(Nettavisen)

Denne ukens søndagskupong består av de åtte avsluttende kampene i årets Eliteserie samt en kamp fra Premier League, en fra tysk Bundesliga, en fra italiensk Serie A og en fra fransk Ligue 1. Bonuspotten er oppe i ca.1,7 millioner kroner. Innleveringsfristen er kl. 16.55.

1. Vålerenga - Molde
En helt grei sesong i boka for Vålerenga som ender som nummer fem, seks eller sju. Akkurat nå er de på femteplassen med 44 poeng, men Odd på plassen bak har også 44, mens Tromsø på sjuende har 42. Det har ikke vært så mye brød og sirkus som man kanskje tenkte med duoen Jonsson og Fagermo bak spakene, men Vålerenga har også hatt perioder hvor de har vist meget bra spill. Dog har det blitt alt for ujevnt til å kjempe helt der oppe, og nå har de en ganske råtten rad med 0-2-3 siste fem. De to siste har endt uavgjort mot Sarpsborg 08 (3-3) og Haugesund (1-1), og på mange måter har nok Vålerenga tatt ferie allerede. Med 29 poeng på 14 hjemmekamper er de blant de bedre på eget gress.

Molde er suverene serievinnere, og når de leder med hele 18 poeng ned til Bodø/Glimt på andreplass har de rett og slett vært fullstendig overlegne denne sesongen. Trener Erling Moe endret litt på spillestilen foran sesongen, og det har gjort underverker hvor Molde ser sterkere ut enn på lang tid. Avslutningen på sesongen har vært fenomenal med hele 16 (ja, seksten!) seire på rad. Det er helt enorme tall, og Molde har også gått gjennom hele sesongen uten å tape en eneste kamp på bortebane (12-2-0). Med tanke på skadeproblemene de har hatt, samt E-cupspill er det intet mindre enn oppsiktsvekkende bra.

Molde ønsker nok å gå gjennom hele sesongen uten å tape på bortebane. Men Vålerenga har vært ganske så gode her på Intility Arena så vi må doble opp med UB.

2. Kristiansund - Jerv
Nå gjelder det for Kristiansund. For laget som egentlig var dømt helt nord og ned halvveis kan faktisk klare en av de største snuoperasjonene på lang tid. Etter en helt elendig første halvdel av sesongen har de avsluttet mye bedre, og etter 4-3-3 siste ti har de hentet nok poeng til å være klart på skuddhold til å kapre kvalikplassen fra Sandefjord i den aller siste kampen. Etter 2-2 borte Sarpsborg 08 sist ligger nemlig Kristiansund nå bare poenget bak Sandefjord med 22 poeng, og de har også bedre målforskjell enn det Sandefjord har. Dermed må Kristiansund ta flere poeng enn Sandefjord i den aller siste runden for å fullbyrde mirakelet å gå forbi laget fra hvalfangerbyen. Og selv om hjemmeformen ikke er den beste med 16 poeng på 14 kamper møter de her et Jerv som allerede har rykket ned.

Jerv hadde også de utrolig nok muligheten til å berge seg fra direkte nedrykk helt til den nest siste runden. Men der sa det stopp med tap 2-4 hjemme for Rosenborg, og dermed ender Jerv på en sisteplass i årets serie. Det var vel ganske så forventet, og egentlig har de bitt fra seg bedre enn man kanskje kunne frykte før sesongen begynte. 19 poeng er nok langt ifra bra nok, og det er jo særlig borteformen som har vært svak med 1-2-11 og 14-39 i målforskjell. Uansett har det nok vært et artig eventyr for Grimstadklubben som har vært en av de største askeladdene i den øverste divisjonen på mange år.

Skal Kristiansund ha noe som helst å gjøre i Eliteserien så må de nok rett og slett slå Jerv her. H.

3. Lillestrøm - HamKam
Det ble for tøft for Lillestrøm å ta medalje, men sesongen har uansett vært meget bra selv om det kanskje ikke føles sånn akkurat nå. I år som i fjor skuffet de litt i de siste og avgjørende kampene, og etter 2-0-5 siste sju ble det en liten reprise av i fjor. Særlig helt på slutten har de skuffet veldig med tap 0-2 hjemme for Odd og 1-2 borte for Aalesund, men nå kan de spille denne kampen med dønn lave skuldre. For nå blir det en fjerdeplass uansett hva, hvor de har seks poeng opp til Rosenborg og seks poeng ned til Vålerenga. Med 26 poeng på 14 hjemmekamper har de tross alt levert bra her på Åråsen, hvor de kun har sluppet inn 12 mål.

HamKam gjorde det kanskje ikke så lett for seg selv når de valgte å la trener duoen Rekdal/Frigård dra til Rosenborg før sesongen mens de også solgte stjernen Eriksen til Molde halvveis. Men, alt i alt viste det seg å være det helt riktige, iallfall på lang sikt, for HamKam fikk inn drøssevis av millioner samt at de likevel klarte å redde plassen i Eliteserien. Det gir et bra utgangspunkt foran neste sesong, og dermed kan de egentlig klappe seg selv på skuldra ganske så fortjent selv om de nå ligger på en 13.plass med 31 poeng. Med åtte poeng ned til Sandefjord på kvalik er det ingen fare, hvor 2-2-3 siste sju holdt i massevis. Sist bortekamp vant de 2-1 over akkurat Sandefjord, men denne blir nok en del vanskeligere for HamKam som har 13 poeng på 14 bortekamper.

Lillestrøm taklet nok ikke presset helt, men nå kan de avslutte sesongen med lave skuldre foran hjemmefansen. Vi tror de leverer en god kamp her og spiller H på 96-rekkeren og HU på 432-rekkeren.

4. Rosenborg - Sarpsborg 08
Rosenborg sikret seg medalje med å vinne 4-2 mot Jerv i Grimstad i en kamp de samtidig sendte Jerv ned til OBOS-ligaen. Men selv om medaljen og E-cupspill neste år nå er sikret har de fortsatt planer om å snappe sølvet fra Bodø/Glimt. Med 56 poeng ligger de nemlig bare poenget bak Bodø/Glimt, og når Rosenborg viser 5-1-1 siste sju og i tillegg har den aller beste hjemmestatistikken i Eliteserien med 12-2-0 har de iallfall tallene på sin side. Forrige hjemmekamp på Lerkendal ble en fest for trønderne hvor de snudde 0-1 og 1-2 til seier 3-2 over Bodø/Glimt foran et fullsatt stadion. De har skapt engasjement igjen der oppe i Trøndelag, og de kommer nok ikke til å gi seg før slaget er tapt på søndag. Noe særlig har de uansett ikke å tape, for de har seks poeng ned til Lillestrøm på fjerdeplass.

Men å tro på at Sarpsborg 08 er en enkel match går ikke, for etter at Sarpsborg 08 begynte å spille fotball igjen for et par måneder siden har de faktisk spilt ni kamper uten tap. Og med 5-4-0 er plassen for lengst sikret etter at de så vist var nede å snuste rundt nedrykksstriden en kort periode. Nå er de oppe på en 8.plass med 38 poeng, men like bak kommer både Aalesund (38) og Haugesund (37) som sikkert har lyst til å snyte Sarpsborg 08 fra en plass på øvre halvdel. De re siste har alle endt med poengdeling for særpingene nå, etter 1-1 hjemme mot Tromsø, 3-3 borte mot Vålerenga og sist 2-2 hjemme mot Kristiansund. 17 poeng på 14 bortekamper er vel helt ok, men de har sluppet inn hele 28 mål, noe som gir to baklengs pr bortekamp. Det kan bli vrient å hente noe på Lerkendal med de tallene.

Rosenborg jakter sølvet, og de gir seg nok ikke før dommeren har blåst i fløyta for siste gang. Vi tror på trønderne og spiller H.

5. Sandefjord - Haugesund
Sandefjord har virket ganske klare fra nedrykk gjennom så å si hele sesongen, men så har de på urolig vis klart å sette seg i en situasjon foran siste serierunde hvor de mest sannsynlig må vinne denne kampen for å ikke rykke ned. For formen har krasjet totalt, og de har ikke vunnet en eneste kamp på de 14 siste. Nå er i tillegg de fem siste tapt alle sammen, og plutselig har de bare poenget ned til Kristiansund hvor Sandefjord på kvalik har 23 poeng, mens Kristiansund har 22. Når Kristiansund også møter allerede nedrykkede Jerv på hjemmebane kan man ane at hjertepumpa går noe fortere hos hjemmelaget foran søndagens kamp. Sandefjord har på toppen av det hele seriens dårligste hjemmeform med åtte poeng på 14 kamper.

Haugesund har levert ganske så trygt og godt i år de, med Jostein Grindhaug bak spakene. Man har ikke hørt så mye om Haugesund egentlig de siste månedene, og det får settes som et positivt tegn. Nå er de nummer ti med 37 poeng, men med både Sarpsborg 08 og Aalesund bare poenget foran kan det faktisk bli øvre halvdel til slutt om alt går rett vei. 3-3-2 siste åtte er helt på det jevne, men de par siste kampene har vært fine med 2-1 borte over Strømsgodset og 1-1 borte mot Vålerenga. 15 poeng på 14 bortekamper er godkjent.

Sandefjord må nok vinne her, men har en helt jævlig rad. Haugesund er mer på det jevne, men også de kan tjene noen plasser her i siste runde. Vi må dekke opp, men tviler vel egentlig på en poengdeling. Dermed blir det HB på 96-rekkeren og HUB på 432-rekkeren.

6. Strømsgodset - Bodø/Glimt
Strømsgodset berger plassen i år, og det var vel kanskje målsettingen foran sesongen startet. Men en 12.plass med 33 poeng viser ingen sånn storveis sesong, og lørdag ble det også klart at trenerduoen Wibe/Ingebretsen trekker seg etter serien er ferdig. De startet ganske så bra, men siste halvdel av serien har vært grufull, hvor de ti siste viser fæle 1-1-8. Sist kom en av de verste tapene med hele 1-5 borte mot Odd, og dermed er det kanskje greit nok at det kommer nytt blod inn på trenersiden etter nyttår. Her på Marienlyst har de når sagt som alltid levert ganske kurant med 23 poeng på 14 kamper, men når borteformen er like svak så er det vrient å komme særlig høyt på tabellen.

Bodø/Glimt var gullkandidat foran sesongstart, og slik sett har de muligens gjort det bittelitt under pari i serien når de nå ligger 18 poeng bak suverene Molde i tet. Men de har fortsatt grepet om sølvet, hvor de har poenget ned til Rosenborg på tredje. Dermed sikrer de den medaljen med tre poeng her, etter at de snudde en real hawaii-kamp mot Viking på hjemmebane sist. For der lå de under hele 2-4, før Bodø/Glimt klarte å snu til seier 5-4 etter tre mål på de tjue siste minuttene. Dermed har de 5-0-1 siste seks, hvor de kun tapte 2-3 borte mot Rosenborg nest sist. Bodø/Glimt har hatt Europacup å tenke på i tillegg hele veien, men det slipper de nå etter at de sikret seg avansement til Conference League med en tredjeplass i sin gruppe bak Arsenal og PSV. Med 27 poeng på 14 bortekamper har de levert klart godkjent på fremmed gress, og de fem siste mot Strømsgodset her viser fire seire og en uavgjort.

Strømsgodset har for lengst tatt juleferie, mens Bodø/Glimt har mye å spille for enda. Klar B.

7. Tromsø - Aalesund
Bra form på Tromsø som kommer med 3-2-0 siste fem. For en gangs skyld har de sluppet unna å ligger i bunnstriden når sesongen går mot sin slutt, og det har klart vært en positiv faktor hvor de har hatt en bra avslutning. Nå er de helt oppe på en 7.plass med 42 poeng, og med maks klaff kan de faktisk ende opp på femte hvor de har to poeng opp til både Odd og Vålerenga på 44. Gaute Helstrup har gjort en meget solid jobb med dette laget som har vært sterke her på Alfheim hele sesongen med 28 poeng på 14 kamper.

Aalesund klarte seg bra her i sin første sesong etter opprykket, og selv om mange kanskje synes spillestilen til trener Lars Arne Nilsen er noe kjedelig har den fungert, og Aalesund ligger på en fin 9.plass med 38 poeng. Kun 30 mål er nest svakest i Eliteserien, men med kyniske og bra defensiv har de berget seg bra igjennom og kan bygge videre foran neste sesong. Med 4-1-1 siste seks er formen uansett meget fin, men 15 poeng og litt stygge 13-26 i målforskjell på bortebane gjør at man kanskje rynker noe på nesen.

Tromsø har levert varene her på Alfheim, og de får et ganske klart tips mot Aalesund som slipper inn ganske så mye mål på bortebane. H.

8. Viking - Odd
Grusom sesong for Viking som ligger helt nede på 11.plass foran siste runde. De kan fortsatt klare en 10.plass, mens de som verst ender 13.plass. Uansett utfall er det en sesong de helst vil glemme hurtigst mulig, og ser man på formen så har de allerede tatt ferie for lengst. De kjempet for så vidt bra sist borte mot Bodø/Glimt, men det endte likevel med null poeng og tap 4-5. Dermed viser de sju siste 0-2-5, og 19 poeng på 14 hjemmekamper er heller ikke særlig sterkt.

Odd har hatt en mye bedre sesong i trener "Paco" sitt første år som trener i Skien. For med 44 poeng er de helt oppe på 6.plass, og de har kun målforskjellen å ta igjen på Vålerenga som ligger på femte. Det er ganske så imponerende, og mye av grunnen er den flotte formen de har funnet i den siste halvdelen av året. 6-2-1 siste ni er flott, og de tre siste kampene har vært imponerende med 2-1 over Vålerenga, 2-0 borte over Lillestrøm og hele 5-1 hjemme over Strømsgodset sist. På bortebane har de fungert bra i lang tid, og med 19 poeng på 14 kamper er det bare Molde, Bodø/Glimt og Lillestrøm som har levet bedre på bortebane denne sesongen.

Skal Viking klare å avgjøre med stil, eller skal Odd fortsette sin gode form og kanskje knipe femteplassen? Vi er usikre, og denne dekkes helt opp. HUB.

9. Fulham - Manchester United
Fulham fått en god start på sesongen, men statistikken forteller at Marco Silvas lag har har overprestert. Tallene viser at London-klubben har hatt flest store målsjanser mot seg i Premier League. De har sluppet inn 24 mål, men det er tre lag som har sluppet inn flere mål enn dem. Samtidig har de hatt utrolig god uttelling fremover. En 9.plass med 19 poeng er flott enn så lenge, men det er særlig en spiller som har vært meget viktig. Aleksandar Mitrovic, som her er ute med skade, har scoret ni mål så langt denne sesongen. Serberen er en svært viktig spiller for dem, men søndag må de klare seg uten Mitrovic. Det er et stort tap for Fulham. Fulham mangler ikke bare Mitrovic. Reed og Tete må begge stå over på grunn av fem gule kort. Den positive nyheten er at Bobby De Cordova er tilgjengelig igjen etter å ha vært suspendert. Fulham har den svakeste defensive statistikken av lagene på øvre halvdel av Premier League-tabellen hvor de har sluppet inn 24 mål så langt. Tolv poeng på sju kamper her på Craven Cottage er helt kurant. Fulham har aldri trivdes mot Manchester United, og det er 13 år siden de sist slo Manchester United. London-klubben vant 3-0 mot United i 2009 på Craven Cottage. Siden den gang har de spilt 14 kamper i alle turneringer mot United uten å vinne.

United er nok revansjesugne etter at de tapte 1-3 mot Aston Villa i forrige serierunde. Dog fikk de kjapt revansj mot akkurat Aston Villa når de vant 4-2 denne uken, men det var i ligacupen. Likevel har Erik ten Hags lag har vært i brukbar form den siste tiden med 3-2-1 siste seks i serien. Etter tapet sist mot Aston Villa har likevel lagene bak å tabellen fått skikkelig heng på Manchester United på tabellen, hvor de nå holder femteplassen med 23 poeng, poenget foran Liverpool på 22 og to poeng foran Brighton og Chelsea som begge har 21. Borte har de smått svake ti poeng og 9-15 på sju kamper, men de trives altså meget bra mot akkurat Fulham. Her får de tilbake Bruno Fernandes som var suspendert mot Aston Villa, men nå mangler Diogo Dalot. Cristiano Ronaldo er også usikker på grunn av sykdom, mens Antony må testes på kampdagen.

Manchester United har en enorm statistikk mot Fulham som svekkes veldig av skaden til Mitrovic. Men bortestatistikken deres er ikke bedre enn at vi må doble opp med UB.

10. Freiburg - Union Berlin
Det ble sesongens tredje tap for Freiburg sist når de røk 1-3 borte mot Leipzig. Tap for Leipzig, Bayern München og Dortmund er dog ikke noe å skjemmes over, og det viser at Freiburg som regel tar seg av de kampene de forventes å vinne. Formen er egentlig ganske bra den med tre seire på de fire siste i serien, og på hjemmebane har de sluppet inn færrest mål av alle med fire baklengs. 13 poeng på seks kamper på Europa-Park Stadion er ganske så bra, men nå kommer nok en vrien kamp for klubben som holder fjerdeplassen med 27 poeng etter 14 kamper.

For Union Berlin var serieleder lenge denne sesongen, før de har slakket av noe her på slutten og lagt seg til a poeng med dagens motstander Freiburg på en 3.plass med 27 poeng. De røk hele 0-5 borte mot Bayer Leverkusen nest sist, og etter at de bare klarte 2-2 hjemme mot Augsburg sist spekulerer man litt i om de kanskje har fått seg en aldri så liten reaksjon etter den flotte starten de hadde. Ti poeng på sju bortekamper er helt ok, men de har faktisk negativ målforskjell med 9-10.

Freiburg gjør sjelden en dårlig kamp, og de spiller alltid jevnt med de aller fleste. Her på hjemmebane mot et noe skjelvent Union Berlin får de utgangstipset vårt, men vi dobler opp med HU.

11. Milan - Fiorentina
Milan klarer å ikke helt å følge suverene Napoli i toppen av tabellen. Men sammen med Lazio kjemper de om sølvet åtte poeng bak Napoli med sine 30 poeng. Det er elleve poeng opp til Napoli, mens mellom plassene 2-7 skiller det kun tre poeng. Formmessig er det vel helt ok for Milan som har gjort det meget bra på hjemmebane med 18 poeng på sju kamper mens de har slitt klart mer på bortereis med 1-2 for Torino og målløse 0-0 mot Cremonese i de to siste. Nå er det igjen kamp hjemme på San Siro og det øker sjansene betraktelig.

Fiorentina har endelig fått sving på mølla, og nå renner seirene inn i alle turneringer. Her i serien har de hentet tre strake seire over Spezia (2-1), Sampdoria (2-0) og Salernitana (2-1), og selv om det ikke er den sterkeste motstanden gjør det godt for roen i laget. En 10.plass med 19 poeng er nok fortsatt ikke helt godkjent, men nå ruller det helt klart bedre enn det gjorde i starten av sesongen. Borte er de ganske tighte med åtte poeng og 6-6 i målforskjell etter sju kamper.

Selv om Fiorentina nå har kommet mer og mer er Milan som regel ganske så stødige på eget gress. H.

12. Strasbourg - Lorient
Svak sesong av Strasbourg som ligger under streken på en 18.plass med ti poeng. Den vanligvis så sterke hjemmeklubben har kun klart å hente fire poeng her hjemme på sju kamper. Kun en seier på 14 kamper er meget svakt, og raden nå viser 1-2-2 siste fem etter at de tapte 2-4 borte for Ajaccio sist. Elleve baklengs på de fire siste er alt for mange til å kunne henge med.

Lorient har kanskje begynt å smake for motgang for første gang denne sesongen etter at begge de to siste er tapt 1-2 mot hhv. Nice og PSG. For etter 6-2-0 på de åtte foregående har Lorient fått en kjempestart og ligger også helt oppe på en flott sjetteplass med 27 poeng kun poenget bak Rennes som er på tredje. Med 14 poeng på sju bortekamper er de blant de aller beste der selv om målforskjellen er ganske så jevn med 13-11.

Lorient har overrasket oss, men begynner å vise tegn til motgang nå. Strasbourg har så absolutt ikke levert som forventet, og denne må man klart dekke opp. Det blir UB på 96-rekkeren og HUB på 432-rekkeren,

Sportspills 96-rekker:
1. Vålerenga - Molde UB

2. Kristiansund - Jerv H

3. Lillestrøm - HamKam H

4. Rosenborg - Sarpsborg 08 H

5. Sandefjord - Haugesund HB

6. Strømsgodset - Bodø/Glimt B

7. Tromsø - Aalesund H

8. Viking - Odd HUB

9. Fulham - Manchester United UB

10. Freiburg - Union Berlin HU

11. Milan - Fiorentina H

12. Strasbourg - Lorient UB

Sportspills 432-rekker:
1. Vålerenga - Molde UB

2. Kristiansund - Jerv H

3. Lillestrøm - HamKam HU

4. Rosenborg - Sarpsborg 08 H

5. Sandefjord - Haugesund HUB

6. Strømsgodset - Bodø/Glimt B

7. Tromsø - Aalesund H

8. Viking - Odd HUB

9. Fulham - Manchester United UB

10. Freiburg - Union Berlin HU

11. Milan - Fiorentina H

12. Strasbourg - Lorient HUB