Onsdag sa helseminister Bent Høie at koronasmitten er under kontroll i Norge, men påpekte at vi må holde på overtaket.

Tirsdag informerte statsminister Erna Solberg om videre tiltak.

– Regjeringen har besluttet hvilke tiltak vi skal ha i kampen mot viruset videre. Det gjør vi i bakgrunn fra nye analyser fra Folkehelseinstituttet, og råd fra Helsedirektoratet, sier Solberg, og påpeker at det er grunn til forsiktig optimisme.

Statsministeren fortalte at regjeringen har gjort endringer i sju korona-tiltak.

Dette er endringene:

 • Landets barnehager åpnes 20 april.
 • 27 april vil elever fra 1–4 trinn tilbake på skole og SFO.
 • 27. april åpnes det for elever på VG3 som følger yrkesfaglig løp i skole og yrkesfagelever på VG2.
 • 27. april åpnes det for at studenter som er avhengig av utstyr på lærerstedet og i slutten av studieløp kan komme tilbake.
 • 20. april vil én til én-tjenester i helsevesenet, som hos psykologer og optikere, i større grad kunne finne sted. Frisører og hudpleie vil kunne åpne fra 27. april.
 • Det oppfordres fremdeles til å begrense unødvendige fritidsreiser, men det åpnes for at man igjen kan overnatte på hytter utenfor kommunen fra 20. april.
 • Større kulturarrangementer vil ikke kunne gjennomføres før 15. juni, forteller statsministeren.

– Da gir vi barnehager og skoler god tid til å planlegge åpning. Foreldre og ansatte får trygghet for at vi har nødvendige smittevern på plass, sier Solberg og legger til at ambisjonen er at alle elever skal komme tilbake på skolen før sommeren.

– Det vi gjør nå er at vi åpner litt opp. Men jeg vil understreke så sterkt jeg kan at dette ikke betyr at vi kan bli uforsiktige på andre områder. Andre tiltak og råd gjelder fremdeles. Hvis vi begynner å bli uforsiktige i hverdagen kan virusspredningen komme ut av kontroll og vi må stramme inn igjen på tiltakene, understreker statsministeren.

Bent Høie: – Kampen er ikke vunnet

Bent Høie påpeker at Regjeringen ikke vil følge rådet om at kommunene selv kan bestemme om barnehager og skoler skal åpnes.

– Det er viktig at vi får hjulene i samfunnet i gang igjen. Det blir vanskelig om kommuner i samme region har ulik praksis. Om kommunen du jobber i har barnehagen åpen, men det er stengt i kommunen du bor i kan det bli vanskelig å få dagliglivet til å gå opp.

– Takket være den norske befolkningen har vi nå kontroll over smittespredningen slik at vi gradvis kan åpne kontrollert opp igjen, sier Bent Høie.

Mer testing, bedre sporing og rask isolering av smitte blir svært viktig om samfunnet skal åpnes med opp, sier Høie.

– Dette jobber vi nå med å få på plass.

Han påpeker og at de viktigste tiltakene er at man er hjemme ved sykdom, håndvask og holde avstand.

– Etter påske må vi i sykehusene og i kommunene gå over til mer normal aktivitet. Det betyr at flere pasienter blir innkalt til undersøkelser og behandlinger, som en har opplevd at har blitt skjøvet på, sier Høie.

Han understreker at strenge tiltak har vært tøffe for mange, men viktige.

– Kampen mot viruset er ikke vunnet, selv om vi nå ser ut til å ha nådd målet om at hver person i gjennomsnitt ikke smitter flere enn én. Vi må fortsatt belage oss på strenge smitteverntiltak i lang tid. Gjenåpningen av samfunnet skal skje over tid og kontrollert. Dette skal vi klare sammen, sa Høie.

Melbye: Mål at alle elever skal tilbake før sommeren

Kunnskapsminister Guri Melby (V) sier på tirsdagens pressekonferanse at det overordnede målet er at alle barn skal tilbake på skolen før sommeren. Hun påpeker at det ikke er sikkert alt blir som før med en gang når elevene er tilbake.

– Foreldre, barn og ansatte skal være trygge når barnehagene og skolene gradvis åpner igjen. Jeg har tett dialog med de ulike aktørene i sektoren, og det faglige rådet vi fikk var veldig klart: skolene og barnehagene må få tid til å forberede seg på en åpning, sa Melby.

– Hensynet til helse går foran alle andre hensyn, sa Melby på pressekonferansen, før hun la til at det kan hende at de må stramme inn igjen dersom ikke disse hensynene tas.

Les også

Uklokt å åpne skoler og barnehager første uka etter påske

Strenge tiltak

I tillegg til statsministeren vil kunnskapsminister Guri Melby (V) og helseminister Bent Høie (H) delta på pressekonferansen, der regjeringen skal informere om den videre håndteringen av koronapandemien.

Bjørn Guldvog, direktør i Helsedirektoratet, og Camilla Stoltenberg, direktør i Folkehelseinstituttet, vil også være til stede.

Tiltakene under ble satt inn 12. mars, og forlenget 24. mars.

 • Folk må holde fysisk avstand til hverandre, ha god håndhygiene og hoste i papir eller albuekroken.
 • Ute i det offentlige rom bør folk ha minst en meters avstand til andre mennesker. Når man er ute, bør man ikke være mer enn fem personer sammen i gruppe – med unntak av dem som er i familie eller i samme husstand. Innendørs bør folk ha minst to meters avstand til hverandre, men det gjelder ikke de som er i familie eller i samme husstand.
 • Alle landets barnehager, barneskoler, ungdomsskoler, videregående skoler, høyskoler og universiteter og andre utdanningsinstitusjoner holder stengt.
 • Barnehagebarn og barn på småskoletrinnet med foreldre som har samfunnskritiske funksjoner, fortsetter å få et tilbud i sin barnehage og skole.
 • Reglene om karantene og isolasjon etter kontakt med smittede videreføres. Dersom du har vært i nær kontakt med noen som har fått påvist koronavirus, skal du være i karantene i 14 dager. Dersom du har vært på utenlandsreise skal du være i karantene i 14 dager fra den dagen du kom hjem. Dersom du har fått påvist eller testes for koronavirus, må du isoleres. Det betyr at du må holde deg hjemme hele tiden og ikke gå ut. Dersom testen er negativ, skal du fullføre karanteneperioden.
 • Reglene for karantene ved innreise til Norge fra utlandet videreføres med de unntak og presiseringer som gjelder i dag.
 • Reglene om bortvisning av utenlandske statsborgere som ikke bor eller jobber i Norge, ved grensen, videreføres, med de unntak og presiseringer som gjelder i dag.
 • Kontrollen ved interne grenser i Schengenområdet forlenges.
 • Helsepersonell som jobber med pasientbehandling, forbys å reise til utlandet. Forbudet gjelder både tjenestereiser og privatreiser, foreløpig ut april 2020.
 • Kulturarrangementer, idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet både innendørs og utendørs er forbudt.
 • Alle virksomheter i serveringsbransjen holdes stengt, med unntak av serveringssteder der det foregår servering av mat, det vil si kantiner og spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst én meters avstand.
 • Servering av mat skal ikke skje som buffé. Serveringsbransjen omfatter restaurant, bar, pub og uteliv.
 • Treningssentre, svømmehaller, badeland og lignende holder stengt.
 • Virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, piercing og lignende holder stengt.
 • Forbudet mot opphold på hytter og fritidseiendommer opprettholdes.
 • Alle landets trafikkstasjoner holder stengt.
 • Kollektivtransport opprettholdes.