(Nettavisen)

Wimbledon

Turneringen går fra 27. juni til 10. juli.

Wimbledon vises på MAX, Eurosport, Eurosport Player og discovery+

All oddsen på Wimbledon finner du her

The Championships Wimbledon - vanligvis bare kjent som Wimbledon - er verdens eldste tennisturnering. Den er også regnet for å være den mest prestisjefylte å vinne.

Den har blitt arrangert siden 1877 - bare avbrutt av de to verdenskrigene - på All England Lawn Tennis and Croquet Club, og spilles utendørs på gress.

Anlegget har blitt modernisert flere ganger og siden 2019 har de hatt mulighet til å trekke tak også over bane 1 i tilfelle regnvær. På centercourten har dette vært mulig siden 2009.

Centercourten i Wimbledon er regnet for å være den mest berømte tennisarenaen i verden, og har en kapasitet på 14.979 tilskuere. Den brukes til tennis kun i de to ukene Wimbledon pågår hvert år, og er den sjette største tennis-spesifikke arenaen i verden.

Wimbledon er en av de fire Grand Slam-turneringene som arrangeres hvert år - der de andre er Australian Open, French Open og US Open - og er den eneste som spilles på gress.

Dette henger sammen med at moderne tennis regnes for å ha blitt etablert i 1873 av briten Walter C. Wingfield, og ble etterhvert kalt lawn-tennis fordi det ble spilt på gressplener.

Hvorfor må de spille i helt hvite klær?

Wimbledon er synonymt med tradisjon, og en av tradisjonene er at de som deltar må spille i hvitt fra topp til tå. Roger Federer fikk blant annet i 2013 beskjed om å bytte sko da sålene på de han brukte var oransje.

Regelen antas å dateres tilbake til 1800-tallet da tennis var en koselig sport som hovedsakelig ble spilt på sosiale sammenkomster - spesielt av kvinner.

Synet av svetteflekker på fargede klær ble ansett som upassende, så praksisen med å ha kun hvite klær – også kjent som tennishvit – ble vedtatt for å unngå forlegenhet.

Mestvinnende i Wimbledon-historien

På det grønne gresset er det flere spillere som har hatt eventyrlig suksess gjennom karrieren sin. Roger Federer er den aller største. Sveitseren med de silkemyke bevegelsene og sin magiske touch har gått til topps hele åtte ganger fra 2003 til 2017.

Pete Sampras hadde sin storhetstid på 90-tallet og gikk til topps hele syv ganger fra 1993 til 2000. Richard Krajicek fra Nederland ødela rekken til Sampras når han slo ut amerikaneren i kvartfinalen dette året, og senere gikk helt til topps i turneringen.

For den yngre generasjonen er det kanskje greit å opplyse om at Bjørn Borg ikke bare har laget klær. Han var en glitrende tennisspiller og vant Wimbledon fem år på rad fra 1976 til 1980.

Den siste virkelige storkanonen i Wimbledon-historien er Novak Djokovic. Serberen har vunnet seks ganger mellom 2011 og 2021, og har gått til topps de tre siste gangene. Best huskes kanskje den legendariske finalen mot Roger Federer i 2019.

Kamphanene spilte fantastisk - ingen ville gi seg - men til slutt var det Djokovic som gikk til topps med 3-2 i sett og 4 timer og 57 minutter tennis på høyeste nivå. Dette er den lengste finalen i turneringens historie.

All oddsen på Wimbledon finner du her

Favorittene i årets turnering

Novak Djokovic går det ikke an å komme unna. Mannen har vunnet de tre siste gangene, og er storfavoritt hos bookmakerne.

Djokovic, Nadal og Federer har også en intern kamp om å vinne flest Grand Slam, og med seieren i French Open topper nå Nadal listen med sine 22. Djokovic og Federer følger på 20, og det er sannsynlig at det er en meget motivert og klar serber som stiller på start.

Seier til Djokovic gir ikke den høyeste oddsen men det kan likevel være et godt spill.

Rafael Nadal er ikke den aller heteste kandidaten, men vinneren fra 2008 og 2010 kan ikke avskrives. Han fikk en opptur når han gikk til topps i French Open for en måned siden, og holder han skadene i sjakk blir det spennende å se hvilken form han kommer til Wimbledon med.

Carlos Alcaraz er det nye stjerneskuddet på tennishimmelen. 19-åringen fra Spania har ikke kommet lengre enn kvartfinale i Grand Slam-turneringer så langt i karrieren, men det er kun et spørsmål om tid før han går hele veien.

Erfaringen på gress er ikke all verden, men finner han rytmen og flyten har han spillet til å mestre alle underlag, og slå alle.

Matteo Berrettini gikk helt til finalen i fjor, og har akkurat gjort comeback etter et langt skadeopphold. Han gikk til topps i Cinch Championships sist helg og forsvarte med det tittelen fra i fjor.

I tillegg vant han BOSS Open i Stuttgart for 14 dager siden og kommer inn i turneringen med selvtillit.

Den svære italieneren(196 cm) beveger seg bra, og har et glimrende serve og volleyspill som passer på gress. Han kan gå til finalen igjen.

Casper Ruud sliter på gress

Casper Ruud opplevde karrierens høydepunkt når han gikk til finalen i French open. Den neste kampen var det helt motsatte når han som toppseedet røk ut av Cinch Championships i første runde mot Ryan Peniston(den gang ranket 180 i verden).

Mye av grunnen til at forskjellen på grus og gress for Ruud er så stor, er erfaring. Siden 2018 har han kun spilt syv kamper på gress(to seiere og fem tap), og har sannsynligvis ikke et spill som passer optimalt på det raske gressunderlaget.

Ballen går mye raskere og spretter av den grunn lavere, og nordmannen kommer for sjelden i posisjon til å bruke sin fryktede forehand.

I Wimbledon er han tredjeseedet, og det virker som han har brukt tiden godt siden tapet mot Peniston. I første runde møtte han spanjolen Albert Ramos-Vinolas og tok seg enkelt videre med seier 3-0 i sett. Det blir spennende å se hvor langt nordmannen kan gå.

All oddsen på Wimbledon finner du her