Politikere i 17. mai-komiteen i Drammen bekrefter på Facebook at den tradisjonelle festforestillingen på nasjonaldagen i vårt fantastiske teater ikke blir arrangert i år. Det er heller ikke satt av penger til festen i årene som kommer. Det betyr etter min mening å gå baklengs inn i framtiden.

Behovet for gode møteplasser og den oppmuntringen i hverdagen som gode kulturopplevelser gir, bør være større en noen gang. Jeg siterer en vismann: «Hvis det er noe som virkelig gjør oss rike, er det kultur, ikke penger».

Begrunnelsen er usikkerheten på grunn av korona, samt respekten for kunstnere som trenger mer tid til å forberedelser. Det er en svak begrunnelse da svært mange kunstnere og musikere lengter etter nye oppdrag etter en lang periode med stort fall i oppdrag og inntekter. Meg bekjent går alle arrangementer uten restriksjoner for tiden.

Festforestillingen har svært lang tradisjon i Drammen med en blanding av lokale og nasjonale aktører, samt utdeling av kommunens kulturpris av byens ordfører. Her kan for eksempel lokale unge talenter fra Kulturskolen vise seg fram, gjerne i samspill med Drammen symfoniorkester.

Det har i alle år vært lokale ildsjeler som har laget forestillingen i egen regi og med egen risiko. Arrangøransvaret har vært utlyst i god tid før jul, svært få har søkt på jobben. Ledere i Musikkens venner i Drammen har i flere år lagt ned en stor innsats, og undertegnende har også arrangert festen i eget foretak i flere år.

Tidligere eksisterte det en skriftlig avtale mellom teatret og kommunen om gratis leie for arrangørene. Den gjelder ikke lenger, så nå må arrangøren betale vanlig leie som alle andre. Nå bekreftes det av politikere i 17. mai-komiteen at finansiering av festen i årene som kommer ikke ligger inne i budsjettene.

Det bra at politikerne har laget langsiktig avtaler med flere festivaler i Drammen, men altså ikke med festforestillingen. Herved kan en god og lang tradisjon i byen være slutt.

LES OGSÅ: