Gå til sidens hovedinnhold

Salter selv om det er plussgrader

Artikkelen er over 4 år gammel

Natt til tirsdag blir det kaldere, og det kan bli glatte veier.

(Avisa Nordland)

Flere har reagert på at strøbiler har kjørt over hele Stor-Bergen mandag ettermiddag, skriver Bergens Tidende.

– Alle saltbiler som dekker Stor-Bergen startet å kjøre klokken 1700. Klokken 1800 begynte de på gang- og sykkelveier. I dag har de strødd med saltlake. Det er en blanding av salt og flytende veske. Det brukes fordi dette er forebyggende, hadde man strødd med salt, hadde det blitt kjørt bort før det frøs på, sier trafikkoperatør i Statens vegvesen, Jan Marøy.

Skal være klart til tirsdag morgen

Temperaturene nådde maks seks grader rundt klokken 14 i dag, før det har sunket og fortsetter å synke utover mandag kveld og natt til tirsdag. Ettersom det er vått på veiene mange steder, er det stor fare for at det kan bli glatt enkelte steder.

– Vi har mottatt flere telefoner i ettermiddag fra bilister som reagerer på at det saltes allerede, men dette er for å være i forkant og forsøke å forhindre at det blir glatt. Vi følger værmeldingene, forklarer Marøy til BA.

Entreprenøren som Marøy har snakket med mandag ettermiddag, dekker Stor-Bergen, det vil si hele Bergen sentrum til Nordhordlandsbroen, Osterøy, Os, til og med Austevoll i sør og til Lyderhorntunnelen i Vest.

– De tar seg noen timer pause før de salter igjen slik at alt skal være gjennomsaltet til klokken 0600 tirsdag morgen. Jeg har ikke oversikt over hva entreprenøren i Bergen vest har gjort, men vi har ikke per mandag ettermiddag fått meldinger om glatte veier, sier Marøy.

Norsk værvarsling i 150 år

Litt sol, før mer regn

Statsmeteorolog ved Vervarslinga på Blindern, Nina Larsgård, ber bergenserne nyte tirsdagen, for det er den eneste dagen med sol så langt hennes varsel strekker seg.

– Det kommer inn en høytrykksrygg som gir opphold og til dels pent vær med lite skyer tirsdag. Det kan bli ned mot et par minusgrader natt til tirsdag, slik at det enkelte steder kan være frost tirsdag morgen, sier Larsgård.

Tirsdagen blir det skiftende bris og maks fem grader midt på dagen. Onsdag stiger temperaturene igjen, og det kommer mer nedbør.

– Mens tirsdag blir en del kjøligere enn mandag, blir det varmere igjen på onsdag. Da kan det komme opp i åtte til ti grader, og det vil komme inn regn fra vest. Det begynner tidlig onsdag, og det vil regne stort sett jevnt hele dagen. Det kan komme 20–30 millimeter på 24 timer fra onsdag morgen, sier Larsgård.

Torsdag blir det vestlig og sørvestlig bris med regn og yr.

– En grov prognose for fredag og lørdag viser fortsatt høye temperaturer og nedbør. Jeg ser ingen hvit desember så langt, og dersom man liker det opplett, må man prøve å nyte tirsdagen, sier Larsgård.

Kommentarer til denne saken