en fysisk krevende jobb og krevende sport. Du må flytte deg mye på banen, litt avhengig av hvilken posisjon du spiller i, selvsagt. Et fysisk grunnlag er veldig viktig i den moderne fotballen. Jeg er glad for at vi ser igjen dette i kampene nå, spesielt når det kommer til gjenvinningsegenskaper og det å stå distansen. Vi har målinger på at vi er bedre på det. Så dette ser bra ut.

- Du tok jo over i fjor og gikk rett inn i det da. Nå har du fått mer tid og en oppkjøring til å sette ditt preg på dette. Fortell litt om hvordan dere har tenkt når dere har bygd laget inn mot den nye sesongen?

- Da jeg kom inn i fjor så handlet det mest om å få spilt ferdig sesongen. Det er mange kamper i uken, både hjemlige og europeiske kamper. Vi hadde ikke mulighet til å jobbe med noe nytt. Det er alltid vanskelig å ta over et lag midt i sesongen. I vinter har vi jobbet litt med prinsippene i laget. Som nevnt større arbeidskapasitet og vi har jobbet inn varianter med høyt og lavt press. Vi har fått satt det i system hvordan vi skal opptre når vi erobrer ballen med høyt og lavt i banen. Og hva vi skal gjøre med den i de ulike situasjonene. Videre har vi jobbet med å få på plass spill i lengderetning og en god struktur på det.

- Dere har rukket å spille noen treningskamper nå, hvilke svar har du fått?

- Jeg har fått en bekreftelse på at vi er veldig gode defensivt. Trygge defensivt. Det fungerer godt bakover både under høyt og lavt press vekselvis i de kampene vi har spilt. Det har sett solid ut. Så ønsker vi å bygge derfra for å få et godt grunnlag i det offensive spillet.

LES OGSÅ: Vegard Hansen har hentet informasjon fra seriemesterne: - Har lært fra innsiden

- Betyr dette at dere kan komme til å revurdere beslutningen om å omskolere Markus Henriksen til midtstopper?

- Ja, så absolutt. Vi har to midtstoppere som har spilt godt i treningskampene. Samtidig har det fungert bra med Markus på midtbanen. Det gjør det lettere å skyve på det med å omskolere han, så får vi heller vente å se.

- Hvis det likevel blir slik at Henriksen blir forsvarsspiller, hvilke kvaliteter er det du ser i ham som gir deg tro på at han kan bli nyttig i den posisjonen?

- Det er først og fremst hans evne med ballen i beina. Vi ønsker å få spilt mer ut bakfra. Han har spilt så mye på midtbanen, i en lang karriere, så han er trygg med ballen i beina og velger trygge løsninger bakfra. Dette er kvaliteter som vi er interessert i om kan bidra til at vi blir enda mer spillende. Men Even Hovland og Holmar Örn Eyjolfsson har vært dyktige i den fasen i treningskampene.

- Han har vel også høyden, noe ikke alle midtbanespillere kan skryte av?

- Absolutt. Markus har en bra fysikk og en duellstyrke som kan passe inn der.

- Dere har hentet inn Guillermo Molins til angrepsrekka. Er du bekymret over hvilken forfatning han er i, men tanke på at han har hatt lite spilletid en stund?

- Han har trent med IFK Malmö og fysioterapeuten som var i Malmö FF tidligere. Jeg er ikke redd for det fysikken hans, men vi må få ham i spilleform og det kan ta noen dager, men jeg tror det kommer raskt.

LES OGSÅ: Vebjørn Hoff har signert for Rosenborg

- Eksperter har stusset over at dere har hentet en 32-åring som har vært lite involvert den siste tiden? Hva er tankegangen bak denne signeringen?

- Jeg vet bedre enn ekspertene hva jeg får. Han var min lagkaptein i Malmö tidligere og var toppscorer i Allsvenskan da han ødelagte korsbåndet i kneet og var ute en lang periode med skade. Det er snakk om en dyktig fotballspiller, en vinnerskalle. Vi ville ha ham inn på korttidskontrakt siden vi har Ole Sæter skader og ikke vet helt når han er tilbake. Jeg håper Ole er tilbake i august, men fram til da har vi god dekning.

- Siden det er snakk om en innslagsspiller og en som skal bidra med bredde i troppen, var det kanskje aldri aktuelt å hente en større profil nå?

- Ja, det er helt riktig. Skal vi ha inn spillere mer permanent, så må vi også ut å scoute i lengre perioder. Det er noe vi gjør, men vi kan ikke kjøpe eller leie dyrt bare for å få inn noen som skal være det et års tid.

- Du har en kontrakt ut sesongen og det det er kontraktfestet at du og Rosenborg skal ta en prat om veien videre et stykke ut i sesongen. Hvilke forutsetninger skal til for å at du velger å fortsette i jobben videre. Vil resultatene bli avgjørende?

LES OGSÅ: På ett år mistet Rosenborg inntekter på over hundre millioner: - Tok tidlig grep

- Vi skal ha en prat sammen, uansett, vi har satt en dato for det i kontrakten min. Inntil da har det ikke så mye med retning å gjøre. Fotballens mekanismer er slik at når ting går bra, så snakker folk sammen. Når det ikke går bra, så snakker folk også sammen, men da er de kanskje ikke så enig. Jeg forholder meg til denne jobben nå og stresser ikke. Det vet klubben.

OVERGANGER:

INN:
Jonathan Augustinsson (Djurgården)
Besim Serbecic (tilbake fra FK Sarajevo etter lån)
Gustav Valsvik (tilbake fra Stabæk etter lån)
Adam Andersson (Häcken)
Ole Sæter (Ranheim)
Stefano Vecchia (Sirius, Sverige)
Vebjørn Hoff (Odd)
Guillermo Molins (Sarpsborg 08)

UT:
Tore Reginiussen (St. Pauli)
Teodor Berg Haltvik (Raufoss)
Vegar Eggen Hedenstad (Fatih Karagümrük)
Pa Konate (Botev Plovdiv)
Djordje Denic (Apollon Limassol)
Samuel Adegbenro (IFK Norrköping)
Warren Kamanzi (lån Ranheim ut sesongen)
Mikael Tørset Johnsen (lån til Feyenoord fram til sommeren)
Sondre Skogen (Feyenoord)
Filip Brattbakk (lån Ranheim ut sesongen)
Andreas Helmersen (Raufoss)
Gjermund Åsen (lån Lillestrøm ut sesongen)
Torbjørn Lysaker Heggem (Sandnes Ulf)
Erik Botheim (Bodø/Glimt)
Pål André Helland (Lillestrøm)
Oscar Solnørdal (Aalesund)
Rasmus Semundseth Sandberg (Stjørdals-Blink)
Daniel Flaathe-Simonsen (Fram Larvik)
Håkon Gangstad (Pec Zwolle)
Gustav Valsvik (Strømsgodset)

LES OGSÅ: Valsvik langer ut mot RBK-ledelsen - stemples som illojal av Hareide

TRENINGSKAMPER:

17. april: Rosenborg - Raufoss 3-0
21. april: Rosenborg - Ranheim 2-1
25. april: Rosenborg - Tromsø 1-0
28. april: Kristiansund - Rosenborg 3-0
2. mai: Ranheim - Rosenborg

Odds Eliteserien 2021

Favoritt til å vinne Eliteserien 2021 på oddsen er Molde med 2,35 i odds foran Rosenborg med 4 og Vålerenga med 5,25.

Favoritter til å rykke ned er Sandefjord, Strømsgodset og Mjøndalen med Tromsø og Brann rett bak.

Vidar Örn Kjartansson er favoritt til å bli toppscorer med 8 i odds.

Her kan du levere ditt spill